• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce e musai să foloseşti TerraCalco® 95 la culturile de primăvară: porumb, floarea-soarelui, cartofi sau soia?

    Dr. Ing. Bogdan Costea -

    Dragă fermierule, ne-am gândit să punctăm cele mai importante motive pentru care ar trebui să foloseşti Terracalco. Nu ne-a fost uşor să alegem, pentru că sunt foarte multe motive pentru care Terracalco nu ar trebui să lipsească din tehnologia ta, iar pe lângă lucrurile certe, cum ar fi:

    Ne-am gândit să îţi amintim ce spun o parte din colegii tăi, fermierii din toate zonele României, care au folosit, folosesc şi vor folosi Terracalco:

    În iunie am fost în Dâmboviţa (graniţa cu Teleormanul şi Argeş), la Ferma Monteagro, care lucrează 1.650 ha. Am stat de vorbă cu inginerul agronom Badea Claudiu Andrei, care a aplicat Terracalco aplicat în 2017 pe parcelă din video şi încă se bucură de efectele produsului. În 2019 iunie, după 120 l apă, solul era afânat, permiţând apei să circule, neînregistrându-se băltiri. Chiar şi după 2 ani, aceste efecte ale Terracalco se pot vedea cu ochiul liber şi în talia plantelor, care, având un sol afânat, automat au un volum mare de exploatat şi astfel se dezvoltă mult mai bine! Felicitări fermierului că a avut încredere în Terracalco şi îi invităm pe toţi fermierii care au probleme cu băltirile, cu solul greu, cu conţinutul mare de argilă, cu aciditate să încerce Terracalco 95! Mai jos discuţia și video cu fermierul:

    „Am folosit pentru prima dată produsul Terracalco 95 în data de 28.09.2017 pe o suprafață de aproximativ 25 ha, urmând ca suprafața să fie cultivată cu grâu. Aplicarea produsului a fost realizată pe terenul deja arăt cu un MA purtat, Sulky X50 (maşina împrăștiat îngrășăminte) cu o lățime maximă de 50 m și un volum de 4000l, înainte de pregătirea patului germinativ, pentru o încorporare eficientă. Aplicarea produsului Terracalco 95 a fost realizată cu o lățime de lucru de 20 m. Ca efecte, în urma pregătirii terenului am constatat o afânare mai bună a solului, băltirile s-au diminuat, de asemenea, au dispărut și crăpăturile excesive care se formau pe timp de secetă. Ca îmbunătăţiri fizice şi chimice, după o perioadă de ploi abundente, am constatat că rădăcinile plantelor au o aerisire mai bună pe acel teren, mărindu-și capacitatea de penetrare a solului. Rezistența plantelor de cultură la anumite boli a crescut pe suprafața de teren unde s-a aplicat Terracalco 95, deoarece cantităţile de apă căzute s-au infiltrat mult mai rapid în sol. Prin aplicarea Terracalco 95 am maximizat absorția elementelor nutritive din sol de către plante, și am pus în mișcare ciclul viețuitoarelor și microorganismelor din sol. În urma studiului agrochimic realizat în data de 09.08.2017, am constatat că pH-ul din parcelă era scăzut, fapt pentru care ne-am decis să aplicăm acest produs. Primele analize înainte de aplicare au avut valori ale pH-ului între 6 și 6,2, după aplicare valoarea pH-ului a crescut, ajungând până la o valoare a pH-ului de 7,3. Noi recomandăm aplicarea acestui produs pentru creșterea pH-ului, îmbunătățirea structurii solului, crearea unui mediu favorabil activității biologice din sol și, nu în ultimul rând, creșterea producțiilor”.

    Preda Gheorghe, Geo & Costi Agrostar SRL, Șindrilița, Ilfov, 1.750ha

    „PRODUCŢII MAI MARI LA PORUMB”

    „Terracalco 95 este un produs bun, îl folosim din 2016. Am aplicat pentru cultura porumbului, pe o suprafaţă de 600 ha. Pot să vă spun că este clară diferenţa între parcelele unde am aplicat TerraCalco® 95 faţă de suprafeţele unde nu am aplicat. În termeni de producţie, diferenţa a fost de 1 chiar 2 tone la hectar! Pe suprafeţele unde am aplicat TerraCalco® 95 producţiile au fost între 10,5 to/ha – 12 to/ha. Având în vedere rezultatele obţinute, cu siguranţă vă recomand să încercaţi TerraCalco® şi cu aceeaşi siguranţă vă spun că eu îl voi introduce în tehnologie şi pentru celelalte culturi pe care le înfiinţez!”

    Cornea Florea, IF Cornea Florea, Bacalesti Teleorman, 640ha

    “Am achiziţionat pentru prima dată Terracalco în anul 2017, pentru o suprafaţă de 120ha. Doza pe care am mers, încă de la bun început, a fost de 1to/ha. De atunci, aplic în fiecare an”.

