Raport USDA – iulie 2025: prețul grâului după noile estimări la recoltele din Ucraina și Rusia


Prețul grâului a deschis în scădere noua săptămână, sub impactul raportului USDA publicat pentru luna iulie și care aduce noutăți în estimările de producție pentru Ucraina și Rusia.
Departamentul de Agricultură al SUA (USDA) a publicat raportul pe luna iulie în ceea ce privește producțiile agricole la nivel internațional. Conform prognozei, fermierii ruși vor recolta mai mult grâu decât anul trecut, în ciuda condițiilor nevaforabile ale vremii. În Ucraina, în schimb, producția și randamentul estimat sunt mai mici decât anul trecut.
USDA preconizează o creștere a producției de grâu rusesc cu 2% față de anul trecut, iar randamentul, cu 7% mai mare față de 2024. Condițiile meteorologice au fost nefavorabile și au întârziat intrarea în câmp, însă prognozele sunt mai bune. Iarna secetoasă a afectat și grâul ucrainean.
Pe fondul noilor estimări de recoltă, prețul grâului a deschis săptămâna cu roșu pe Bursa de la Paris – Euronext. La prima oră, prețul grâului pentru luna septembrie a fost de 201 euro pe tonă, mai mic cu 23 de eurocenți față de cotația anterioară.
Prețul grâului DAP Constanța s-a închis săptămâna trecută la 186 de euro – pentru calitatea panificație, și la 178 de euro pentru grâul furajer.
Pe piața locală din sudul țării, preluarea grâului de panificație se face la un preț de 860 de lei pe tonă la baza din Dragalina, județul Călărași.
Raport USDA iulie 2025: 83,5 milioane de tone de grâu în Rusia
USDA estimează producția de grâu a Rusiei pentru anul de comercializare 2025/26 la 83,5 milioane de tone, în creștere cu mai puțin de 1% față de luna trecută și cu 2% față de anul trecut, dar în scădere cu 2% față de media pe 5 ani. Estimarea include 60,5 milioane tone de grâu de iarnă și 23 milioane tone de grâu de primăvară.
Randamentul total de grâu este estimat la 3,13 tone pe hectar, în creștere cu 2% față de luna trecută și cu 7% față de anul trecut. Suprafața totală recoltată este estimată la 26,7 milioane de hectare, în scădere cu 2% față de luna trecută și cu 4% față de anul trecut.
Grâul de iarnă, în medie, reprezintă aproximativ 70% din producția totală. Partea europeană a Rusiei, unde se cultivă cea mai mare parte a culturilor de iarnă, s-a confruntat cu condiții meteorologice dificile de toamnă și de la începutul primăverii. Luna mai a adus precipitații extrem de necesare, permițând grâului de iarnă să se redreseze și a furnizat umiditatea necesară culturii în timpul etapelor critice de înflorire și de formare a randamentului.
Citește și: Trump a schimbat conducerea USDA, instituția care dă tonul pe bursa de cereale
Grâul de primăvară este plantat în principal în regiunile de graniță cu Kazahstanul: districtele Volga, Ural și Siberia din Rusia. După un ritm inițial rapid de însămânțare, campania de semănat a încetinit semnificativ din cauza vremii nefavorabile, inclusiv a umezelii extinse în districtele Volga, Ural și Siberia. După cum ilustrează Indicele Standardizat de Precipitații (SPI), umezeala a persistat pe tot parcursul campaniei de semănat. Ploile excesive care au afectat toate zonele cheie de cultivare a grâului de primăvară nu numai că au întârziat plantarea, dar au dus și la o reducere semnificativă a suprafeței plantate cu grâu de primăvară.
Potrivit MinAg, la 27 iunie, grâul de primăvară a fost plantat pe o suprafață de 11,2 milioane de hectare, comparativ cu 12,6 milioane de hectare anul trecut. Cea mai recentă suprafață plantată raportată de MinAg este cu puțin peste un milion de hectare sub intențiile de plantare ale agenției de 12,3 milioane de hectare. Conform articolelor open-source, rentabilitatea generală redusă a cerealelor i-a motivat pe fermieri să mute o parte din suprafața pierdută către semințe oleaginoase.

Raport USDA iulie 2025: Randament în scădere pentru grâul ucrainean
USDA estimează producția de grâu a Ucrainei pentru anul de comercializare 2025/26 la 22 milioane tone, în scădere cu 4% față de luna trecută și cu 6% față de anul trecut. Randamentul este estimat la 4,40 tone pe hectar (t/ha), în scădere cu 4% față estimările de luna trecută și cu 2% față de anul trecut. Suprafața recoltată este estimată la 5 milioane hectare, neschimbată față de luna trecută și în scădere cu 4% față de anul trecut.
Grâul de iarnă, care reprezintă aproximativ 97% din producția totală de grâu din Ucraina, este de obicei semănat între începutul lunii septembrie și mijlocul lunii noiembrie. Cultura intră în perioada cheie de formare a randamentului între începutul și mijlocul lunii mai și atinge maturitatea de la mijlocul până la sfârșitul lunii iunie. În acest sezon, după o iarnă secetoasă și un început de primăvară dificil, vremea s-a îmbunătățit, iar cultura a progresat prin înflorire și umplere în condiții de creștere în general favorabile.
Citește și: UE taie importul de grâu din Ucraina până la maxim 1,3 milioane de tone pe an
Datele USDA sugerează randamente mai mari decât în sezonul trecut în zona de stepă, dar o producție ușor mai mică în comparație cu anul de comercializare 2024/25 în zona de stepă forestieră. Per total, se așteaptă un randament mai mare în acest sezon în comparație cu randamentul mediu din intervalul 2022-2024, care era de 4,31 t/ha.
Recoltarea are loc, în general, de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii august. Conform datelor oficiale publicate de MinAg, campania de recoltare 2025/26 a început. Este încă în stadii incipiente, iar fermierii au strâns, până pe 3 iulie, aproximativ 278.000 de tone de grâu de pe o suprafață de 107.000 de hectare.
Vremea este în prezent secetoasă, ceea ce favorizează activitățile de recoltare, dar reprezintă o provocare pentru culturile de primăvară.
