• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Guvernul a tăiat masiv din subvenția pentru cartoful românesc! Romulus Oprea: ”Nu îi interesează pentru că avem marfă din import destulă!”

    agrointeligenta.ro -

    Tăiere masivă la subvenția pe care urmau să o primească de la Uniunea Europeană cultivatorii români de cartofi pentru industrializare! Artificiul la care a apelat Ministerul Agriculturi pentru a crește cuantumul pe hectar plătit fermierilor care cultivă legume în sere și solarii îi nemulțumește profund pe producătorii de cartofi timpurii pentru industrializare, cei de la care s-au transferat fonduri importante de bani. Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale a Cartofului, spune că producătorii de cartofi nu au fost consultați iar în condițiile actuale suprafețele cultivate cu ”a doua pâine a românului” vor scădea drastic fiind și așa destul de diminuate în ultimii ani.

    ”Este o măgărie, acesta este cuvântul. Din nou au lovit cultivatorii de cartof sub centură, asta au făcut. Această reducere nu poate să însemne decât că pe cei de la Ministerul Agriculturii nu îi interesează soarta cartofului în România. Nu am fost consultați în privința acestei scăderi. Este adevărat că ne-au cerut un material privind suprafețele cultivate pe care se pare că l-au folosit ca hârtie igienică. Nu au mai răspuns după aceea la nicio solicitare, nici la telefoane, e-mail-uri, nimic. Deci o lipsă de comunicare fără precedent pe care am observat-o la actuala conducere. Nu se poate așa ceva!”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale a Cartofului.

    Sprijinul cuplat trebuia să crească în fiecare an, acum scade

    Acesta s-a arătat dezamăgit de hotărârea pe care a luat-o Ministerul Agriculturii și spune că producătorii de cartofi vor ajunge la faliment dacă nu se vor lua măsuri urgente de susținere a acestora.

    ”Se pare că roșiile, castraveții sunt alimente de bază, nu cartoful. Producătorii de cartofi sau restul producătorilor să meargă la cules sparanghel. Anul trecut, cuantumul pentru cartoful timpuriu pentru industrializare a fost de 1.000 de euro, iar anul acesta după tăierea din plafon ne așteptăm undeva la 720 de euro pe hectar, deși conform regulilor europene, în fiecare an cuantumul ar trebui să crească cu un anumit procent. Văd că acum conducerea Ministerului Agriculturii scade cuantumul pe hectar în loc să îl crească. Se vede clar că suprafețele sunt în scădere, se vede clar că această cultură este în pericol de abandon, dar nu îi interesează pentru că avem marfă de import destulă. Probabil și dânșii se bazează, poate chiar intenționat, pe faptul că pe piața liberă există stocuri mari de cartof rămase nevândute din cauza crizei care a închis restaurantele și fast-food-urile în toată Europa. Am trimis celor de la Ministerul Agriculturii o situație privind cartoful timpuriu pentru industrializare unde le-am demonstrat clar că cu prețurile practicate de fabricile de industrializare fermierul iese în piedere cu 2.400 de euro pe hectar. Ce doresc mai mult decât atât acești domni? Ce să le mai demonstrăm? Eu nu am nimic cu producătorii de legume în sere și solarii dar vreau să întreb: sunt cumva roșiile și castraveții alimente de bază și nu știm noi?”, a declarat Romulus Oprea, Președintele Federației Naționale a Cartofului.

    Suprafețele cultivate cu cartof au scăzut drastic

    Romulus Oprea a subliniat că suprafețele cultivate au scăzut drastic iar în condițiile în care producătorii nu vor fi susținuți România va deveni în curând dependentă de importuri.

    ”Gândiți-vă cât de absurd este ca într-o țară ca România, în care se spune că a doua pâine a poporului este cartoful, să avem 500 de hectare de cartof pentru sămânță. Este o dezamăgire totală, o să se vadă acest lucru la suprafețe începând cu anul viitor pentru că anul acesta se trăia din speranțe. Pe ce criterii s-au luat banii de la noi? Criteriile sunt foarte simple: cine urlă mai tare, acela primește mai mult! Noi ne-am văzut de treabă și, drept urmare, am fost ignorați. Deci cine urlă mai tare, ăla primește. Dar nu se poate să se meargă doar pe principiul acesta. Acesta nu este criteriu serios de redistribuire a sumelor. Criteriile ar trebui să fie cu totul altele. Ar trebui să aibă o bază reală în teren. Ar trebui să aibă o finalitate. Ar trebui să se vadă un pic peste ochelarii ăia de cal, dincolo cumva”, a mai comentat președintele Federației Naționale a Cartofului.

    Mai mult, Romulus Oprea a subliniat că nu a reușit să aibă un dialog cu conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face o analiză clară a situației în care se află producătorii de cartofi.

    ”N-am reușit să vorbim niciodată cu el (cu ministrul agriculturii Adrian Oros n.r). Nici asta nu e normal! Nu este posibil să nu întâlnești un om care este plătit până la urmă din fonduri publice. Nu cumva ar trebui să ne reprezinte? Să fie ministrul Agriculturii? Eu nu-l văd ca fiind ministrul Agriculturii”, a conchis dezamăgit președintele Federației Naționale a Cartofului.

    Vă reamintim că ieri, vineri, Agrointeligența –  AGROINTEL.RO a publicat în premieră noile plafoane alocate pentru plata sprijinului cuplat vegetal. Potrivit actului normativ publicat de MADR și aflat în dezbatere publică, au fost operate mai multe transferuri de sume de la mai multe culturi pentru a se dubla cuantumul inițial pentru sere și solarii care ar fi urmat să încaseze 2.600 de euro la hectar. După ce s-au făcut tăieri la alte scheme – cea mai mare tăiere fiind de 3,1 milioane de euro de la cartoful pentru industrializare, la sere și solarii s-a ajuns la o plată de aproape 5.000 de euro la hectar.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!