    M-am decis să merg pe această soluţie deoarece am constatat încă de la prima utilizare că:

    Rogojinaru Dan, Agrodia SRL, 600 ha

    Am folosit Terracalco încă din primii ani de debut, în 2015 când am pornit amendarea pe o suprafaţă de 60ha, cu o doză de 900kg/ha. Din 2015, folosesc în fiecare an, tratând 60, până la 80ha/an. Anul acesta, Terracalco a fost aplicat după cultura de orz.

    Recomand folosirea Terracalco deoarece:

    IF Șună – Administrator Marius Șună 450 ha Teleorman

    “L-am folosit pentru cultura de floarea soarelui. Am aplicat în primăvară. L-am aplicat pe arătură şi l-am incorporat cu discul. Asta este cultura – masa vegetativă foarte multă, foarte puţine frunze uscate, bobul plin. Voi folosi în continuare şi la răpită pentru că mi s-a părut că rezultatele sunt destul de bune” Iar domnul Marius Suna din Teleorman, a înregistrat o producţie de 3.500 kg/ha utilizând TerraCalco®!

    Ing. Cristian Andrici – NORDAGROTEHNIK SRL, Brăeşti, Botoşani, 1.000 ha

    “MI-AM MODIFICAT PH-ul DE LA 5.2 la 6.2 CU 750KG/HA DE TERRACALCO® 95”

    „După ce am folosit TerraCalco® 95 am observat că plantele se dezvoltă mai rapid în primele stadii de vegetație fără a prezenta carențe sau pseudo carenţe (răpită). Solul după primul an nu mai făcea crustă, sau crusta era una foarte mică. La 3 luni de la utilizarea produsului pe un sol cu 5.2 pH și cu aproximativ 40 mm apă pH.Ul a virat la 6.2 în contextul în care am administrat 750 kg/ha. Din punctul meu de vedere e cea mai eficientă soluție pe solurile acide pentru că se utilizează o cantitate mică în comparație cu carbonatul de calciu și se poate administra cu orice mașina de administrat îngrășăminte.”

    Fermierul Daniel Marchiș – SC Agrobest Alex &Toni, Livezile, Timiş, 700 ha

    “NICIODATĂ NU S-A LUCRAT TERENUL ATÂT DE UŞOR”

    “Am achiziţionat în primavara 2018, 24 to TerraCalco® 95 la big bag. Am administrat la pregătirea terenului pentru cultura de porumb şi floarea soarelui. Doza folosită a fost între 500 şi 600 kg/ha. Pot să vă spun un lucru cert: după recoltare, nu s-a lucrat terenul niciodată mai bine ca acum! Avem un teren greu, acum s-a transformat! Gândiţi-vă la timpul pe care l-am câştigat, lucrându-se mai repede; gândiţi-vă la motorina economisită, la fiabilitatea organelor de maşini, pe care nu le-am mai distrus ca de obicei! În ceea ce priveşte producţia, pot să vă spun cu sinceritate că a fost mai bună.. dar nu doresc să vă spun cu cât!

    Fermierul Ion Uzun – director tehnic Coremans Zootehnia SRL, Iratoşu, Arad, 3.000 ha

    “ÎN AL DOILEA AN DE UTILIZARE AL TERRACALCO® AM RĂMAS PROFUND IMPRESIONAT!”

    “Lucram o suprafaţă relativ mare. Din aceasta, o parte era cu probleme de aciditate ale solului (pH 5,2, producţii mai mici, structura slabă a solului). Am aplicat în anii 2016 şi 2017, 2 administrări pe acelaşi teren, în doză de 1 to/ha (2016) şi 0,5 to/ha (2017). Din experienţa mea cu TerraCalco® 95, în primul an vezi 20-30% din ce poate produsul. În al doilea an dacă continui să aplici pe acelaşi teren (eu am aplicat 500 kg)… rămâi mut de uimire! Cum am început? Aveam contract cu fabrica de zahăr, dar nu ne ieşea producţia de sfeclă dorită, nicidecum, indiferent de tehnologia folosită. După studiile făcute, căutând şi încercând tot felul de amendamente, am ajuns la concluzia că TerraCalco® este cea mai bună soluţie şi am avut dreptate! Domnilor, nu mai am teren acid! De la 5,2 am ajuns la 6,7-6,8! De asemenea, după a doua administrare, am rămas extrem de surprins de producţia obţinută. După părerea mea, toţi cei care au probleme cu aciditatea solului trebuie să folosească acest produs! Şi e foarte important să fie 2 aplicări consecutive, veţi rămâne uimiţi!”

