• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Daniel Botănoiu: Prevederile Ordonanței 8 cu privire la pescuit se bat cap în cap cu Ordinul de prohibiție!

    Ramona Dascălu -

    Prevederile Ordonanței Militare nr. 8/9.04.2020 cu privire la pescuit se bat cap în cap cu Ordinul de prohibiție intrat în vigoare luna trecută! Agrointeligența – AGROINTEL.RO a primit pe adresa redacției un punct de vedere al fostului secretar de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, cu privire la prevederea din Ordonanța Militară nr.8/9.04.2020 care a dat liber la pescuit, prevedere care încalcă perioada de prohibiție stabilită de Ministerul Agriculturii între 4 aprilie și 2 iunie.

    Vă prezentăm integral mesajul fostului secretar de stat Daniel Botănoiu:

    ”Administrația Rezervației Biosferei „Delta Dunării” (ARBDD) informează că, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 179 din data de 04.03.2020 a fost publicat Ordinul comun al Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor cu nr. 43/310 din februarie 2020 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție a resurselor acvatice vii în anul 2020. Prezentul Ordin instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 4 aprilie – 2 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 19 aprilie – 2 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în ordin.

    Deși s-a publicat cu întârziere ordinul comun, lucrurile păreau că intră pe făgașul normal, însă nu a fost să fie așa, sau cel puțin până acum situația este confuză. Iată de ce:

    La solicitarea președintelui Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, dl Marian Lixandru, ministrul Agriculturii Dl Oros Nechita ia de bună sugestia dlui președinte și se duce cu ea și o prezintă în Comitetul National al Situațiilor Speciale de Urgență unde cere: ”desfășurarea activităților specifice pentru angajații care lucrează în fermele de acvacultură, inclusiv deplasarea pentru valorificarea producției de pește”.

    Cum s-a înțeles, ce s-a interpretat, cine a venit cu alte amendamente, nu se știe. Cert este că în data de 9 aprilie, la fix o lună și 5 zile de la ordinul comun cu instituirea prohibiției generale, apare Ordonanța Militară nr 8 care la art. 1 spune: „ este permisă circulația în afara locuinței/gospodăriei a titularilor autorizațiilor/permiselor de pescuit comercial pe Dunăre/apele interioare/Marea Neagră în vederea desfășurării activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități”.

    Conștient fiind că s-a produs confuzie în sector, la sugestia președintelui Lixandru, pe site-ul oficial al ANPA apare un comunicat care spune: „facem precizarea că toți pescarii sunt obligați să respecte prevederile Ordinului de prohibiție, care rămân în vigoare!”. Această precizare nu „bate” prevederile din Ordonanța Militară nr. 8, însă arată incompetența președintelui ANPA, arată că nu-i pasă de ce se va întâmpla cu sectorul în viitor, ce vom lăsa copiilor noștri drept moștenire. Răul a fost făcut!

    Specialiștii ne spun că: datorită acestei confuzii „ între ce s-a gândit și anume circulația pescarilor și ce s-a întâmpat de fapt „desfășurarea activităților de pescuit comercial și acvacultură, precum și pentru valorificarea/comercializarea produselor rezultate în urma acestor activități”  nu duce decât la încurajarea braconajului cu efecte negative asupra reproducătorilor, asupra generației de puiet care ar trebui să apara în acest an pentru asigurarea durabilității resurselor acvatice vii.

    Pe lângă diminuarea stocurilor de pește vor fi afectați și pescarii și comunitățile locale care depind de activitatea de pescuit. O decizie nesăbuită luată de responsabilul ANPA și înaintată ministrului Agriculturii spre a fi introdusă în Ordonanța Militară nr 8.

    Agenţia are responsabilitatea pentru definirea şi implementarea politicii referitoare la conservarea şi administrarea resurselor acvatice vii din habitatele piscicole naturale, la acvacultură, la procesarea şi organizarea pieţei produselor pescăreşti. laborează norme de protecție si regenerare a resurselor acvatice vii privind: stabilirea anuala a capturii totale admisibile (TAC), a cotelor de pescuit si a efortului de pescuit, stabilirea perioadelor de prohibiție, a zonelor de refacere biologica/zonelor de protecție pentru resursele acvatice vii, a speciilor, precum si a masurilor preventive. Oare asta a făcut dl președinte?

    În Strategia Națională a Sectorului Pescăresc 2014-2020, aprobată la nivel național și comunicată la nivel european: „ Protecția patrimoniului piscicol implică o gestionare echilibrată a activității de pescuit în care resursa piscicolă este elementul principal şi o administrare durabilă a unităţilor de acvacultură,în condiţiile în care aceste activităţi au un caracter social şi economic care se fundamentează pe stabilitatea proprietății asupra bunurilor ce contribuie la dezvoltarea sectorului. Conservarea mediului acvatic şi protecția patrimoniului pescăresc sunt de interes general pentru:

    – generarea şi meţinerea zonelor umede şi conservarea diversităţii ihtiologice, aviare şi faunistice

    – asigurarea securităţii alimentare naţionale, prin valorificarea potenţialului de resurse alimentare acvatice vii aflate în orice stadiu al ciclului lor biologic.

    Specialiştii Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit şi Acvacultură (ICDEAPA) din Galaţi au solicitat în 2020 devansarea cu o săptămână a perioadei de prohibiţie faţă de anul trecut, pe fondul caracteristicilor meteorologice observate în ultimii ani, astfel încât prohibiţia generală a pescuitului în România să înceapă pe data de 4 aprilie. Avem în general o primăvară care debutează rapid, urmată de o vară extrem de călduroasă, cu valori reduse ale debitelor pe Dunăre, ceea ce implică o micşorare a spaţiilor de hrănire şi dezvoltare a materialului biologic, cu o supravieţuire mai redusă a resursei piscicole, iar aici îşi fac datoria şi păsările ihtiofage”, a precizat directorul ICDEAPA, Neculai Patriche.

    Deci, oamenii de știință indică faptul că prohibiția trebuie să existe, altfel nu putem avea o gestionare echilibrată a activității de pescuit, în care resursa piscicolă este elementul principal, şi o administrare durabilă a unităţilor de acvacultură”.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!