• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERII SUNT DISPERAȚI! Un mare FNC i-a anunțat că nu le mai livrează furajele, pășunile sunt pârjolite de secetă!

    Ramona Dascălu -

    Situație dificilă în oieritul românesc! Mulți ciobani sunt pe cale să rămână fără hrană la animale, după ce o mare fabrică de furaje din România și-a redus activitatea din cauza lipsei de materii prime. Nicu Crăciun, președintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Miorița, din județul Neamț, spune că împreună cu colegii săi din Federația Națională a Crescătorilor de Ovine Romovis Sibiu au dat comandă de 3.000 de tone de furaje pentru miei, însă au fost înștiințați de către directorul fabricii că nu vor mai primi furajele comandate întrucât fabrica și-a redus activitatea din lipsă de materie primă.

    Seceta din această primăvară i-a determinat pe crescătorii de ovine să-și regândească stocurile de mâncare pentru animale, în contextul în care iarba încă nu a răsărit.

    Seceta e mai mare decât pandemia asta. Noi în Moldova suntem pregătiți să ieșim cu oile pe pășune undeva de Sfântul Gheorghe, dar anul acesta deja suntem în 3 aprilie și dealurile sunt uscate. Acum trebuia să fie iarba de 3-4 centimetri. De 30 de ani de când am ferma de oi nu am prins așa ceva, să nu fie iarbă în aprilie. Mai avem furaje să ne descurcăm până de Sfântul Gheorghe, după aia nu știu ce o să facem”, ne-a spus oierul Nicu Crăciun.

    Oameni cărora le place să se gospodărească și să nu se treazească peste noapte că nu mai au hrană pentru mioare, oierii din Romovis au ales să dea comandă de furaje, necesare în acest moment mai ales mieilor pe care îi au la îngrășat. Au ales un mare FNC (fabrică de nutrețuri combinate – n.r.), cel din Grupul de Firme TCE  3Brazi, la fel cum au făcut și anul trecut însă au fost anunțați că în acest moment fabrica nu are cum să mai asigure comenzile din cauza lipsei de materii prime.

    Am vrut să cumpărăm furaje pentru mieii pe care îi avem la îngrășat, dar am primit e-mail de la firma la care am dat comandă de furaj că nu are cum să ne mai asigure comenzile. Noi suntem membri în Cooperativa Romovis și avem contract cu ei pentru 3.000 de tone pentru toată cooperativa, suntem fermieri din Arad, din Hunedoara și din Neamț și acum s-a amânat contractul. Dădusem comandă la Grupul de Firme TCE 3Brazi, dar ne-au zis că nu mai au materii prime, șrot de soia și premixuri, sunt probleme cu ce vine pe vapor. Am apucat anul ăsta să luăm vreo 300 de tone, și săptămâna trecută ne-a notificat, am fost și am discutat cu directorul, care ne-a spus că nu poate să mai asigure toate comenzile, mai ales că e vorba de o cantitate mare, 3.000 de tone. Nu se poate ca o fabrică care asigură furajele pe aproape toată partea Moldovei, și nu numai în Moldova, să-și reducă drastic activitatea. Și nu e problema numai pe partea de ovine, ci și la porc, și la păsări. Deci, au anulat foarte multe contracte cei de la fabrica de nutreț combinat de la Bașta. Ne-am îndreptat către alte trei fabrici și așteptăm ofertele acum, dar văd că și aici se întârzie, ceva nu este în regulă. În ultimă instanță, dacă nu putem să facem rost de furaje, o să le dăm boabe de porumb, de orz, fiecare ce mai are, că toți mai avem acolo o rezervă”, a declarat Nicu Crăciun, președintele ACOC Miorița pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    După ce am aflat de problemele cu care se confruntă oierii, am luat legătura și cu Marius Trugaru, directorul fabricii de nutreț combinat de la Bașta, din județul Neamț, pentru a afla direct de la sursă dacă putem vorbi sau nu despre blocaje pe partea de furaje. Acesta însă nu a vrut să stea de vorbă cu noi.

    Scuzați-mă, nu pot să vorbesc, nu sunt la serviciu, am niște probleme personale, reveniți săptămâna viitoare, vă rog”, a ne-a sous Marius Trugaru, directorul fabricii de nutrețuri combinte din cadrul Grupului de Firme TCE 3Brazi.

    Am continuat însă să vorbim cu oierul din Neamț, care ne-a spus că este dezamăgit de lipsa de reacție a Ministerului Agriculturii, atât în această problemă a furajelor, cât și în problema cărnii de miel.

    Nu văd nicio reacție de la autorități, de la ministerul Agriculturii. Ar trebui luate niște măsuri de urgență în ceea ce privește fabricile de furaje. Ar trebui să sară ministerul și să afle de ce nu sunt furaje. Fabricile ar trebui să fie și ele impulsionate să producă, să nu fie forțate să crească prețurile, multe au probleme cu importurile, deci aici trebuie căutată soluția. Noi la ora asta depindem de importuri. Premixurile și șrotul de soia vin din afară, nimeni nu produce în România șrot de soia. După cum văd eu că evoluează lucrurile, o să fie probleme mari. Hai să susținem carnea de animal, eu înțeleg prețul mic de la abator că este stare de urgență, dar să vină și statul român în sprijinul crescătorilor de oi cu 3 lei la kilogramul de carne, dar nu vedem nicio reacție”, a mai spus Nicu Crăciun, oier cu un efectiv de 1500 de animale.

    În zona Moldovei, prețul la miel a rămas neschimbat de 10 ani de zile, susține oierul din Neamț: ”La ora asta, în zona noastră se vând miei cu 23-25 de lei pe kilogram, asta înseamnă un preț în viu undeva între 12 și 14 lei. Dacă ne raportăm la anii anteriori, nici nu a crescut nici a scăzut prețul. Eu vă spun că în zona noastră aici, mielul are același preț de 10 ani de zile. Noi am informat toți membrii să țină la preț, măcar la prețul de anul trecut să-i vindem ca să putem supraviețui pentru că ne așteaptă un an greu”.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte