• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mic crescător de vaci: ”Primăria mi-a interzis să mai vând laptele în piață, la automat!”

    agrointeligenta.ro -

    Starea de urgență decretată în România lasă loc abuzurilor primarilor! O astfel de lovitură a primit în această săptămână ferma condusă de Alina Rotaru din județul Gorj. Cu 23 de capete de vaci, dintre care 13 aflate momentan la muls, mica exploatație din vânzarea laptelui printr-un automat amplasat în Berbești, în județul învecin, Vâlcea.

    Pe data de 1 aprilie, Alina Rotaru a primit un telefon groaznic. ”Eu sunt producător agricol – PFA, dețin o fermă de vaci de lapte și îmi desfășor activitatea prin intermediul unui automat de lapte. Acum câteva zile am fost anunțată telefonic de primarul orașului Berbești să îmi închid automatul că mi s-a suspendat activitatea. Mi-a spus direct că s-a luat o hotărâre la nivel local prin comitetul de urgență, că au decis ca eu să îmi sistez activitatea. Motivul nu mi-a fost specificat, nici verbal nu mi-au spus, nu mi-au dat notificare. M-au anunțat doar prin telefon că nu mai am voie de mâine să aduc lapte în automat, iar dacă nu mă conformez, voi fi amendată”, ne-a povestit Alina Rotaru, cu vocea tremurândă de supărarea adunată de la acel telefon fatidic.

    A doua zi după ce a primit înștiințarea telefonică, fermiera a mers la primărie cu o solicitare să i se prezinte actul în baza căruia nu mai are voie să vândă lapte prin automat. ”În baza cererii mele personale, mi s-a înmânat o hotărâre și nu mi s-au dat explicații suplimentare, doar că ei și-au luat măsuri la nivel local și eu dacă vreau să mă conformez, bine, dacă nu voi suporta sancțiuni. Nu am avut niciodată probleme sau vreo reclamație. Oamenii din oraș sunt foarte mulțumiți de laptele meu, iar în momentul când m-au văzut că îmi sigilez automatul și că nu mai funcționez au fost foarte nemulțumiți”, ne-a spus femeia.

    În piața din Berbești, Alina Rotaru vindea laptele cu 3 lei litru. Lapte proaspăt, adus din fermă, în condiții de igienă maximă și respectând toate rigorile impuse de autorizația sanitar-veterinară în baza căreia i-a fost permisă funcționarea automatului: ”Eu mi-am luat toate măsurile având în vedere starea actuală. Am pus afișe de informare să nu se formeze grupuri, să se păstreze distanța de siguranță și ce să se folosească pentru ca toată lumea să fie în afara oricărui pericol. Nu înțeleg de unde a venit această decizie să mi se interzică vânzarea așa, dintr-o dată”.

    Dacă în cazul Alinei Rotaru, autoritățile au fost categorice, un al doilea producător care vinde în Berbești lapte prin automat pare că a beneficiat de un tratament preferențial. În seara de 1 aprilie, când gorjeanca și-a sigilat aparatul, celălalt fermier și l-a mutat într-un spațiu închis din piață și continuă să funcționeze. ”Am întrebat la Primărie cum celălalt producător, care avea automatul lângă mine, nu este închis și el. Mi-au răspuns că el l-a mutat într-un spațiu închis și că la lui, nemaiavând pe domeniul public aparatul, nu pot să îi aplice sancțiuni”, a mai spus Alina Rotaru. Fermiera a solicitat și ea un spațiu similar pentru a-și relua activitatea, dar a fost refuzată.

    Mi se părea normal să fie chemată înainte, să mi se prezinte o soluție cum poate s-a întâmplat cu celălalt producător. Pe mine m-au închis direct. Numai la Berbești s-a luat această decizie, în alte orașe din județul Vâlcea automatele de lapte funcționează, la fel și în alte județe„, mai spune fermiera din județul Gorj.

    Fermiera vindea lapte prin automat atât în baza unei autorizații sanitar-veterinare, dar și plătind chirie pentru locul pe care îl ocupa în piață: ”Chiar cu două zile înainte să fiu anunțată să închid, eu plătisem chiria la piață până la finele anului. Adică banii i-au încasat și apoi mi-au spus să nu mai vând, fără explicații”.

    Ce este și mai grav este că activitatea de vânzare pentru automatul Alinei Rotaru nu a fost suspendată temporar, pe perioada stării de urgență. Nu este trecut în act niciun termen, așa că practic femeia nu știe cum și dacă va mai putea vinde lapte direct către consumator: ”Eu vindeam între 100 și 125 de litri de lapte pe zi. Din 2 aprilie de când nu am mai dus laptele la aparat am început să fac brânză, telemea. Nu am unde să o vând, dar nu mă lasă inima să arunc laptele, așa că voi pune brânza la păstrare, nu știu sincer ce să fac”. La acest moment, fermiera ar da laptele către un procesator, numai că în zona exploatației sale, cei care preluau cantități din ferme și-au sistat și ei activitatea!

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO solicită în mod public o poziție oficială și va trimite și o sesizare Prefecturii Județeului Vâlcea în legătură cu cazul de la Berbești. În contextul în care autoritățile comunică public că piețele trebuie să rămână deschise, că sunt spații sigure pentru toți consumatorii, că românii trebuie să consume alimente sănătoase, proaspete, direct de la producători, de ce la Berbești, dintre cei doi producători de lapte, unul este închis și al doilea este ajutat să își continue activitatea?


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till