• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul ADRIAN OROS: Peste 99,5% din subvențiile APIA sunt plătite!

    Angelica Lefter -

    Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a explicat, într-un interviu, la Radio România Actualități, că fermierii nu trebuie să își facă griji cu privire la sumele pe care le au de încasat de la agențiile de plăți. Potrivit lui Oros, toate procedurile vor fi efectuate online, iar în privința banilor, aceștia vor fi achitați respectându-se termenele stabilite.

    ”Am luat și măsuri administrative în ceea ce privește plata subvențiilor peste 99,5% din subvenții sunt plătite, am cerut Comisiei Europene o derogare privind deadline-ul de depunere a cererilor pentru subvențiile care se vor da în toamnă, astfel că Comisia acceptat termenul de 15 iunie. Am făcut o procedură mult simplificată și de depunere online a acestor cereri de plată, la fel și pentru măsurile de sprijin, toate procedurile sunt online, iar verificările le vom face după această criză, chiar dacă plățile le vom face la termen, astfel că firmele care sunt beneficiare sau beneficiarii în general să nu sufere în perioada crizei”, a declarat Adrian Oros.

    Referitor la alte probleme cu care se confruntă fermierii în această perioadă, șeful de la MADR a dat asigurări că se găsesc soluții.

    ”Încă din prima zi de când s-a anunțat starea de urgență am creat o platformă de comunicare cu tot ceea ce înseamnă mediul asociativ pentru a identifica în timp real atât problemele, dar și pentru a găsi soluții pentru aceste probleme”, a explicat ministrul.

    Adrian Oros a menționat că sunt monitorizate prețurile la raft la principalele produse alimentare și se urmărește asigurarea inputurilor pentru campania agricolă din această primăvară, precum și plata subvențiilor la timp: ”Trebuie să ne asigurăm că produsele alimentare sunt și vor fi suficiente la dispoziția consumatorului pe toată perioada acestei crize, dar în același timp trebuie să ne asigurăm că toate inputurile pentru începerea campaniei de primăvară și aici mă refer la: pesticide, la îngrășăminte, la semințe, la material genetic, deci tot ceea ce au nevoie agricultorii pentru a demara campania de primăvară este asigurat.”

    Șeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a mai menționat la radioul public, faptul că se încearcă sprijinirea producătorilor români de legume inclusiv prin platforma online unde aceștia își pot vinde legumele.

    ”Am creat o platformă online dedicată micilor producători de legume, cei care nu sunt asociați și nu reușesc să-și vândă produsele în această perioadă. Pe platforma online am adunat toate cantitățile, toate datele de contact ale acestor producători și le-am pus la dispoziția retailerilor, mai ales că în această perioadă transporturile în UE s-au îngreunat și probabil ritmicitatea cu care produsele din import vor ajunge în țară nu va fi cea optimă. I-am îndrumat să valorifice produsele proaspete pe care legumicultorii din România le au la dispoziție”, a mai spus Oros.

    Ministrul Agriculturii a explicat că agricultorii repsectă măsurile impuse de autorități și încearcă, pe cât posibil, să diminueze problema transporturilor, apărută în urma restricțiilor de circulație impuse la nivelul Uniunii Europene.

    ”Noi încercăm să ne asigurăm că agricultorii au tot ceea ce este nevoie: semințe, pesticide. De asemenea, activitatea se desfășoară normal în condițiile în care trebuie să respecte măsurile dispuse de autorități. Dar în agricultură, atât în câmp, cât și în fermă, sunt mult mai ușor de păstrat acele măsuri de prevenție a răspândirii virususlui decât în zonele aglomerate. De aceea noi am făcut apel, dar agricultorii sunt responsabili, știu ce au de făcut, ei ies la câmp, își fac treaba, noi trebuie să identificăm doar acele probleme care îi încurcă în această perioadă și să încercăm să le rezolvăm, deci să le ușurăm activitatea în această perioadă. Problema transporturilor a fost prima problemă care a apărut de la izbucnirea acestei pandemii în toată Europa, atunci când la noi nu era o problemă foarte mare. Există problema transportului atât pentru alimente cât și pentru medicamente și pentru tot ceea ce este necesar. Noi fiind în Uniunea Europeană, agenți economicii din UE sunt interconectați, aceste conexiuni sunt foarte complexe, agenți economici care activează în agricultură sau industria alimentară depind de input-uri din alte țări și invers, avem agenți economici care exportă. Aceste restricții de circulație au îngreunat foarte mult activitatea. Legat de șroturile de soia, cei din port, datorită măsurilor pentru combaterea pandemiei au redus activitatea de la 9.00-17.00, când acolo se lucra 24 de ore din 24. Sunt probleme foarte mari în aprovizionare și foarte mulți dintre crescătorii de animale au nevoie ca de aer de aceste șroturi de soia”, a spus la Radio România Actualități ministrul Agriculturii, Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an