• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cartofilor a ajuns la 7-8 lei/kg, iar ceapa se vinde în piețe și cu 7 lei/kg

    Angelica Lefter -

    Prețurile din piețe au suferit majorări considerabile în ultimele zile pe fondul crizei provocate de noul cronavirus. Cel mai mult s-au scumpit legume de bază precum cartoful și ceapa.

    Citiți și: Romulus Oprea, Federația Cartoful: Creșterea de preț, cauzată de speculă. Fermierii vând cu 1,5-1,7 lei/kg!

    Presa centrală relatează că deși în piețele din Constanța kilogramul de cartofi a ajuns să coste între 5 și 8 lei, iar ceapa a atins deja 7 lei pe kilogram, tarabele sunt golite cu repeziciune. Săptămâna trecută un kilogram de cartofi costa cel mult 3,5 lei, însă comercianții au dat de înșeles că prețurile vor rămâne ridicate atât timp cât există cerere, potrivit a1.ro.

    Referitor la prețul cartofilor, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a vorbit cu Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale a Cartofului. Acesta ne-a explicat că scumpirile nu sunt cauzate de fermieri, ci de alți factori precum specula intermediarilor și comercianților din piețe/puncte de vânzare, dar și o presiune în piață din cauza problemelor la transportul cartofilor de import.

    Situația este așa cum este din cauza blocajelor la import. A apărut această criză și de cartofi ca și de alte mărfuri. Dacă stăm tot timpul cu gâturile lungite către camioanele care aduc mâncarea în România, așa se întâmplă. Dacă nu susținem producția internă, suportăm consecințele. Deci stocurile de cartofi românești sunt destul de reduse cred că la ora aceasta fermierii mai stocuri de maxim 15-20% din producția inițială”, a declarat Romulus Oprea.

    Din păcate, la cum se prezintă situația în prezent, din cauză că în ultimii ani, cartoful nu a fost sprijinit cum merita, am ajuns să fim dependenți de importuri. ”În privința unei producții noi din acest an, cartoful extratimpuriu, vorbim de sfârșitul lui mai, începutul lunii iunie. Deci trebuie să recunosc că deocamdată singura variantă rămâne tot importul. La ora aceasta fermierii din România vând la prețuri cuprinse între 1,5 – 1,6 chiar 1,7 lei pe kilogram am auzit. Dar de aici până la 5 lei sau chiar 8 lei, lanțul de intermediari face speculă, este clar. Și trag foloase din această situație critică. Sunt oameni iresponsabili care nu înțeleg ce înseamnă să produci mâncare pentru români. Văd că nu se sesizează nimeni că tot anul producătorul vinde la 80 de bani – 1 sau 1,20 lei pe kilogram și peste tot cosumatorul găsește marfa  la 3 – 4 lei și acum mai nou la 8 lei și sunt de vină tot producătorii. Trebuie să încetăm să mai demonizăm producătorul român care de abia își duce zilele. Pentru că această cultură, a cartofului, este foarte ingrată deorece pur și simplu 3 ani din 5, noi ieșim în pierdere”, explică liderul Federației Naționale a Cartofului.

    Preţuri uriaşe sunt şi la legumele şi fructele de sezon. Ridichile nu mai sunt 1,5 – 2 lei legătura, ci 3 – 4 lei, ceapa verde este 2 lei legătura, iar spanacul ajunge şi la 10 lei kilogramul. Lămâile, care până săptămâna trecută se vindeau cu 3 – 4 lei săculeţul de jumătate de kilogram, reprezintă acum un lux. În Piaţa Tomis III, un kilogram de lămâi se vinde cu 25 de lei, scrie cugetliber.ro.

    La rândul lor, vânzătorii se justifică pentru preţurile majorate și spun că și ei la rândul lor achiziţionează produsele cu tarife foarte mari. Ei spun că adaosul este chiar mic.

    ”Şi noi le luăm la fel de scump. Noi nu câştigăm aproape nimic. Toate angrourile au scumpit legumele şi fructele. Şi încep să se epuizeze stocurile de produse de import. Atunci ce vom mai vinde? Că producători locali sunt foarte puţini”, a declarat, pentru Cuget Liber”, a declarat o comerciantă.

    O altă problemă pentru cei care vin cu marfa la piață ar fi că autoritățile îi obligă să protejeze marfa cu folie transparentă, de aceea clienţii devin suspicioși și îi ocolesc.

    ”Pe noi ne-au pus să acoperim totul cu folie şi asta ţine clienţii la distanţă. A scăzut foarte mult vânzarea din cauza acestei măsuri. Dar mai jos, în piaţă, la tarabe sau pe trotuar nu mai are nimeni folie. Se vând la bucată, fără mănuşi, fără nicio protecţie. Aici noi plătim chirii mari şi suntem nevoiţi să ridicăm şi preţurile, acolo nu plătesc nimic, nu respectă nicio regulă şi nici nu-i mai vede nimeni”, s-a plâns un alt comerciant.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători

    Ultimele știri

    Fonduri europene pentru achiziția de utilaje – AFIR a publicat a doua versiune a Ghidului Polonia: Fermierii – subvenție de 250 euro/ha pentru grâul vândut până pe 10 martie Fermele și cooperativele pot accesa un nou ajutor pentru gunoiul de grajd