• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicușor Șerban, Agroserv Măriuța: ”Nimeni nu spune ce înseamnă pentru noi, fermierii, starea de urgență!”

    Angelica Lefter -

    Nicușor Șerban, președintele Clubului Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, s-a arătat îngrijorat de situația din România din perspectiva evoluției noului coronavirus, mai ales în ceea ce privește sectorul crescătorilor de vaci și al laptelui, un sector care trebuie să  asigure alimentarea populației în tot acest timp de Stare de Urgență, instituită de autorități.

    Fermierul a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, că și colegii săi din țară și-au manifestat îngrijorarea, pentru că nu știu exact ce presupune această stare de urgență decretată de la începutul săptămânii imediat următoare, luni, 16 martie.

    ”Suntem foarte îngrijorați! Toată lumea este îngrijorată, nimeni nu știe nimic, pentru că nimeni nu spune ce înseamnă pentru noi starea de urgență. Deocamdată fermierii nu se confruntă cu probleme majore, dar toată lumea pune întrebări: ce facem cu aprovizionarea semințelor, îngrășămintelor, pesticidelor pentru campania de primăvară, ce facem cu aprovizionarea inputurilor pentru fermele de vaci, ce facem cu aprovizionarea input-urilor pentru industria de procesare: lapte, carne, etc? Cum vom reuși să ajungem cu marfa în magazine? S-a anunțat că de mâine suntem în situație de urgență, dar nimeni nu știe efectiv cum și în ce fel! Ce se întâmplă în situația asta, ce restricții sunt? Din punctul meu de vedere ar fi trebuit să ni se spună de astăzi (nr. 15 martie 2020) care sunt măsurile, pe diverse căi, cam la ce să ne așteptăm, într-o situație de urgență”, a menționat Nicușor Șerban.

    Toate spațiile se dezinfectează de 2-3 ori pe zi

    Fondatorul și administratorul fermei Agroserv Măriuța, din Ialomița, a subliniat că în ferma sa, unde se află cu cunoscuta fabrică de lactate ”Lăptăria cu caimac”, a luat măsuri, pe care speră că le-au implementat toți fermierii. Acestea ar fi în primul rând referitoare la circulația persoanelor care lucrează în fermă și măsuri de igienă sporite.

    ”Sigur că am luat măsuri: limităm întâlnirile oamenilor sau plecarea lor din zonă pe cât posibil. Încercăm să asigurăm cazare, masă, aici, pentru ca deplasarea oamenilor să nu se facă în afara fermei. Limităm întâlnirile cu cei care vin din afară strict la a descărca mașina cu ce vine, cu sticle, cu premixuri și așa mai departe, contact cât mai puțin cu șoferul, sperând, că acesta este ultimul lucru care a mai rămas, ca totul să fie bine în continuare. Angajații folosesc măști și mănuși, se dezinfectează toate spațiile de 2-3 ori pe zi. Sunt lucruri pe care toate lumea bănuiesc că le face pentru că sunt ușor de realizat și trebuie făcute. O strategie n-am avut, ne-am adaptat din mers, că nu ne-am mai întâlnit cu așa ceva. Ținând cont de ce știm despre transmitere încercăm să luăm toate măsurile ca să limităm cât se poate de mult posibilitatea de a avea un salariat sau pe cineva din interior care să fie depistat pentru că asta ar presupune cu totul și cu totul alte lucruri. Sunt multe input-uri care vin din afară și asta ne îngrijorează cel mai repede, vin de la ambalaje pentru fabrică, de la premix-uri pentru animale, vitamine, majoritatea vin din afară.”

    Întrebat de jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO, dacă există maximă îngrijorare pentru necesarul care vine din afara țării, crescătorul de vaci, Nicușor Șerban, a răspuns: ”Pai, în primul rând că nu știm sigur ce va fi, dacă din afară vor veni în continuare în ritmul care trebuie! Ne gândim că vin din zone în care nu știm ce se întâmplă!”

    Pe de altă parte, fermierul a spus că nu sunt probleme în aprovizionare: ”Deocamdată nu sunt probleme la aprovizionare, atât la inputuri cât și la produsele finite, dar e mare îngrijorare pentru ce va urma!”

    Deși situația este în evoluție și probabil schimbări vor mai apărea odată cu publicarea deciziei de Stare de Urgență, în Monitorul Oficial, Nicușor Șerban, a oferit câteva sfaturi generale fermierilor, în această perioadă de grele încercări în toate domeniile de activitate: ”Să încercăm să limităm contactele cu persoane care vin din zone necunoscute se poate de mult. Să încercăm să păstrăm salariații aproape de noi și cu măsuri de igienă de trei ori mai sporite față de condițiile normale, dar bănuiesc că oamenii fac deja aceste lucruri, cu toată grija!”, a conchis unul dintre cei mai importanți crescători de vaci de lapte din România, Nicușor Șerban.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”