• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Rusia și Ucraina limitează exportul de cereale până în iunie. Ce strategie aplică marii exportatori de la Marea Neagră

  agrointeligenta.ro -

  Cei doi mari exportatori de la Marea Neagră, Ucraina și Rusia, au anunțat că limitează exportul de cereale. Deciziile au venit pe fondul pandemiei de coronavirus care a cauzat achiziții externe foarte mari și creșteri la prețurile alimentelor.

  Citiți și: Republica Moldova şi-a evaluat stocurile și vrea să limiteze exportul de cereale și bovine

  În ambele țări, pentru a stopa creșterea prețurilor la produsele alimentare și produse de panificație de pe piața internă, industria alimentară: brutării și fabricile de panificație, a cerut restricții la export.

  Prețuri în creștere la grâul de export

  Guvernele au răspuns la această solicitare prin introducerea unor cote de export și cote pentru exportul de cereale. Ulterior, prețurile la cereale la nivel mondial au reacționat la restricțiile impuse de cei doi exportatori de top, cu o creștere accentuată vineri și creșterea a continuat și luni. Astfel, prețurile la export pentru grâul rusesc panificabil au crescut la 217 dolari pe tonă în porturile de la Marea Neagră, în timp ce prețurile interne rusești au suferit o ușoară scădere provocată de o creștere a ofertei.

  Fermierii vând stocurile rămase de anul trecut

  În această perioadă, fermierii ruși își vând o parte importantă din producția de grâu de anul trecut. Fac loc în depozite, iar sumele pe care le încasează acum sunt folosite pentru lucrările de primăvară.

  Plafon de 7 milioane de tone la export până în iunie

  Propunerea de a limita exporturile de cereale la 7 milioane de tone din aprilie până în iunie a fost rezultatul unei solicitări a guvernului rus, potrivit World-Grain.com. Executivul a cerut Ministerului Agriculturii să examineze dacă exporturile de alimente din Rusia ar trebui limitate din cauza pandemiei de coronavirus. Ministerul a anunțat acum că măsurile vor viza principalele culturi – grâu, secară, orz și porumb.

  Potrivit traderilor, plafonul de export nu este critic. Așteptările anterioare ale analiștilor cu privire la volumul exporturilor ruse până la sfârșitul actualului sezon 2019/20 din 30 iunie erau, de asemenea, de ordinul a circa 7 milioane de tone.

  Ar putea urma măsuri suplimentare

  Cu toate acestea, decizia guvernului rus de a limita exporturile a ridicat temeri în rândul multor comercianți și analiști care apreciază că vor urma măsuri suplimentare de restricție. De subliniat că Rusia a limitat întotdeauna exporturile de cereale în perioadele sale dificile din punct de vedere economic. Cel mai frecvent, aceste decizii au fost luate atunci când s-a constatat o depreciere a rublei și o creștere a prețurilor pe piața internă, sau când recoltele din an au fost sub așteptări.

  Rusia a exportat 25,2 milioane de tone de grâu, secară, orz și porumb în perioada iulie-decembrie 2019. De la începutul acestui an până la 26 martie, exporturile rusești de grâu, secară, orz și porumb au totalizat 7,2 milioane de tone, au precizat surse oficiale.

  În noul an de comercializare 2020/21, exporturile rusești de cereale s-ar putea ridica la aproape 46 de milioane de tone. Din această cantitate, 36 de milioane de tone vor fi grâu.

  Prognoza preliminară la export se bazează pe recolta de cereale din Rusia în 2020, pe care analiștii o estimează la 127,5 milioane de tone, dintre care 81 milioane de tone de grâu.

  Ucraina a pus prag de 20,2 milioane de tone la export până în iunie

  În Ucraina, ministrul Afacerilor Economice a declarat vinerea trecută că exporturile de grâu au fost monitorizate zilnic și că vor fi luate măsuri dacă este necesar. Brutarii și morile din țară au solicitat în mod repetat restricționarea exporturilor de cereale pentru a împiedica creșterea prețurilor pâinii dacă răspândirea noului coronavirus se accelerează în continuare.

  Ministerul Afacerilor Economice din Ucraina a propus acum ca comercianții de cereale să limiteze exporturile de grâu la 20,2 milioane de tone până în iunie 2020, au informat analiștii APK-Inform vineri. Ucraina a exportat deja anul acesta 17,73 milioane tone de grâu, potrivit datelor oficiale.

  Majorări de prețuri în cascadă

  Într-o scrisoare către guvern, asociațiile din morărit și panificație au declarat că o creștere a cererii exportatorilor a majorat deja prețul intern al grâului cu până la 18 dolari pe tonă și ar putea crește prețul făinii cu mai mult de 20 de dolari pe tonă.

  În astfel de condiții, prețurile pâinii ar putea crește cu 15 la sută până la 20 la sută.

  De miercurea trecută, și Ucraina a intrat în stare de urgență timp de 30 de zile pentru a proteja populația de răspândirea noului coronavirus.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Prețul grâului la final de an pe bursele internaționale Grâul din portul Constanța – mai scump decât cel de pe Bursa de la Paris! Ucraina: 16,5 milioane de tone de cereale exportate de la începutul noului an de comercializare

  Ultimele știri

  Apan Agriculture Equipments – Unic Importator Agrifac în România! Gabriela Vila, ADAMA România și Rep. Moldova: ”Fermierul român va primi întotdeauna soluții adecvate nevoilor sale, produse și servicii eficiente” Tractorist pus pe harță – trimis în judecată după ce a atacat un minor cu hârlețul