• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul Alexandru Baciu se află de două săptămâni în izolare: ”Nu mi-am mai văzut nepoții decât pe Skype!”

    Angelica Lefter -

    Fermierii sunt îngrijorați de apariția noului coronavirus în țara noastră și speră ca răspândirea bolii să nu afecteze sectorul creșterii de animale și al comercializării de carne.

    Crescătorul de vaci Alexandru Baciu, din județul Călărași, persoană activă, cu business în zootehnie și comercializarea cărnii de vită, este îngrijorat de evoluția cazurilor de coronavirus în țara noastră. El a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că a observat, mai ales în mediul rural, că fenomenul răspândirii virusului nu este luat în serios.

    Deși fermierul spune că a luat toate măsurile de protecție și precauție, grijile sale merg în direcția celor 120 de angajați din mediul rural, oameni care au rude ce au sosit din străinătate.

    ”Suntem liniștiți deocamdată, ce să facem acum, avem noi vreo soluție? Am luat și noi măsurile de precauție pe care le ia toată lumea, ne conformăm la ce se anunță oficial, să luăm măsuri de igienă, cu dezinfectanți. Oamenii nu putem să-i ținem la fermă pentru că noi avem foarte mulți angajați, 120 de oameni, și ne-ar trebui o jumătate de hotel ca să-i cazăm pe toți. Problema este alta, că cei care vin de peste granițe, aici, în mediul rural, nu sunt conștienți să spună de unde vin, nu stau în izolare, în mediul rural nu avem niciun control. Mediul rural este depășit din toate punctele de vedere”, a menționat fermierul.

    Alexandru Baciu spune că și-a luat toate măsurile pentru a evita apariția problemelor în fermă. ”Noi avem în fermă asigurată mâncarea la animale, am luat materiale dezinfectante, i-am învățat pe lucrători să se spele cu apă și cu săpun pe mâini, corect. Problema este că nu avem control în mediul rural asupra celor care vin din Italia, nu spun, se ascund…Îi caută primarul, poliția este depășită în mediul rural. Eu îi duc și îi aduc, dar nu știu ce fac în timpul lor liber, pot eu să știu ce fac 120 de oameni acasă? Noi putem ajunge în situația Italiei, din cauza lipsei de educație”, și-a mărturist temerile fermierul.

    Reducerea numărului de persoane active în fermă ar fi fost o soluție, dacă ar mai fi avut cine să lucreze. Cum sunt probleme cu forța de muncă în agricultură de foarte multă vreme, fermierul spune că e aproape imposibil să lase oamenii la vatră.

    ”Cine are dublură la angajați să reducem numărul? Eu am omul și utilajul. La zootehnie am un singur pom în plus, acesta se rotește și dă liber la ceilalți. Dacă eu la muls am doi oameni, eu pot să rămân înr-un om la 1.200 de vaci? Avem aparatură, dar nu roboți, cine pune aparatele să funcționeze? Este un flux tehnologic, trebuie schimbate așternuturile, trebuie să le dai apă la animale, nu are nicio legătură cu activitatea naostră ce indicații dă Guvernul, să lucreze mai puțini sau pe schimburi. Trebuia de la început ca Executivul să ia măsuri. Să-i primească pe toți din afară, însă să-i încarantineze imediat! Fiecare pasăre pe limba ei piere, iar eu zic că vom fi mai rău ca italienii”, a mai spus Alexandru Baciu.

    Fermierul călărășean a mărturisit că vânzările pe partea de fast-food-uri au scăzut semnificativ, ceea ce însemană o pierdere importantă. Rămâne, însă, deschis restaurantul său, pe partea de achiziție carne și pe partea de livrare la domiciliu: ”Deocamdată am închis restaurantul, dar funcționează ca și magazin. Restaurantul este mic, avem vitrină, putem servi și pentru acasă carne fresh. N-avem probleme pe partea acesta pentru că produsele sunt ambalate în vid. Avem o scădere a vânzărilor pe partea de preparate, la noi veneau și firme mai micuțe, fast-food-uri, care făceau hambugeri, ei nu mai vin acum să se aprovizioneze, pe partea asta se cunoaște un mic recul. Dacă ar fi o criză mai puternică, noi putem asigura un consum constant, acum depinde și de ce o să fie, nu ne-am gândit așa departe. Să spunem că am asigura, dar depinde în ce condiții asiguri. Așteptăm să vedem ce măsuri mai ia Guvernul”.

    Despre partea de inputuri fermierul Alexandru Baciu a spus că s-a asigurat din vreme, există însă teama unor probleme la utilaje, care nu ar putea fi rezolvate decât cu anumite componente aduse din străinătate. Pentru a evita apariția virusului în fermă, omul de afaceri s-a autoizolat la locul de muncă și vorbește cu familia online. Cel mai dor îi este de nepoțeii săi, ne-a mărturisit.

    ”Inputurile, cine nu și le-a luat până acum, nici nu mai are de unde să și le mai ia, că vin foarte greu de afară. Eu pe fermă le am asigurate, toate. Acum, să ne rugăm să nu se strice utilajele, echipamentele, că suntem dependenți de piesele din străinătate, de unde mai luăm? Cine nu-și face probleme pentru afacerea lui este inconștient! Cine are animale în curte nu poate să nu-și facă griji! Noi facem și livrări la domiciuliu, avem clienții noștri care vin la noi de mult timp, sunt în zonă acolo, le trimitem acasă! Deocamdată funcționăm, mai greu pe partea de fast-food-uri, vreo 30% din vânzări erau prin aceste fast-food-uri. Nu am niciun caz de persoană bolnavă la fermă, dar au rude care au venit din streăinătate și dacă nu este un control este grav. Eu stau de două săptămâni aici la fermă, nu mi-am văzut nepoții decât pe Skype. Prefer să stau aici să îi protejez pe ei!”, a declarat fermierul Alexandru Baciu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA