• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Calendar pomicol: Lucrări la pomii fructiferi în fiecare lună

    agrointeligenta.ro -

    Calendar pomicol cu lucrările de întreținere a pomilor fructiferi în fiecare lună, un instrument util atât proprietarilor de livezi cât și celor care nu dețin o afacere pomicolă, ci doar au pomi fructiferi în curtea sau grădina casei.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna ianuarie

    – Se verifică apărătorile (plase de sârmă, coceni etc.) puse la pomii tineri împotriva rozătoarelor (iepurii sunt cei mai dăunători) și se repară.
    – Se badijonează trunchiurile cu o pastă compusă din balegă de bovina cu 1 kg var pastă și apă sau ½ galeată balegă și ½ găleată pământ lutos cu 5 g creolină.
    – Se aduc și se depozitează în condiții optime îngrășămintele organice, cum sunt bălegaruri, compostul etc.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna februarie

    – Se îndepărtează frunzele și fructele uscate și se ard pentru a distruge în acest fel cuiburile diverșilor dăunători.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna martie

    – Se îndepărtează protecția de pe trunchiurile pomilor tineri și se arde materialul rezultat. Se vopsesc trunchiurile și ramurile de schelet la pomii fructiferi, cu un lapte de var (2 kg var pastă la 10 l apă) în care se adaugă 500 g sulfat de fier. Atenție! Soluțiile de sulfat de fier sau cupru se introduc peste suspensia de var și nu invers.
    – Se vor curața rănile produse de rozătoare pomilor sau arborilor, apoi se vor dezinfecta cu o soluție de sulfat de cupru (piatră vânătă) în concentrație de 3% sau sulfat de fier în concentrație de 5%, după care se vor unge cu o pastă (de consistența smântânii) făcută din 60% pământ argilos și 40% balegă de bovină. Pentru ca pasta să fie menținută cât mai mult pe rană, aceasta va fi înfășurată cu sac sau fâșii de polietilenă.
    – Se începe aplicarea tratamentelor fitosanitare cu precizarea că operațiile respective se aplică până la înmugurire. În cazul unor ierni grele, geroase, tratamentul de primăvară nu se mai aplică.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna aprilie

    – Se continuă tăierea în uscat, până la începerea umflării mugurilor, când lucrările vor fi întrerupte.
    – Se aplică, în cazul în care acest lucru s-a prevăzut, îngrășămintele minerale și cele organice. Solul se afânează la adâncimea de 4-8 cm, în cazul în care s-a făcut săparea adâncă de toamnă.
    – Se aplică tratamentele fitosanitare planificate. Se pregătesc grămezile de gunoi pentru producerea fumului, în caz de cădere a
    brumelor târzii de primăvară.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna mai

    – Se îndepărtează prin tăiere ramurile uscate.
    – Se execută afânarea solului și îndepărtarea buruienilor prin prășilă.
    – Se verifică pansamentele făcute pe rănile produse de rozătoare și, în caz de necesitate, se refac cu același material. Se aplică tratamentele organice sub forma de soluție alcătuită dintr-o găleată de bălegar de bovine și 10 găleți de apă sau o găleată de găinaț de pasăre și 15-20 găleți de apă, în caz că nu s-au tratat în perioadele premergătoare. Același îngrășământ se va aplica la arbuști, câte 500-600 g la fiecare tufă, la 20-25 cm de centrul acesteia sau la 10-15 cm pentru căpșuni. Soluția poate fi aplicată și prin udare, câte 30-40 l la mp. Se aplică tratamentele fitosanitare de primăvară.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna iunie

    – Urgent se dă îngrășământ, dacă în lunile anterioare nu s-a aplicat.
    – Se îndepărtează buruienile prin prășit, iar la căpșuni, pentru protecția fructelor, se execută mulcirea solului, adică acoperirea cu paie de grâu curate, în strat continuu de 3-4 cm grosime sau cu folie de plastic. Este bine ca această operațiune să se facă la începutul lunii.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna iulie

    – Se continuă lucrările de îngrijire, îndeosebi în livadă, unde activitatea pomilor este maximă – având nevoie atât de apă, cât și de hrană suplimentară – care vor contribui la recolta anului viitor. Ca hrană suplimentară, de regulă, se prepară o soluție dintr-o găleată de balegă de bovine la 7-8 găleți de apă sau o găleată de găinaț la 12-15 găleți de apă, care se amestecă și se introduce în brazde de 10-15 cm adâncime, făcute la limita exterioară a proiecției coroanei. Cantitatea va fi de o găleată la 1-3 m liniari.
    – Împiedicarea căderii fructelor se face prin stropirea pomilor cu 3-4 săptămâni până la culegere, cu o soluție de uree în concentrație de 0,15% pentru pere, 0,3% pentru mere și 0,5% pentru sâmburoase.
    – Se seamănă plantele care vor constitui îngrășământul verde. În jurul trunchiurilor se va păstra ogor negru 1-1,4 m diametru. Sămânța aleasă va fi încorporată la 2,5 cm adâncime.
    – Se fixează susținătoarea sub ramurile foarte încărcate, care pot ceda sub greutatea fructelor. Distrugerea cuiburilor de omizi și coloniilor acestora de un tampon de vată înmuiat în cloroform sau benzină se face cel puțin o dată pe săptămână. În fiecare zi se strâng și se îngroapă fructele căzute. Periodic se afânează pământul de sub pomi. În prima săptămână, la arbuști se aplică îngrășăminte suplimentare compuse dintr-o soluție de bălegar de bovină și apă – la o găleată de bălegar se pun 8 galeți de apă. Se aplică irigațiile prescrise pentru această lună.
    – În plantațiile de căpșuni se efectuează lucrările de întreținere prevăzute (după strângerea recoltei), se cosește, apoi se sapă, se aplică îngrășământul organic 3-4 kg gunoi bine putrezit la mp sau îngrășământul pentru arbuști. În decada a treia la căpșuni, se face o stropire cu zeamă bordeleză în concentrație de 1% preventiv, împotriva manei.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna august

    – Se fac stropirile planificate împotriva dăunătorilor. Atenție! Acestea vor fi oprite cu 3-4 săptămâni înainte de culegerea fructelor. – Se aplică, îndeosebi în caz de secetă, udările sau irigarea culturii.
    – Se verifică starea elementelor susținătoare ale scheletului sau ramurilor de rod și în caz de nevoie se consolidează. Se aplică în continuare lucrările de întreținere a solului. În cazul unei veri ploioase, se recomandă ca buruienile să fie lăsate pentru a consuma surplusul de apă din sol, ajungând la o mai bună pregătire a pomilor și arbuștilor pentru iernare, a celor tineri.
    – Se recoltează fructele coapte și se valorifică. Se seamană îngrășământul verde.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna septembrie

    – În această lună se începe recoltarea merelor și perelor. Această operație se face de jos în sus, în zile uscate și la temperatură moderată. Fructele destinate păstrării se vor recolta cu mâna fără a fi detașate de codițe, așezându-le în coșuri căptușite cu pânză de sac sau talaș pentru protecție.
    – Se curăță solul de frunzele căzute, rămurele sau alte resturi vegetale care se observă în preajma pomilor.
    – Se începe săpatul de toamnă între rânduri, la o adâncitură de 15-20 cm și în jurul trunchiului la 10-15 cm. În prealabil se împrăștie îngrășământul organic, câte 4-5 kg sub coroana pomilor și 2-3 kg la mp pe suprafața dintre pomi. Săpătura aceasta nu se mărunțește și nu se nivelează, întrucât în această situație se obține o reținere mai bună a apelor din ploi și zăpadă.
    – Se verifică starea de vindecare a rănilor și se astupă eventualele scorburi. Se pregătesc gropile pentru plantarea puieților.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în luna octombrie

    – Se încheie culesul fructelor.
    – Se îngrașă solul, se continuă cu săpatul. Pentru arbuști adâncimea săpăturii va fi de 12-15 cm între rânduri, iar în zona desfășurării rădăcinilor de 6-8 cm. În cazul unor terenuri cu aciditate mare, înainte de săpare se vor împrăștia 100-150 g cenușă la 1 mp de plantație. În cadrul pregătirii pentru iarnă a pomilor și arbuștilor se va face o aprovizionare bogată cu apă a solului, îndeosebi când pământul este foarte uscat. În această lună se protejează plantațiile de căpșuni, acoperindu-le cu frunze, paie etc. împotriva înghețului. După căderea frunzelor, pomii și arbuștii se stropesc cu zeamă bordeleză, în concentrație de 1-2%.
    – Tot acum se taie crengile uscate și se plantează puieții în gropile pregătite în luna anterioară, cu respectarea tehnologiei.
    – Se înfășoară pomii tineri în plasa de sârmă, coceni, folie de plastic etc., pentru a-i apăra de rozătoare. Frunzele căzute se vor grebla și se vor arde împreună cu fructele căzute
    sau se vor îngropa.

    Lucrări pentru întreținerea pomilor fructiferi în lunile noiembrie și decembrie

    – Dacă nu s-a reușit vopsirea trunchiurilor și a ramurilor de schelet, trebuie acționat neapărat, alegându-se timp uscat cu soare. Pentru aceasta se va pregăti o emulsie din 2 kg pastă de var + 10 l apă + 500 g sulfat de fier sau sulfat de cupru + 100 g clei de oase sau 200 g clei de amidon sau 1 kg argilă. Acest tratament are dublu efect. Pe de o parte crește rezistența pomilor la iernat, iar pe de altă parte îndepărtează mult rozătoarele.


    Te-ar mai putea interesa

    Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!