• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lider al fermierilor: ”Am sesizat sincope pe lanțul de aprovizionare cu inputuri, mai ales la semințe”

    Angelica Lefter -

    Va fi o mare problemă dacă nu vom mai putea să alimentăm cu motorină tractoarele, utilajele cu care facem lucrările agricole din această perioadă, a declarat în cadrul emisiunii Agro Jurnal (Digi 24) directorul executiv al Asociației Producătorilor de Porumb din România, Alina Crețu. Alături de reprezentanta APPR, și ceilalți lideri prezenți la discuție au semnalat că, pe fondul situației create de pandemia cu coronavirus, au început să apară primele probleme legate de aprovizionarea fermierilor cu inputuri agricole.

    Liderii fermierilor prezenți în platoul emisiunii – Alina Crețu, director executiv APPR, Ionel Arion, președintele Federației Naționale PRO AGRO, Nicu Vasile, președintele LAPARA, și Mircea Băluță, președintele UNCSV, au semnalat că au început să apară sincope la aprovizionarea fermelor, însă până în acest moment, aceste dificultăți au fost depășite sau nu au reprezentat situații de urgență, fermierii neintrând încă ”în forță” în campania de primăvară.

    ”Din păcate noi am sesizat câteva sincope pe lanțul de aprovizionare cu inputuri, mai ales la semințe, va veni foarte curând perioada de tratament și de însămânțări de primăvară. Agricultura în România reprezintă o pondere importantă, o ramură în care lucrează foarte mulți oameni și atunci vorbim de foarte multe aspecte care pot la un moment dat să sufere niște sincope. Vorbim de forța de muncă, care poate să fie afectată, și e un lucru care va duce la anumite blocaje de executare efectivă a lucrărilor sau de efectuare a livrărilor de produse spre mai departe, vorbim de aceste blocaje logistice pe rutele de aprovizionare din afara României, pe livrări, pe achiziții intracomunitare. În agricultură, ceea ce poți face azi nu poți face mâine. E o regulă pe care o știm cu toții de ani de zile. În acest climat în care, iată, avem schimbări climatice, cu această nouă provocare care se numește coronavirus, este încă o problemă venită pe capul fermierului român căruia trebuie să-i facem față”, a declarat Mircea Băluță, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

    În aceste condiții, asocierea fermierilor devine cu atât mai importantă. ”Trebuie să ne dăm seama că și asocierea noastră trebuie să ducă către niște ramuri entități care să creeze valori adăugate care, iată, să poate susține întreg lanțul, de la fermier, către consumatorul final. Adică să avem loturi de hibridare care să poată să producă sămânță în România, parte de îngrășăminte să spunem, partea de produse de protecția platelor, să le avem încet-încet reînglobate în sistemul economic al nostru, național și fermierii români, cu experiența pe care au dobândit-o, cu tehnologii la care au acces să poată face față și să-și creeze valoare adăugată astfel încât să avem și o siguranță, până la urmă vorbim și de Siguranță și Securitate Alimentară în România, în perioada următoare, foarte repede”, a mai spus Mircea Băluță.

    La rândul său, fermierul Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a subliniat că activitatea din agricultură trebuie să își urmeze cursul: ”În caz că se intră în carantină și autoizolare sunt anumite activități la care nu putem renunța în Agricultură, nici măcar temporar. Speranța moare ultima, dar acest coronavirus nu e nimic altceva decât un test privind capacitatea României de a face față unui inamic invizibil, dar destul de puternic. Aici mă refer și la situația noastră economică din punct de vedere al industriei. Spunea cineva că vom avea probleme cu aprovizionarea, eu chiar cu două săptămâni mai devreme discutam că Agricultura ar trebui să intre în CSAT, când discutăm despre Agricultură, de acolo trebuie luată, adică discutăm despre strategii naționale. Dacă cumva închidem granițele, agricultura României, așa cum este astăzi, poate să facă față populației de a o alimenta? Vom avea răspunsul în 3-4 săptămâni, din punctul meu de vedere, sper să nu se întâmple, să nu fim negativiști, dar trebuie să fim realiști. E frumos să gândim pozitiv, însă toate aceste lucruri trebuie să punem în balanță, pasivă și activă, plusurile și minusurile. Unde avem minusuri trebuie să le anihilăm și să vedem ce putem să facem. Acesta este rolul acestei alianțe, de a identifica lucriurile negative și de a aduce lucruri pozitive în această țară. Sper să nu avem această problemă, cum am văzut în Italia, dar am văzut că foarte mulâi furnizori spun cpă nu pot să aducă produsele în România din cauza interdicțiilor pe care le au chiar și în Italia”, a declarat fermierul Nicu Vasile.


    Te-ar mai putea interesa

    Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații