• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se cere declararea STĂRII DE CALAMITATE din cauza SECETEI! Dragoș Telehuz, Ialomița: ”Este dezastru! Avem sole pe care nu vom recolta nimic!”

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii sunt mai afectați de seceta care a lovit culturile agricole decât de pandemia de COVID-19. Iarna fără zăpadă și lipsa ploilor au văduvit pământul de orice urmă de rezervă de apă în aceste condiții grâul uscându-se aproape în totalitate. Dragoș Costin Telehuz, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Ialomița (ACCPT Ialomița) spune că în 15 ani de experiență în agricultură nu a mai văzut așa ceva în câmp.

    Fermierii spun că seceta va face pagube imense în acest an

    Dragoș Costin Telehuz lucrează în județul Ialomița, împreună cu tatăl și fratele, circa 600 de hectare de teren agricol. Despre anul 2020 spune că va fi catrastrofal pentru zona Bărăganului în privința producțiilor pe hectar fiind anumite suprafețe afectate total de secetă de pe care nu se va recolta nimic.

    Culturile se prezintă groaznic, foarte prost. La noi în Ialomița este dezastru, așa ceva nu s-a mai întâlnit până acum. Avem cel mai ciudat sentiment când mergem la câmp și semănăm adică parcă o faci un pistol în ceafă. La cum arată lucrurile acum nu văd ieșirea, nu văd cum am putea să ne revenim din treaba aceasta. Avem însămânțate 210 hectare de orz și grâu care sunt pe marginea prăpastiei. Și 125 de hectare de rapiță. Rapița a rămas mică, prezintă piticire iar grâul și orzul se usucă pur și simplu din cauza lipsei de apă. Dar nici brumele acestea care au picat deja în a treia etapă nu au ajutat deloc. A fost un stres suplimentar pentru culturi iar în aceste condiții sunt în zonă lanuri de orz care nu cred că își vor mai reveni”, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Dragoș Costin Telehuz (foto).

    Fermierii spun la unison că seceta din acest an este fără precedent

    Fermierul din Ialomița spune că agricultorii cu o experiență vastă în domeniu nu au mai întâlnit o astfel situației de-a lungul anilor.

    Am discutat cu mulți colegi mai experimentați, am zis că poate experiența mea de 15 ani în domeniu nu este suficientă, și cu toții au spus că nu au văzut până acum grâu să se usuce brusc. Grâu uniform, răsărit bine. Și se pare că nici generația tatălui meu nu a întâlnit situația aceasta pentru că a vorbit cu mulți colegi de ai lui. Adică pe lângă brumele acestea care au venit în trei etape și au stresat mult cultura pur și simplu nu este apă, suntem la umiditate aproximativ 40 la sută iar procentul de ofilire la grâu este la 20 la sută. Am ieșit din iarnă din cauza lipsei zăpezilor cu rezervă zero. În privința ploilor, înainte de semănat și până în prezent cred că avem 76 l/mp  în cel mai bun caz. În cazul în care plouă culturile s-ar putea întoarce și s-ar putea semăna floarea-soarelui sau soia. Problema este că nici dacă ar ploua acum grâul nu mai este la potențialul de producție normal și este aproape imposibil de prevăzut ce producții ar face. Problema este că pe următoarele 10 zile nu avem vești bune de la meteorologi, nu apar ploile în prognoze”, a mai spus producătorul agricol.

    În aceste condiții prognozele pentru producțiile din 2020 sunt dezastruoase. ”La cum decurg acum lucrurile nu cred că vom recolta ceva la păioase iar la rapiță poate fi 1 tonă sau 2 tone maxim pe hectar. Asta în condițiile în care în 2-3 săptămâni ar ploua dar dacă nu primește apă deloc o să dispară și rapița”, a mai completat Dragoș Costin Telehuz.

    Și cultura de porumb este în pericol dacă ploile vor lipsi în perioada următoare. Fermierii cer declarare a stării de calamitate!

