• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ce spune APIA Botoșani despre situația Stațiunii care nu a încasat niciun leu din subvenții!

    agrointeligenta.ro -

    Prima reacție a conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)Botoșani după ce Agrointeligența-AGROINTEL.RO  a făcut public că una dintre cele mai importante instituții de cercetare din țară, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor ”Popăuți” – Botoșani,  este în pericol de a-și lăsa terenurile agricole neînsămânțate din cauză că nu a primit subvenția cuvenită pe suprafață pentru anul 2019, nici avansul și nici vreun leu din plata finală.

    Contactat de www.btonline.ro pentru a da un răspuns privind situația de Popăuți, Bogdan Cîmpanu, directorul executiv al APIA Botoșani, a trimis un comunicat de presă prin care precizează că subvenția poate fi plătită până pe 30 iunie.

    “Având în vedere verificările administrative și diferitele forme de controale care sunt necesare pentru a oferi asigurarea că sunt respectate obligațiile beneficiarilor de sprijin, reamintim că termenul limită pentru efectuarea plăților pentru Campania 2019 este 30 iunie 2020. Facem precizarea că preocuparea conducerii APIA este aceea de a plăti beneficiarilor de sprijin sumele cuvenite cât mai repede dar și de a se asigura de administrarea corectă a cererilor de sprijin, aspect esențial pentru restituirea sumelor de bani din bugetul Uniunii fără a se opera reduceri ale acestora ca urmare a constatării unor deficiențe”, spune directorul APIA Botoșani.

    Acesta mai completează că, în acest sens, respectarea de către solicitanții de sprijin a tuturor condițiilor de eligibilitate, a angajamentelor și obligațiilor ce le revin în calitate de beneficiari ai sprijinului, este esențială pentru un parcurs fără erori al cererii în etapele procedurale de verificare administrativă și o garanție a acordării sumelor cuvenite în cel mai scurt timp posibil.

    ”Orice nerespectare a angajamentelor pe care beneficiarul și le-a asumat pentru diferite perioade de timp presupune reanalizarea cererilor de sprijin depuse în Campaniile anterioare, cu consecințe financiare (prin reducerea proporțională a sprijinului, constituirea de debite sau chiar sancțiuni multianuale) și administrative prin creșterea timpului necesar administrării cererii pe anul în curs motivat de interdependența Campaniilor afectate de angajamente”, mai spune Bogdan Cîmpanu fără să precizeze însă, pe lângă partea ”teoretică”, și dacă cererea depusă de Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor ”Popăuți” – Botoșani are într-adevăr vreo eroare descoperită în urma controlului în teren.

    În final șeful APIA Botoșani dă asigurări beneficiarilor de sprijin financiar pentru schemele de plată destinate agriculturii că activitatea APIA se desfășoară cu respectarea procedurilor și normelor juridice aplicabile în susținerea tuturor celor care depun cereri de plată, indiferent de forma de organizare, suprafața de teren exploatată sau numărul de animale deținute.

    Reamintim conducerii APIA Botoșani că, deși termenul legal acceptat de Regulamentele Europene este 30 iunie, Ministerul Agriculturii și-a asumat un grafic al plăților care să se încheie la 31 martie pentru majoritatea schemelor derulate prin APIA. Excepție face Sprijinul Cuplat Vegetal (SCV) pentru care termenele de depunere s-au încheiat la finalul lunii martie. Mai mult, chiar ministrul agriculturii  și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a explicat, într-un interviu, la Radio România Actualități, că la 1 aprilie, 99,5% dintre subvenții sunt plătite.

    Reamintim că directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor ”Popăuți” – Botoșani, Ionică Nechifor, a reclamat că instituția nu și-a primit subvențiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pe anul 2019!

    ”Avem de luat undeva la 900.000 de lei pe subvenția pe teren și pe animale. Există decizia de plată, dar fără bani. De două luni de zile insistăm să ni se dea drumul la bani. Am vorbit și cu domnul director Pintea, a zis că face eforturi să rezolve, dar se pare că problema este la APIA Botoșani, la cei care au instrumentat dosarul. Noi am depus toată documentația la timp, totul a fost în regulă, nu ne-a zis nimeni că ar exista vreo problemă. Domnul director general vrea să ne ajute, dar cineva, dintre funcționari, blochează ceva acolo”, a spus Nechifor.

    Citiți despre acest subiect aici: Stațiunea de cercetare care n-a primit niciun leu din subvențiile APIA!


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații