• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier din Timiș: Explicațiile MADR au venit prea târziu, camioanele din Italia sunt blocate la Nădlac, nu sunt lăsate să iasă!

    agrointeligenta.ro -

    Ora 18:06. Adică seara, la o distanță de 18 ore după ce a fost anunțată și publicată noua Ordonanță Militară nr. 8/9.04.2020, Ministerul Agriculturii a publicat modelul de declarație pe baza căruia comerțul intracomunitar de produse agricole este în continuare liber. Pentru o fermă din județul Timiș, clarificările MADR au venit prea târziu. Cele 7 camioane au venit din Italia să preia grâul în baza unui contract semnat de astă-toamnă, au fost oprite de azi-noapte la vama Nădlac. Nimeni nu știe nimic de vreo procedură pentru comerțul intracomunitar, astfel că mașinile sunt și la ora asta blocate!

    ”Suspendarea exportului pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în Anexa nr. 2 a Ordonanței Militare nr. 8 din 9 aprilie 2020 se referă la spațiul extracomunitar”, a precizat în această seară Ministerul Agriculturii, furnizând și un model de declarație prin care achizitorii își asumă că nu fac mai departe export în afara UE. Explicațiile vin la ore bună după ce minim șapte mașini (caz concret, dar cu siguranță nu singurele) au fost blocate de vameșii de la Nădlac care nu le lasă să iasă din țară spre Italia.

    Li s-a spus șoferilor la vamă că în baza Ordonanței Militare nr. 8/9.04.2020, trebuie ca statul membru din care provin, adică Italia, să facă dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, nu exportului în afara UE. Nu s-a dat nicio altă explicație, nici cine, ce autoritate trebuie să emită acea dovadă, în ce formă, în ce limbă, legalizată, nelegalizată, nimic. Nici la această oră, la 19:19, nu sunt lăsate mașinile să iasă din țară, stau încărcate de azi-nopate în vamă”, ne-a povestit Adela Blanke de la ferma Tomtim Tomnatic SRL.

    Exploatația din județul Timiș are încheiat încă din toamnă un contract cu un procesator italian care vine și le cumpără grâul premium pentru producția de paste. Reprezentanta fermei spune că nici nu știe unde ar putea să dea în România grâul pentru paste, iar contractul cu italienii le-a adus siguranța vânzării recoltei. Mai mult, grâul ce a fost ridicat din fermă era deja achitat. ”Contractul nostru era încheiat anterior declarării stării de urgență, marfa fiind și plătită, și urmând a fi livrată la diverse pentru procesare în Italia”, a explicat Adela Blanke pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    După precizările venite tardiv din partea Ministerului Agriculturii, fermierii speră ca această informare să ajungă și la vămi, ca cei de acolo să știe de această declarație pe care cumpărătorii de produse trebuie să o prezinte pentru comerțul intracomunitar. În cazul de la Tomtim Tomnatic, speranța este dublă: ei speră ca informarea de la MADR să ajungă și la Nădlac, acolo unde la ora asta camioanele stau încă în coloană și așteaptă…

    Vă reamintim că începând de azi-noapte, exportul de produse agroalimentare, conform unei anexe cu produse, a fost interzis în România. Ordonanța Militară nr. 8/9.04.2020 prevede următoarele:

    Art.7 – (1) Pe perioada stării de urgență se interzice/se suspendă exportul pentru produsele agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară.
    (2) Procedurile de export a produselor agroalimentare prevăzute la alin.(1), aflate în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe militare, se suspendă pe perioada stării de urgență.
    (3) Pe perioada stării de urgență se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2 la prezenta ordonanță militară.
    (4) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
    Art.8 – (1) Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr.2, se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.
    (2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.

    Iată precizările MADR venite în această seară:

    Iată modelul de declarație ce trebuie completată și ștampilată de către achizitorii de cereale din spațiul UE. Tipizatul poate fi descărcat AICI: FORMĂ EDITABILĂ DECLARAȚIE COMERȚ INTRACOMUNITAR


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal