• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gheorghe Vlad, CATAR: Primarii să se implice și să facă achiziții de legume pentru cauze sociale!

    Angelica Lefter -

    Președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România – CATAR, Gheorghe Vlad, a dat asigurări că activitățile din agricultură continuă în această perioadă și consideră necesar un culoar verde al aprovizionării cu inputuri pentru agricultorii români, potrivit unei intervenții la Radio România Actualități.

    ”La noi lucrurile sunt mai punctuale pentru că nu putem ține pasul pe loc și ne vedem de evoluția activităților stricte pe care le avem de desfășurat. Până acum, intervențiile ministerelor au fost punctuale, însă sunt unele scăpări: trebuie un culoar pentru aprovizionarea cu semințe răsaduri, animale, pentru că unii care au stâna, spre exemplu, în zona Munteniei și și aduc animalele din zona de munte sunt nevoiți să-și care fân, nutreț, cereale și toate cele, acesta este unul dintre aspecte”, a declarat Gheorghe Vlad, legumicultor în Vidra, Ilfov, și președinte CATAR.

    În ceea ce privește achiziționarea de legume de la producători, Gheorghe Vlad, crede că sunt necesare controalele intense în marile lanțuri de magazine, mai ales în ceea ce privește prețurile la raft, și realizarea unor centre de colectare la nivelul primăriilor din zonele în care se produc legume proaspete:

    ”Vizavi de legumicultură, în cadrul Organizației Micilor Producători, aș vrea să verifice încă o dată autoritățile care fac controale în supermarketuri, pentru că vine salată din Sicilia, are eticheta pe ea, în marile lanțuri de magazine, iar la noi, cererea de către supermarket este redusă. Vă dau un exemplu: un lanț mare de magazine, am o cerere decât de 2.000 de bucăți de salată. Practic ne dă și un preț derizoriu, este undeva între 0,80 – 1,20 lei, inexplicabil de ce la raft ajunge undeva la 3-4 lei. Aș vrea să punctez că se pot face aceste centre de colectare la nivelul primăriilor pentru achiziționarea produselor de la micii producători sau marile bazine legumicole. Fără doar și poate de aici pleacă ambalate, etichetate, nouă ni se dă un bon cu valoricul lor. Ele se distribuie ori către cei izolați la domiciliu, ori către spitale sau cantine. Indiferent unde, dar reținând că administrația, UAT-ul respectiv în zona respectivă este mult mai credibil în a achiziționa produsele respective și a le distribui unde este necesar”.

    Despre platforma online realizată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și menită să vină în sprijinul producătorilor, președintele CATAR spune că este un proiect binevenit, însă pot fi zone în care internetul nu este la îndemâna legumicultorilor. Mai mult, acesta cere redeschiderea piețelor agroalimentare, acolo unde au fost închise la inițiativa autorităților locale.

    ”Bazinul legumicol Vidra este la 17 kilometri de Capitală, deci nu la noi este problema, sunt alte bazine legumicole mai lăturalnice care nu nu sunt aproape de orașe și este posibil să nu aibă acces la internet, dar primăriile pot să facă centrele de achiziție vis-a-vis de produse, ca oamenii să să-și plătească din valoricul lor taxe, impozite, ce doresc, dar numai să știe că vor încasa ceva pe ele. Astăzi, în situația aceasta am cultivatorii de salată, ridichi și ceapă verde, care efectiv aruncă din marfă, nu se vinde pentru că nu există cerere!”,  a explicat la postul public de radio președintele Confederației Asociațiilor Țărănești din România – CATAR.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal