• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sondaj Rompan: Câtă pâine consumă românii față de alți europeni

    agrointeligenta.ro -

    Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Roman din Industria de Morărit, Panificaţie si Produse Făinoase – ROMPAN, a participat astăzi la lucrările Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților. În cadrul ședinței, Popescu a prezentat parlamentarilor un studiu realizat de Gallup la comanda Rompan și din care reise că un român consumă cu 20-25% mai multă pâine decât consumă, în medie, alți europeni. Mai mult, datele furnizate de Rompan indică un nivel de 70% la evaziunea fiscală din panificație.

    Potrivit datelor prezentate la Camera Deputaților, un român consumă, în medie, în mod real, 102 kilograme de pâine pe an. În același interval, un consumator din alt stat membru UE cumpără și mănâncă doar 78-80 de kilograme de pâine. Mai grav, aceeași statistică arată că doar 30% din cantitatea de pâine este fiscalizată, deci evaziunea este de 70%. din acest motiv, președintele Rompan a salutat reducerea TVA la pâine.

    ”A fost luată hotărârea cu privire la proiectul pilot pe pâine după ce am luat acordul celorlalte asociații din industria alimentară. În aproximativ 7-8.000 unităti, circa 50.000 oameni lucrează la negru. Doar în București sunt înregistrate la ANSVSA aproape 480 de covrigării, deci vorbim de sute de tone de producție”, a completat cu date Aurel Popescu, președintele Patronatului Roman din Industria de Morărit, Panificaţie si Produse Făinoase.

    Reprezentantul Rompan a atras atenția asupra efectelor scumpirii grâului în viitorul foarte apropiat. ”Cumpărăm grâul cu 730 lei/tonă de la moară, iar făina cu 900 lei/tonă, dar începând cu luna octombrie vom cumpăra mai scump, de la traderi. Referitor la standardizarea produselor, în speță a pâinii: nu ne dă voie nici legislația romanească, nici cea europeană. O pâine are de la 300 grame în sus. Se vinde, conform Ordinului nr.12/2006 cu factură, cu aviz de expediție (lei/buc). Dacă constrângem restul producătorilor să se înscrie în asociații, vom putea vedea statisticile mai corect. În Germania, Asociația Brutarilor numără 22.300 membri din totalul de 22.800 firme înscrise la Registrul Comerțului Landului”, a mai declarat Aurel Popescu la întâlnirea cu deputații.

    Campanie pentru solicitarea bonului fiscal

    Producătorii din industria panificației au solicitat sprijinul deputaților pentru a iniția o campanie mediatică națională prin care conusmatorii să fie îndemnați să ceară bonul fiscal atunci când cumpără pâine. ”Comisia de agricultură este deschisă discuțiilor cu reprezentanți ai tuturor sectoarelor de activitate din industria alimentară. Painea este cel mai vulnerabil și cel mai important produs pentru români”, a susținut ideea deputatul liberal George Scarlat, membru al Comisiei de Agricultură.

    Potrivit datelor oficiale, în românia funcționează circa 10.000 unități de morărit și panificație: 4.500 de brutării, 4.000 de brutării, patiserii și prăjituri și 2.500 de unități de morărit.

    Un top al celor mai mari companii de panificație din țara noastră găsiți în ediția de septembrie a revistei Agrointel, disponibilă la chioșcurile de ziare împreună cu săptămânalul Capital.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till