    Porumbul care este semănat acum ar avea răgaz cam o lună să reziste în condițiile actuale de secetă. ”Pentru că o să îi ia circa 2 săptămâni să răsară și încă 2-3 săptămâni până în faza de 5-6 frunze când nu are un consum foarte mare de apă din sol. Dar după aceea începe să tragă și el și să aibă nevoie de apă și îl așteaptă aceeași soartă”, ne-a mai spus fermierul.

    Dragoș Costin Telehuz a completat că fermieri încep demersurile pentru contabilizarea situației în care sunt și o  să depună declarații la calamitate la Primării care la rândul lor vor trebui să raporteze la județ și să declanșeze constituirea unei comisii județene de evaluare a situației.

    De despăgubiri nu se pune problema pentru că legea în vigoare nu prevede așa ceva. Evident că în situația în care suntem cu pandemia asta este foarte posibil ca funcționarea acestei comisii să fie greoaie sau să trebuiască reconfigurată. Și vom vedea dacă cei de la Ministerul Agriculturii vor face  uz de mijloace digitale să evalueze situația din teren. Presupun că în condițiile stării de urgență se poate strecura dacă există voință un ajutor de stat și pentru fermieri dar trebuie evaluată situația din teren pentru că în țară situația nu este pentru tot la fel, doar la noi în Bărăgan, o mare parte din Călărași, Ialomița, Brăila și puțin în zona Moldovei adică Galați, o parte din Vrancea. Am discutat și la Ministerul Agriculturii pentru demararea procedurii de declarare a stării de calamitate. Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR) a făcut adresă către MADR și continuăm demersurile atât cu ministerul cât și cu membrii noștri pe care o să îi îndrumăm să facă cereri către Primărie și să constituie comisiile de evaluare pentru că lucrurile arată cu adevărat rău în câmp. E clar că ne vom mișca încet, e clar că trebuie să fim pregătiți din timp”, a mai punctat fermierul.

    Autoritățile sunt conștiente că fermierii trebuie să producă hrană

    În contextul problemelor apărute în localitatea ialomițeană Țăndărei, care a fost izolată, autoritățile caută o pârghie prin care să permită fermierilor să meargă în câmp.

    În zonă avem probleme doar la Țăndărei unde sunt mici neclarități legislative cu privire la circulația fermierilor către câmp și înapoi la domiciliu.  Centrul judetean pentru Situații de Urgență urmează să le clarifice și să emită niște reglementări în următoare ședință care este posibil să aibă loc  astăzi sau mâine cel târziu. Am participat la discuții cu o parte dintre membrii Centrului judetean pentru Situații de Urgență și am clarificat punctual ce se poate reglementa și cum se poate respecta totuși decizia de carantinare a localității în condițiile în care fermierii trebuie să meargă la câmp să însămânțeze, irige etc.”, ne-a mai spus Dragoș Costin Telehuz.

    Decidenții locali sunt conștienți că fermierii trebuie să producă hrană numai situația este gravă iar circulația trebuie clar limitată.

    De aceea s-au stabilit un set de măsuri de bun-simț pe care fermierii să le respecte. Livrările de îngărșăminte au mai întârziat dar în general s-au rezolvat iar toți fermierii sunt în regulă. Tratamentele fitosanitare care nu au ajuns din import au fost înlocuite cu altele. Chiar dacă au întârziat livrările de produse azotoase până la urmă s-au făcut chiar și la prețuri mai mari dar s-au făcut ulterior cu un pic de întârziere. Suntem în regulă dar acum ne preocupă seceta nicidecum virusul acesta sau întârzierile de inputuri care ne-au determinat să ne repezim și să ne facem stoc din toate tratamentele la care acum ne uităm și le păzim cu mare grijă pentru că nu mai avem pe ce să le dăm în cazul păioaselor și rapiței. Le avem în fermă pe toate”, a conchis fermierul.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA