Ghiță Ciobanul: Dacă vor carne de miel, românii pot lua legătura direct cu crescătorii de animale!
agrointeligenta.ro -Pandemia de coronavirus a schimbat obiceiurile românilor din preajma Paștelui! Dacă până acum cei care voiau să aibă miel pe masa de Paște, trebuiau doar să meargă la piață și să cumpere, iată că în acest an, oamenii pot lua legătura cu crescătorii de animale din zona lor pentru a-și putea procura carnea de miel.
Ciobanul sibian Gheorghe Dănulețiu, alias Ghiță Ciobanul, spune că anul acesta cei care vor să mănânce carne de miel de Sărbătorile Pascale trebuie să meargă să cumpere direct de la ciobani. Există și posibilitatea ca oamenii să primească direct acasă carnea, dar asta numai în cazul în care comanda este mai mare.
”Am primit aprobările necesare de la ANSVSA și putem să tăiem direct în fermă. Trebuie să avem niște condiții și îi vom tăia așa cum am făcut-o dintotdeauna. Faci carnea curată să poți s-o dai la om direct, fără probleme. Sibienii vor găsi carne și în piață, dar pot să și vină la noi, oamenii pot lua legătura direct cu crescătorii de animale. Eu cred că sunt mulți care vor duce carnea direct acasă, depinde și de comenzi. Prețul a scăzut față de anii trecuți, e tot mai greu să faci oierit. Undeva între 20 și 25 de lei se va vinde kilogramul, dar depinde foarte mult de cerere”, a declarat oierul sibian Gheorghe Dănulețiu, care este și secretarul Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC) pentru Turnul Sfatului.
Anul acesta, din cauza epidemiei de coronavirus, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară (ANSVSA) a dat voie ciobanilor români să sacrifice mieii de Paște în propria gospodărie, dar cu condiția să respecte câteva reguli esențiale, și anume:
-La nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor;
-Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
-Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
-Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial;
-Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
-Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;
-Respectarea distanței minime sociale stabilită de CNSSU.
-Carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.