• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ardeiul negru și roșiile uriașe sau cu puf, legume-vedetă în grădina Saftei Markos care vinde semințe…aparte!

    Angelica Lefter -

    Ardei negru, roșii maro sau cu puf, printre vedetele grădinei de legume de care se îngrijesc, în localitatea Tiream, din județul Satu Mare, Safta Markos și soțul său. Cei doi sunt pasionați de legumele inedite, chiar exotice și au ajuns să fie furnizori de semințe și pentru alți împătimiți ai culturilor neobișnuite.

    Soții Markos se ocupă de o grădină deosebită. Cultivă o suprafață de 1.000 de metri pătrați cu legume rare. Mai au în folosință încă 2.000 de metri pătrați din grădina unor vecini mai în vârstă, pe care au ridicat patru solarii cu legume convenționale. Slăbiciunea lor rămân legumele speciale care se deosebesc prin culoare sau gust de tot ce se găsește pe piață. Safta Markos ne-a precizat că ei nu cultivă hibrizi de legume, ci numai soiuri tradiționale, cea mai mare parte colecționată din alte părți ale lumii.

    Legumele cultivate de cei doi soți din Satu Mare necesită o atenție specială pe tot parcursul dezvoltării lor ca plante și o precizie nemțească. Cele care atrag imediat atenția sunt roșiile închise la culoare, negre sau maro, sunt bogate în atioxidanți și ar trebui consumate pentru a ține departe cancerul, ne-a explicat Safta Markos.

    ”Despre roșiile de culoare închisă –  roșiile maron, ele au în denumire Black, dar nu sunt negre, în schimb, roșiile care devin negre la coacere au în denumire culoarea Blue, albastru. Acestea sunt violet, pe măsură ce se coc, se pigmentează în negru. Doar coaja este neagră, altfel sunt diferite, unele sunt în interior în funcție de soi roșu, galben, portocaliu. Textura diferă: unele dintre aceste tomate sunt mai zemoase, altele mai cărnoase. La fel gustul, unele mai dulci, altele mai acrișoare. Depinde de la soi la soi”, ne-a explicat cultivatoarea.

    Roșiile Blue conțin o cantitate mai mare de antioxidanți și de aceea sunt căutate, ne spune Safta Markos. ”Sunt foarte multe soiuri, eu nu le pot cultiva în fiecare an, astfel că anul acesta cultiv 200-300 de soiuri, anul viitor altele și tot așa. De când pun sămânța în pământ, eu pun etichete, până adun semințele, trebuie să mă ocup de ele. Avem peste 1.000 de soiuri rare de legume, luate de la colecționari din mai multe țări, nemodificate genetic, sunt soiuri tradiționale. Cultivăm și legume normale pentru piață, deoarece locuim în apropierea orașului Carei. La piață nu pot merge cu cele rare pentru că nu au căutare. Consumatorii mai ales cei vârstnici nu sunt deschiși la nou. Noi încercăm în fiecare an să-i mai obișnuim cu răsaduri, vara cu roșii coapte, dar sunt puțini care cumpără. Am văzut că tinerii sau cei care pleacă mai des în afară sau locuiesc acolo, care au mai mâncat, cumpără, dar oamenii trecuți de o anumită vârstă nu cumpără. Cele mai multe soiuri le am la tomate, aproximativ 900. Am foarte multe soiuri de ardei, ardei iute, vinete, castraveți, plante medicinale și aromatice, fasole și mazăre, porumb, fructe”, a specificat femeia pasionată de agricultură.

    Safta Markos este de profesie dascăl. Putea rămâne în învățământ, la oraș, însă pasiunea sa cea mai mare a fost agricultura. A mers la țară unde a învățat să dea cu sapa și să pună răsaduri, iar acum 15 ani a fost atrasă de legumele exotice.

    ”Nu am studii în domeniul agricol. Eu și soțul meu am locuit la bloc, am lucrat în învățământ, nu am dat cu sapa niciodată, dar am învățat, am tras cu urechea, a pornit mai mult ca un hobby, o pasiune. Am observat că pe măsură ce trec anii, mai ales tinerii au deschidere din ce în ce mai mare pentru aceste legume. Vindem numai semințe, răsadurile le vând local, sunt greu de trimis, se distrug pe drum. Acum primesc telefoane de la oameni care doresc să cultive astfel de legume, cu pași mărunți. Am observat în piața de la Carei că cei care produc răsaduri, le produc din hibrizi, însă nu au gustul roșiilor tradiționale. Semințele, la început, le-am primit în dar de la un mare colecționar din Germania, el avea la vremea aia vreo 2.000 de soiuri de roșii. Am primit de la el primele soiuri, când am văzut gustul, că sunt foarte gustoase, am început să cutiv tot mai multe soiuri. În primii ani tot de la el. Apoi mi-am făcut prieteni în toată lumea: Franța, Spania, Italia, Germania, Canada, Statele Unite ale Americii, Serbia, Rusia, mari pasionați și ei, tomatofili, cu care facem schimburi în perioada de toamnă, iarnă, primăvară. Există târguri foarte mari, dar nu la noi în România, la noi de vreo 2-3 ani se ține la Buzău un târg, la care din păcate încă nu am ajuns”, ne explică colecționarea de soiuri.

    O parte dintre semințe sunt comercializate și online, pe Facebook sau pe site-ul http://www.seminte-exotice.ro/

    ”Legumele cultivate de mine sunt naturale, nu sunt rezistente, nu se păstrează mult, trebuie consumate repede, acesta poate că este dezavantajul, însă sunt cu mult mai gustoase. Nu producem cantități mari, ca să intri în magazine trebuie cantitate. Investim în permanență, cumpărăm semințe din străinătate, avem sisteme de irigare, schimbăm foliile la solarii, pământul și turba le cumpărăm, este vorba de mii de lei. Încercăm să facem agricultură tradițională nu am folosit îngrășăminte, legat de pesticide, doar atunci când este absolut necesar, însă în ultimii ani vremea pot să spun că a ținut cu noi, a fost secetă și nu s-a dezvoltat mana. Am mai avut probleme cu înghețul, anul trecut în luna mai, cred că într-o oră ne-au înghețat 4.000 de fire de roșii. În zona aceasta sunt curenți de aer dinstre est și trebuie să încălzim toate solariile, avem acolo 40.000 de răsaduri. Irigarea o facem prin picurare, avem un puț în grădină și de acolo tragem apa”, a spus Safta Markos pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!