• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SOLUȚII pentru CULTURI AFECTATE DE STRES CLIMATIC! Descarcă GHID AGROTEHNIC “9 metode de conservare a apei în sol”

    agrointeligenta.ro -

    Sezonul agricol 2020 debutează cu o secetă pedologică puternică în aproape toată țara, cu tendințe extreme în Dobrogea, Moldova, zone întinse din Muntenia și din Transilvania. Pe profilul de sol 0-100 cm, conținutul de umiditate în cultura grâului de toamnă s-a menținut la valori scăzute și deosebit de scăzute în aceste zone iar luna martie a adus pe langă stresul hidric, suplimentar un stres termic prin reprize de înghețuri târzii. Suprafețe importante de grâu și rapiță au fost afectate de ger după o iarnă în care lipsa precipitațiilor a slăbit mult culturile.

    În articolul de astăzi, distribuitorul național de inputuri agricole Chemark Rom prezintă două tehnologii avansate de fortificare și recuperare a culturilor după stresul climatic dezvoltate de doi producători de pe două continente diferite (Europa și America). Cele două soluții pot fi aplicate individual sau în combinație (cu efect pronunțat de sinergie).

    Tehnologie cu aminoacizi pentru recuperarea culturilor afectate de stres hidric și termic

    Chemark Rom distribuie pe piața românească, în exclusivitate, o inovație tehnologică de la Tradecorp Spania: un biostimulator cu efect anti-stres, având concentrație ridicată de aminoacizi liberi (290g/l). Merită să menționăm că începând cu anul 2019 producătorul madrilen s-a alăturat cu acest produs programelor internaționale de combatere a secetei și deșertificării.

    Delfan Plus este conceput să acționeze curativ atunci când condițiile climatice se schimbă drastic și nu există suficient timp pentru aplicarea unui tratament preventiv. Este o formulă bine echilibrată dintre aminoacizii liberi L-α și conținutul ridicat al acestora. Delfan Plus conține 17 aminoacizi esențiali iar în aminograma produsului o pondere ridicată o au aminoacizii Prolina (10.3%), respectiv Serina (7,1%). Aceștia sunt osmoprotectori și reparatori celulari, ei previn deteriorarea membranelor celulare și a proteinelor în condiții de mediu cu temperaturile ridicate, stres salin sau hidric.

    Cercetările efectuate de Tradecorp au evidențiat faptul că în condiții de stres de secetă până la 20% din rezervorul de aminoacizi ai unei plante poate fi transformat în Prolină, comparativ cu 5% în condiții normale. Chiar dacă este aplicat după ce șocul termic sau hidric s-a produs, Delfan Plus este o soluție curativă pentru că reduce stresul oxidativ și accelerează procesul de recuperare și reparare a daunelor celulare provocate de secetă sau îngheț. Biostimulatorul se aplică foliar la cerealele de toamnă între alungirea paiului și începutul înspicării în doză 1-2 l/ha. Este un partener ideal de amestec cu erbicidele pentru că diminuează stresul fitotoxic asupra plantelor de cultură; în plus este omologat pentru culturi BIO.

    Mai jos vedem 3 situații în care Delfan Plus a redus efectele stresului sau a recuperat cultura după perioade de climă extremă.

     

    https://chemarkrom.ro/ghid-agrotehnic/

    Managementul stresului la culturile prășitoare

    José Nolasco – R&D Manager la Tradecorp Berlin propune tehnica amorsării stresului. Au fost realizate mai multe teste unde au fost măsurate reacțiile plantelor la factorii de stres. Aplicarea preventivă a agenților anti-stres precum Delfan Plus a determinat 2 efecte importante în plante:

    Recomandarea este să acționăm în fazele fenologice critice! La cultura de floarea soarelui sunt două perioade în care planta este pretenţioasă faţă de apă, elemente nutritive şi lumină: între 10 şi 16 frunze când are loc diferenţierea primordiilor florale (se influenţează numărul de flori în calatidiu) și la începutul înfloririi când se produce ritmul cel mai intens de creştere a înălţimii plantei şi a suprafeţei foliare. La porumb lipsa apei sau a nutrienților în stadiul cuprins între 3 – 12 frunze complet dezvoltate poate provoca micşorarea ştiuletelui şi a numărului de boabe pe ştiulete. Concomitent, în această perioadă observăm și o rată zilnică rapidă de creştere a greutăţii masei uscate a plantei.

    Revitalizarea culturilor afectate de stres prin echilibrul macro și microelementelor

    Propunem aici o soluție tehnologică pe care Chemark Rom o recomandă an de an clienților săi chiar și în condiții de precipitații scăzute. Soluția este aplicarea unui fertilizant foliar complex care are un efect de sinergie pronunţat cu produsul Delfan Plus; un fertilizant cu micro și macroelemente, special destinat pentru echilibrarea raportului nutriţional al plantelor în perioadele critice. Este o formulă lichidă dezvoltată de producătorul american JH Biotech: Azot – 8%, Fosfor – 32%, Potasiu – 4%, Fier 0,1%, Mangan 0,1%, Zinc 0,1%. Îl găsiți în portofoliul Chemark Rom sub denumirea Synergizer 8-32-4. Îngrășământul foliar conține Humax -acid humic concentrat, care provine din leonardite. Acidul humic măreste gradul de absorbție al nutrienților, îmbunătăţind mobilitatea lor în plante.

    Cel mai important avantaj al aplicării Synergizer 8-32-4 este că favorizează creşterea şi dezvoltarea sistemului radicular și măreste capacitatea plantelor de a reține apa. Cercetărille efectuate și în țara noastră la Fundulea, au arătat că solul acid determină micşorarea greutăţii şi volumului rădăcinilor, o înrădăcinare superficială şi o creştere a susceptibilităţii la secetă pentru floarea soarelui, porumb și lucernă. Recomandăm Synergizer 8-32-4 mai ales pe solurile cu pH acid sau alcalin unde concentrația de fosfor mobil este foarte mică iar acest element nu este disponibil culturilor în perioadele critice de nutriție.

    Synergizer 8-32-4 nu conține cloruri spre deosebire de îngrășămintele similare, deci nu provoacă stres fitotoxic. Se aplică în combinație cu Delfan Plus odată cu erbicidele la grâu și odată cu tratamentele post-emergente la porumb sau floarea soarelui, observându-se un efect de sinergie pronunțat între cele două produse.

    TESTEAZĂ TEHNOLOGIA DELFAN PLUS – SYNERGIZER 8-32-4!

    Discută acum cu unul din reprezentanții noștri pentru a adapta tehnologia anti-stres + revitalizare echilibru nutrițional exact la situația culturilor din ferma ta.

    Vizitiu Răzvan – Manager Centru-Nord-Est Tel: 0737 433125;
    Ursache Mihai – Manager de zonă Nord-Est Tel: 0731 890448;
    Marius Miron – Manager produs Tel: 0734 551 551.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu