Burse şi preţuri

Soia s-ar putea scumpi. Traderii recomandă: cumpăraţi acum!

În următoarele şase luni am putea plăti pentru soia un preţ mult mai mare decât cel de acum – şi asta în ciuda unei recolte nu foarte rele. Devină sînt stocurile în scădere şi cererea puternică din sectorul creşterii porcilor în cele mai mari două ţări producătoare.

Producţia dintr-un an este cea mai importantă componentă a ofertei, nu şi singura, ea poate determina direcţia majoră a evoluţiei preţurilor însă nu şi nivelul final al acestuia.

Stocurile de soia la nivelul marilor producători sînt mult erodate de vânzările mari din ultimele 12 luni.

Recolta din acest an, unul mai bun decât cel trecut, este însă sub aşteptări, din pricina vremii puţin favorabile din iulie-august în Statele Unite, cel mai mare producător şi exportator.

La aceasta se adaugă o creştere semnificativă a cererii, venite în special din partea sectorului creşterii porcilor, un mare consumator de nutreţ pe bază de soia, din SUA şi China, cele mai mari două ţări producătoare ale acestui sortiment de carne.

Creşterea puternică a preţului cărnii de porc în ultimele şase luni – o apreciere de aproape 33% în septembrie faţă de martie – într-un trend care a însemnat revenirea la nivelurile atinse în vara lui 2012, moment care a marcat începutul unei perioade de trei luni de intensificare a sacrificărilor şi inundare a pieţei cu cantităţi masive, îi stimulează acum pe crescători să îşi refacă efectivele cel puţin la nivelurile de dinainte de “Marea Secetă”.

Toate acestea susţin scumpirea soii în perioada următoare.

Analiştii băncii Standard Chartered estimează o creştere a preţului la soia cu 10%.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!