    Fermierul Szocs Janos – SC AGROMEC SÂNCRĂIENI SA, HARGHITA

    „APA NU A BĂLTIT DELOC PE SUPRAFEŢELE PE CARE AM APLICAT TERRACALCO®, DEŞI AM AVUT UN AN EXTREM CU FOARTE MULTE PRECIPITAŢII”„Firma noastră administrează o suprafaţă de teren arabil de 200ha, pe care avem anual 60-70ha cartofi, 30ha sfecla de zahăr, 100ha grâu. Având majoritatea terenurilor cu o aciditate de 5,2-5,8 am decis să folosim TerraCalco® 95 în cantitate de 1000kg/ha ! Înainte să plantăm cartofii am mai făcut nişte analize de sol şi am constatat că aciditatea este între 6 şi 6,3 aşa că, fiind plăcut surprins de calităţile produsului am aplicat şi pe cele 30ha însămânţate cu sfecla de zahăr în doza de 1000kg/ha rezultatele fiind excepţionale (prognozăm o producţie de 70 to pe hectar).

    Pe lângă efectul benefic în corelarea acidităţii solului am constatat că apa nu a băltit deloc pe suprafeţele pe care am aplicat TerraCalco®, deşi am avut un an extrem cu foarte multe precipitaţii.”

    Apoi am mers la Ferma Tagu Roşu, să discutăm cu un fermier deschis, un profesionist în business, domnul Kovacs Eden.

    Domnul inginer este deja în al treilea an de când foloseşte TerraCalco® 95: “Noi aici avem un podzol albicios, atât de greu de lucrat unde băltirile sunt frecvente. Totuşi de când folosim TerraCalco®, vedem din ce în ce mai rar băltiri, şi alea pe suprafeţe mici. Chiar în condiţiile acestui an, nu avem băltiri ca de obicei. Cu TerraCalco® am rezolvat situaţia care nu am putut-o rezolva cu amendamentele clasice.” La întrebarea noastră, unde se văd efectele TerraCalco®, fermierul ne-a răspuns: atât în caracteristicile fizice ale solului, adică se lucrează mai uşor, este mai afânat, plantele se dezvoltă altfel, cultura o vezi evoluând altfel; de asemenea, am un spor de producţie de 15-20% depinde de cultură, pe suprafeţele unde am utilizat TerraCalco®. Sunt mulţumit şi recomand acest produs tututor fermierilor care vor să facă producţie şi care sunt conştienţi că de la sol nu poţi doar să iei, ci trebuie să îi şi dai!”.

    E important de reţinut că acolo unde s-a aplicat TerraCalco®, fiecare fermier a observat ceva pozitiv. O îmbunătăţire a proprietăţilor fizice ale solului, făcând solul mai afânat. Astfel plantele au valorificat un volum mai mare de sol şi s-au dezvoltat corespunzător. De asemenea, fermierii ne semnalează la unison, că nu mai au băltiri accentuate ca în trecut, cu toate că au avut precipitaţii mai multe/interval de timp foarte scurt.

    Trebuie să gândim să îi oferim solului tot ceea ce are el nevoie. Trebuie să îl menţinem la un pH neutru, deoarece aici şi doar aici, elementele nutritive sunt puse la dispoziţia plantelor în formă asimilabilă, pe când cele nocive (Al, Mn, Hg, Cd, Pb) rămân în formă neasimilabilă. Doar într-un sol cu pH neutru viaţa microbiană este maxim dezvoltată (bacterii şi fungi – N.C. Brady ,R.R Weil – The nature and soil properties, USA 2008) că şi toate celalte procese din acest complex coloidal, sunt la optim. De asemenea, microorganismele din sol se reînnoiesc de 2-3 ori/lună influenţând regimul substanţelor nutritive din sol (cercet dr. ing Victor Vatamanu). Astfel că, dacă îi oferim un mediu propice (un pH neutru sau cât mai aproape) aici se vor dezvolta bacterii şi microfungi capabile să pună la dispoziţie în formă asimilabilă toate substanţele nutritive necesare plantelor.

    De asemenea, să nu neglijăm partea financiară, în care se fac ample economii din doză de îngrăşământ aplicată şi folosită efectiv, din consumul de combustibil mult diminuat, din uzura organelor de maşini, din producţii mai ridicate şi de o calitate mai bună.

    TerraCalco® 95 este considerat din ce în ce mai mult de fermieri soluţia ideală de rezolvare a problemelor ce ţin de structura solului (sol greu, băltiri) precum şi de corectare a acidităţii solurilor pe care le lucrează!

    Dr. Ing. Bogdan COSTEA
    Team Leader Agricultura România & Republica Moldova
    M:+40.757 929 157
    Email: agricultura@carmeuse.ro
    http://www.carmeuse-agricultura.ro/

    www.terracalco.ro
    https://www.facebook.com/CarmeuseHolding/


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!