• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Doi fermieri de top își dezvăluie strategia tehnologică 2020 pentru floarea-soarelui și porumb!

    Răzvan Coțianu -

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO i-a intervievat pe doi dintre cei mai respectați fermieri din România, Gheorghe Albu și Nicolae Sitaru, pentru a vedea care este stadiul campaniei de semănat la floarea-soarelui și porumb și ce tehnologie de însămânțare și fertilizare vor folosi.

    Gheorghe Albu, administratorul holdingului Argonaut din județul Constanța, a prezentat care este situația actuală din punct de vedere tehnologic a exploatației agricole pe care o conduce. “Am semănat cultura de floarea-soarelui în contratimp ca să zic așa, pentru că nu am mai așteptat perioada optimă. Temperatura, și cea atmosferică și cea din sol, a fost cu mult sub temperatura optimă, dar noi am finalizat însămânțatul la floarea-soarelui. Vom vedea dacă această soluție este una bună, pentru a salva culturile de floarea-soarelui de atacul de Tanymecus. La porumb nu ne grăbim cu semănatul, pentru că sămânța de porumb este mult mai sensibilă la temperatură decât cea de floarea soarelui. Am mai semănat mazăre și culturi furajere, borceag și ovăz. Mazărea nu are probleme din cauza condițiilor scăzute de temperatură, în schimb cultura de ovăz a fost afectată de temperaturile scăzute. Culturile înființate în toamnă, grâul și orzul, se prezintă bine. La cele doua culturi amintite am realizat erbicidarea și am administrat și îngrășămintele chimice pe bază de azot. Sperăm să avem o cultura sănătoasă și o producție bună de grâu și orz. La cultura de vița de vie, pe o suprafață de 250 de hectare, am terminat lucrarea de tăiere, de revizuire a butucilor. Starea vegetativă este una bună, la acest moment”, a spus fermierul dobrogean.

    Gheorghe Albu: ”La floarea-soarelui, administrarea îngrășămintelor s-a realizat concomitent cu semănatul”

    Revenind la anumite aspecte tehnologice, Albu a precizat că densitatea planificată la cultura de floarea soarelui a fost de 67.000 plante/ha pentru hibrizii timpurii și până în 60.000 plante la hectar pentru hibrizii tardivi. Pe cele 1500 ha destinate culturii de floarea-soarelui, au fost utilizați 4 hibrizi timpurii și semitimpurii și 2 hibrizi tardivi. Administrarea îngrășămintelor s-a realizat concomitent cu semănatul. Există doua avantaje: particulele de fertilizant ajung aproape de rădăcina plantelor și astfel sunt mai ușor asimilate de către plante și al doilea avantaj, doza administrată este la jumătate față de cantitatea recomandată. În acest an, cantitatea de îngrășământ aplicată la floarea-soarelui a fost de  90 kg/ha substanță brută de fertilizant complex 20-20-00. În ceea ce privește erbicidarea culturii, se va aplica un erbicid total, cu toate că rezerva de buruieni din exploatație este una extrem de scăzută. De aceea doza va fi minimă.

    Pentru cultura de porumb, fermierul nostru de top a precizat că densitatea nu va depăși 50.000 plante/ha la hibrizii timpurii și medii, iar la hibrizii tardivi densitatea va fi chiar sub 50.000 plante/ ha. Aceste valori sunt într-o relaționare firească cu problematica secetei din zonă. De-a lungul timpului, s-au aplicat metode alternative de combatere a secetei. Astfel, aproape 70% din suprafața cultivată a exploatației este înconjurată sau delimitată de perdele de protecție forestiere; de asemenea s-au achiziționat echipamente și utilaje agricole care printr-o singură trecere sau prin mai puține treceri să realizeze lucrările tehnologice, păstrând rezerva de apă din sol și nu în ultimul rând au fost cultivați hibrizi rezistenți la secetă și arșiță.

    Nicolae Sitaru: “Săptămâna aceasta vom demara însămânțarea culturii de porumb”

    Președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România a prezentat succint situația la zi a problemelor din exploatația pe care o conduce. Nicolae Sitaru a menționat că starea de vegetație a culturilor de grâu și rapiță este una relativ bună, plantele fiind afectate de temperaturile negative înregistrate în urmă cu două săptămâni. Totodată, rezerva de apă în sol este foarte redusă, pericolul secetei fiind unul foarte concret.

    “Semănatul porumbului îl vom demara zilele acestea. În schimb din cauza lipsei derogării tratamentului la sămânță cu neonicotinoide, cultura de floarea soarelui se va înființa mult mai târziu, probabil după data de 25 aprilie, iar planta premergătoare în rotație nu va mai fi porumbul. Densitatea pe care o vom realiza la cultura de porumb va fi de 75.000 boabe fizice la hectar, astfel încât să avem în cultură efectiv 72.000 plante de porumb la unitatea de suprafață, iar pentru cultura de floarea soarelui vom avea o densitate de 60.000 plante la hectar. Aplicarea îngrășămintelor se realizează înainte de semănat și la momentul semănatului. Pentru cultura de porumb se aplică 300 kg/ha azotat de amoniu, înainte de semănat, și 200 kg/ha îngrășământ complex 18-46-00, la momentul însămânțării. La cultura de floarea-soarelui se vor administra 150 kg/ha azotat de amoniu, înainte de semănat și 100 kg/ha îngrășământ complex 18-46-00 în momentul semănatului”, a încheiat Nicolae Sitaru, administrator al fermei Elsit din județul Ialomiței.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!