• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Alo, Guvernul?! De ce închideți piețele agroalimentare?!

    Ramona Dascălu -

    Mai multe piețe din țară se închid, iar producătorii agricoli sunt trimiși acasă! O astfel de situație este în Caransebeș, unde la nivel local s-a luat decizia ca Piața Gugulanilor să se închidă. Aproape aceeși situație este și la Ploiești, unde autoritățile locale au decis să închidă toate piețele care nu respectă toate măsurile impuse de ANSVSA în contextul pandemiei de coronavirus. Pe de-o parte autoritățile locale iau aceste decizii de a închide piațele, iar pe cealaltă parte ministrul Agriculturii Adrian Oros declară că a cerut redeschiderea piețelor închise de către o parte din primari.

    Primăria Municipiului Caransebeș prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență suspendă, pe durata stării de urgență, activitatea comercială în incinta Pieței Gugulanilor, cu excepția magazinelor alimentare, farmaciilor, cât și a firmelor care desfășoară activități de servicii funerare. De asemenea, se suspendă activitatea, până la încetarea stării de urgență, a centrelor comerciale cu o suprafață de peste 400 mp, în care se desfășoară activități de comerț cu amănuntul de produse, scrie expressdebanat.ro. 

    Aceasta nu este însă singura piață din județ care a fost închisă. Și piețele din Oțelu Roșu și Lugoj au fost închise.

    Și la Ploiești sunt probleme. Comitetul Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Ploiești a aprobat suspendarea activității piețelor agroalimentare, care nu respectă măsurile igienico-sanitare și pentru siguranța alimentelor stabilite de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, începând cu data de 23.03.2020, pe perioada instituirii stării de urgență. S-a luat această decizie în loc să se caute soluții ca spațiile de vânzare să fie securizate.

    Un alt caz unde piețele au fost închise a fost semnalat către Agrointeligența – AGROINTEL.RO de fermierul Ion Malanca din județul Timiș, care spune că fermierii din zonă nu au unde să-și mai vândă legumele din solarii.

    ”De ce la noi la Lovrin, Jimbolia, Sânnicolau Mare, nu-s deschise piețele și sunt sute de solarii în zonă cu ridichi, spanac, salată verde, ceapă. Ce facem, le dăm la porci? Nu-i bună marfa românească?”, se întreabă legumicultorul.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura și cu Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR), de la care a aflat că în acest moment nicio piață care face din parte din asociație nu este închisă.

    ”La ora actuală membrii Asociației Administratorilor de Piețe din România nu au închis nicio piață, mă refer la piețele agroalimentare. Piața poate să o închidă autoritatea locală, dacă Comitetul Local de urgență va dispune închiderea piețelor, asta se poate face. Ceea ce am făcut noi la nivel de asociație: am analizat foarte bine situația și am hotărât ca toți membrii să susțină rămânerea deschisă a piețelor și în sensul acesta am făcut demersurile necesare, inclusiv discuții la nivel de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, având în vedere că suntem singurul loc unde producătorii pot să își vândă marfa. Majoritatea piețelor sunt spații deschise și suntem și destul de bine răspândiți la nivel de oraș. Știu că sunt localități mai mici unde s-au închis piețe, dar probabil că acolo nu sunt producători sau nu erau piețe agroalimentare, dar nu fac parte din Asociația noastră. Deci se pot închide piețe și din alte motive, nu neapărat din cauza coronavirusului”, a declarat Teodor Birț, președintele Asociației Administratorilor de Piețe din România.

     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal