• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ionuț Cercel, președintele GAL Crivățul de Sud-Est: Decizia de a interzice exportul este eronată și va provoca mari daune fermierilor români

    Ramona Dascălu -

    Decizia guvernului României de a interzice exporturile nu este văzută cu ochi buni de Ionuț Cercel, președintele Grupului de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est, care spune că acest demers va provoca mari daune fermierilor români. În acest context, Ionuț Cercel îi cere ministrului Agriculturii Adrian Oros să își revizuiască de urgență decizia întrucât va conduce către o ieftinire a grâului și o scumpire a pâinii.

    Cred că domnul Ministru al Agriculturii Adrian Oros, împreună cu domnul prim ministru al României Ludovic Orban, au bune intenţii în această situaţie dificilă prin care trece ţara noastră. Cu toate acestea, decizia luată prin ordonanţa militară numărul 8, articolul 7, alin 1), de a interzice exportul, în special la grâu, este eronată şi va provoca mari pagube fermierilor români. Este posibil să mă înşel şi acest demers totuşi să fie cu impact pozitiv pentru agricultura românească cât şi pentru economie. România a produs în anul 2019 peste 7 milioane de tone de grâu. Consumul intern este estimat undeva la 2 milioane de tone anual. Diferenţa, an de an se exportă pe pieţele externe din UE şi ţările din afara comunităţii europene. Asta înseamnă că materia primă pentru a produce făina şi implicit pâinea, există suficientă în ţară”, a explicat pe pagina sa de Facebook Ionuţ Cercel, preşedintele Grupului de Acţiune Crivăţul de Sud Est.

    Președintele Grupului de Acțiune Locală Crivățul de Sud-Est explică și ce urmări ar putea avea interzicerea exporturilor: „Prin interzicerea exportului la grâu se va crea următorul fenomen: traderii ce operează în România făceau fix în această perioadă contracte futures cu fermierii autohtoni. În acest moment, vor bloca activitatea în România şi îşi vor muta interesul către alte state. În plus, mulţi fermieri, de talie mică şi medie, nu sunt capitalizaţi, nu au spaţii de depozitare şi astfel îşi cumpără inputuri garantând cu recoltele viitoare, vânzându-şi produsele agricole direct de pe câmp. Aşa cum funcţionează o economie de piaţă normală, cererea fiind mică în comparaţie cu oferta, va duce la o scădere drastică a preţului. Aici vorbesc de „grâu” ca şi materie primă, nu şi a produselor finite ce vor trece prin întreg lanţul alimentar (procesator, distribuitor, consumator final), unde tot procesul nu se întâmplă în mod controlat sub activitatea unor cooperative mixte ce pot genera plus valoarea în domeniul panificaţiei şi morăritului„.

    În încheiere, acesta face și un apel către ministrul Agriculturii Adrian Oros, pe care îl roagă să-și revizuiască de urgență decizia de interzicere a exporturilor: „Cheia securităţii alimentare este de a asigura stabilitate financiară producătorilor agricoli, pentru a fi sustenabili şi eficienţi şi după finalizarea acestei stări de criză. Vom vinde un grâu ieftin şi vom mânca o pâine scumpă! Domnule Ministru Adrian Oros, vă rog, revizuiţi de urgenţă această decizie!


    Te-ar mai putea interesa

    CNAIR: Camioanele care transportă cereale, rapiță sau legume din câmp – exceptate de la restricțiile de circulație pe caniculă! Seceta ”a topit” porumbul și floarea-soarelui din ferma Mecsol. Andrei Seneșan: ”Și dacă acum vin ploi, nu se mai recuperează” Strigătul disperat al micilor producători de cartofi: ”Prețul este de 30-50 de bani pe kg. Muncim pe minus, falimentăm!”

    Ultimele știri

    Crescători de vaci sibieni, terorizați de ani de zile de o grupare care le fură animalele – seara trecută, hoții au intrat iar în ferme O boală la vaci asemănătoare cu leucemia la oameni a fost depistată la o exploatație din Bihor Petiție pentru salvarea subvențiilor pe care fermierii români le primesc din bugetul UE