• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care au întors culturile fără să anunțe autoritățile nu vor primi despăgubirile de secetă!

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care au întors culturile de toamnă pentru a însămânța altele în această primăvară nu mai pot beneficia de bani de la stat pentru despăgubirile de secetă, spune directorul executiv al Direcția Agricolă Județeană Galați, Floricel Maricel Dima. Comisiile care se deplasează în teren pentru evaluarea pagubelor provocate de secetă trebuie să vadă clar cum se prezintă culturile astfel încât să poată stabili în ce procent este afectată suprafața lucrată de fermier. Cel mai probabil Ministerul Agriculturii va merge pe modelul din 2015, când au mai fost despăgubiți fermierii, iar sumele plătite agricultorilor se vor calcula proporțional cu gradul de calamitate.

    Maricel Dima este aproape de fermierii din Galați

    ”Cei care au întors fără să ne înștiințeze, nu mai pot fi evaluați în teren! Dacă voi constata că paguba este de 80%, mulți au zis că lasă așa, ce să mai întoarcă să pună altceva, poate nu se face nimic și peste o lună mă cheamă iar să spună că n-a plouat deloc și a evoluat calamitatea, e 100%. Mă duc și îi determin atunci dacă a avansat calamitatea. Oricum cei care întorc au nevoie de documentul justificativ, de procesul verbal de constatare ca să justifice ca și cheltuială în contabilitate”, a explicat directorul executiv al Direcția Agricolă Județeană Galați, Floricel Maricel Dima.

    Acesta  subliniat că în cazul județului Galați, unul dintre cele mai afectate de secetă, comisiile formate pentru constatarea pagubelor vor începe chiar de astăzi, joi 23 aprilie, să meargă în teren.

    ”Conform ordinului de ministru fermierii pot depune înștiințări la primării  în maxim 3 zile din momentul în care s-a manifestat fenomenul. Mai toți fermierii depun în perioada asta. De fapt, ei depun înștiințări la primărie, primăria centralizează, face un raport operativ pe care îl înaintează la grupul de suport tehnic și la comitetul operativ de la ISU, se face ordinul de Prefect. La noi (în județul Galați n.r) ordinul este dat, comisia este făcută, deci așteptăm rapoartele operative de la UAT, se ia legătura cu UAT-ul și se merge în câmp. Cred că noi de joi mergem în câmp. Deci comisiile s-au făcut: Direcția Agricolă, APIA, și rămâne ca fiecare primărie să-și stabilească prin decizie reprezentantul propriu. Noi oricum facem echipe comune cu cei de la APIA și cu reprezentantul primăriei, se merge în câmp, se constată, se încheie procesul verbal după care se centralizează când se termină de evaluat tot ce s-a înștiințat, se face un raport centralizator pe care îl înaintăm atât la ministerul Agriculturii cât și la Prefectură, ca e normal ca fiecare județ să știe ce are în curtea lui”, a mai spus șeful Direcției Agricole Galați.

    Fermierii depun înștiințări mai ales pentru culturile de toamnă

    Floricel Maricel Dima a mai subliniat că în județul Galați fermierii au depus înștiințări mai ales pentru culturile de toamnă.

    ”Ce văd eu că acum curg la noi ca solicitări sunt pentru culturile de toamnă, respectiv grâu, orz și pentru lucernă. Dacă situația se va menține în continuare, posibil ca peste o lună să primesc înștiințare pentru porumb, floarea soarelui, mazăre, ce s-a mai fi înființat în primăvara asta, orzoaică de primăvară, etc. Procesul poate fi continuu, dar pe diferite faze. Altfel spus, eu acum mă duc și fac un proces verbal de calamitate în câmp și constat că este 80% procent de calamitate, 100% înseamnă că e uscat tot”, a mai arătat șeful Direcției Agricole Galați.

    Acesta a mai precizat că fermierii pot beneficia în acest an și de reducerea normei de venit dar pentru aceasta este nevoie de altă comisie care să constante pagubele din teren.

    ”Norma de venit e pe altă comisie. Încă nu am solicitări căci numai după ce se înregistrează la APIA, cei care sunt persoane fizice, persoane fizice individuale autorizate, întreprinderi individuale, cei care sunt normele de venit la Finanțe, solicită diminuarea normei de venit. Aceea e altă comisie în care este reprezentantul ANAF-ului, al APIA. Această comisie e separată, este pentru diminuarea normei de venit. Era bine să nu ajungem aici, din păcate suntem aici și trebuia să răspundem acestei nenorociri. La mine în județ este dezastru. Sunt și care irigă. M-am întâlnit cu cineva astăzi care mi-a spus că își irigă toată suprafața, era încântat, era fericit. Estima producție de 5 tone la rapiță, dar sunt mulți fermieri care nu au infrastructură de irigat. N-a fost ploaie, la mine în județ a căzut între 0,2 litri/metru pătrat și maxim 4,2 litri. A doua zi am avut un vânt de 60 de kilometri/oră, care într-o jumătate de oră a uscat tot. Adică 4 litri la seceta care este acum a udat praful pentru câteva ore și a doua zi s-a dus tot”, a conchis Floricel Maricel Dima.

    Reamintim că ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat într-o conferință ținută 15 aprilie că în toamna anului trecut au fost însămânțate peste 2,9 milioane de hectare cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică și rapiță.

    ”Din păcate, peste criza coronavirus, în toată această perioadă s-a instalat și o secetă puternică, o secetă extremă. Unii dintre specialiști, dintre fermieri spun că nu au mai întâlnit, mai ales în Moldova și în Dobrogea o asemenea secetă. În momentul în care vom finaliza constatările privind pagubele produse de secetă, vom evalua exact care este valoarea acestor pagube și toți fermierii care sunt afectați vor fi despăgubiți”, a arătat Oros.

    Banii ar putea fi virați după perioada de recoltare

    Ministrul a spus că banii vor ajunge cel mai devreme la fermieri după recoltare când se va știi exact care sunt pagubele și care sunt sumele de care Guvernul va avea nevoie pentru despăgubiri.

    „Nu vă pot spune în acest moment cu ce sume vor fi despăgubiți fermierii dar noi suntem preocupați ca acele comisii să constate cât mai exact care este dimensiunea pagubelor. Care este suprafața calamitată și procentul. Modalitatea de calcul o să o stabilim ulterior. Acum ne interesează ca fermierii care ne anunță că au pagube să fie monitorizați și să intre în aceste statistici pe care noi le facem. Unii fermieri vor să se încheie acum procesele verbale de constatare a pagubelor, pentru că doresc să reînsămânțeze. Alții ne-au transmis că doresc ca aceste procese verbale să fie încheiate după 10 mai, astfel că dimensiunea pagubei să fie cea reală. De aceea nu știm la momentul acesta care este necesarul de bani sau dimensiunea reală a pagubelor. Vom știi aceste lucruri doar înainte de recoltare când vom avea toate datele strânse de pe toate suprafețele calamitate. Banii vor ajunge la fermieri după recoltare”, a spus ministrul Agriculturii.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!