• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Apelul unui grup de legumicultori! ”Ajutați-ne să luăm un credit! Avem nevoie de finanțare pentru a mai produce!”

    Angelica Lefter -

    Legumicultorii gălățeni fac un apel urgent către autoritățile statului. Situația creată de COVID-19 în România a blocat accesarea de credite. Sunt organizații de legumicultori care luau aceste credite pentru a face lucrările de primăvară, pe care le returnau la vânzarea producției. Astăzi, aceste posibilități de finanțare sunt complet blocate!

    În această situație se găsește și organizația legumicultorilor MONCOSTMAR GRUP din Liești, județul Galați. Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au stat de vorbă cu unul dintre reprezentanții firmei, fost administrator și acum contabilul organizației, Maricela Susanu, care a explicat despre ce este vorba:

    ”Am accesat fonduri europene, avem credite foarte mari, problema este că să intri pe piața supermarketurilor din România este foarte greu, noi nu prea am reușit. Organizația noastră este formată din producători de legume și fructe cu suprafețe mici. Este complicat! Avem zece producători, trei dintre ei sunt persoane juridice, iar restul persoane fizice, care au suprafețe mici de teren. Problema este că vindem mai mult în zonă și este foarte greu să intrăm pe piața supermarketurilor, asta înseamnă că suportăm foarte greu ratele pe care le avem la bancă. Asta înseamnă că trebuie să susținem membrii pentru că prețul pe care îl avem la vânzare este mic”, spune Maricela Susanu.

    Reprezentanta organizației de legumicultori gălățeni susține că, deși dețin contracte de comercializare la una dintre cele mai mari fabrici din Galați, prețul de vânzare a legumelor este scăzut, motiv pentru care și producătorii obțin sume foarte mici pe legumele cultivate. Cu toate acestea, organizația a făcut, din fonduri proprii, investiții mari în sortarea și depozitarea legumelor.

    ”Noi avem comercializare la fabricile din zonă, precum Contec, care este una dintre cele mai mari din țară. Prețul de vânzare este mic, 0,45 de lei/kilogram, vorbim la tomate, cultura în câmp. Noi nu avem solarii, acesta este prețul și este greu. Avem nevoie de susținere a membrilor pentru a lua credite. Am fost în analiză pentru un credit la o bancă, însă cu situația aceasta a noului coronavirus s-a sistat tot și nu am mai putut lua nimic din suma propusă. Urma săptămâna aceasta să semnăm creditul, dar banca a sistat orice creditare, nici măcar 5.000 de lei nu ne vor mai da. Problema este că noi, acum, în primăvară ar fi trebuit să semănăm și nu avem cu ce. Noi am făcut investiții foarte mari, am făcut un depozit de legume și fructe, am achiziționat mașini pentru sortare, mașini frigorifice. Pentru că prețul de vânzare în COSTMAR este foarte mic, atunci și prețul pe care îl dăm producătorilor este foarte mic, de aceea avem nevoie de susținere”, a explicat reprezentanta MONCOSTMAR GRUP din Liești.

    Maricela Susanu face un apel către autorități să deblocheze situația legată de accesarea creditelor cât mai rapid, pentru a se face lucrările în câmp. Dacă nu sunt făcute la timp, culturile sunt compromise, iar legumicultorii vor avea mult de suferit: ”Dacă nu avem acum niște bani să începem să producem, nu vom avea nici peste nouă luni cu ce să plătim ratele, chiar dacă suspendăm acum creditele. Ideea era că Guvernul a dat în Ordonanța 29, prima de când a început situația de urgență, prin care se spune că băncile vor da credite subvenționate. Chestiunea este că am sunat la bănci și nu oferă credite subvenționate pentru că nu au norme în acest sens și nimeni nu dă nimic! Adică ar fi fost niște credite cu dobână 0, urmând ca la finalizarea creditului clientul să plătească niște comisioane la Fondul de Grantare. Nu am găsit nicio bancă disponibilă pentru că nu au norme, chiar dacă scrie în ordonanță! Noi avem nevoie de bani, mă îndoiesc că autoritățile statului ne-ar putea ajuta cu semințe pentru înființarea culturilor!”

    Cererea producătorilor este foarte clară: să fie date normele prin care Ordonanța emisă de Guvern să poată fi pusă în aplicare, astfel încât legumele să fie pe piață și în fabrici, consumatorii să aibă de unde cumpăra, iar legumicultorii să nu își piardă culturile.

    ”Chiar și furnizorii în acest moment, speculează și nu cred că va fi ușor de obținut sămânța! Statele să dea normele mai repede, în agricultură dacă nu se fac lucrările la timp, plantele nu se dezvoltă și culturile sunt compromise. Roșiile ar fi trebuit semănate în mai. Dacă planta nu ajunge la maturitate că este semănată prea târziu, am pierdut tot! Trebuie să facem cultură pentru că suntem în ultimul an de monitorizare, am accesat fonduri europene. Avem obligația realizării unui VPC – valoarea producției comercializate, de minim 1.000.000 de lei. Să vând de 1.000.000 de lei într-o organizație cu membri care au 5 ha, este imposibil și riscăm să fim penalizați. Anul trecut am făcut producție de peste 30 de tone de tomate, în câmp. Avem contract cu Contec, trebuia să respectăm contractul. La vânătă am făcut 40 de tone, la ardei 35 de tone, nu sunt producții foarte mari, dar sunt producții pentru câmp, nu vorbim de solar”, a explicat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Maricela Susanu, reprezentantul firmei MONCOSTMAR GRUP din Liești, județul Galați.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!