• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Românii plecați la cules de sparanghel se tem pentru viața lor

    Angelica Lefter -

    După ce un sucevean a murit înainte de Paşte la o fermă de sparanghel din Germania, lucrătorii români din care lucrează în exploatațiile apropiate spun că se tem să nu aibă aceeași soartă. Ei se plâng că nu este respectată nicio normă de protecție pentru a opri răspândirea COVID-19 în rândurile celor aflați la muncă. Mai mult, administratorii le-au spus că, în cazul unor controale ale poliției, să spună că totul este în regulă, scrie monitorulsv.ro.

    Amintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a prezentat pe larg cazul românului plecat la cules de sparanghel și mort din cauza noului coronavirus. Potrivit informațiilor Der Spiegel, zilierul din România a murit în urma unei infecții cu coronavirus la Bad Krozingen, în Baden-Württemberg, la sud-vest de Freiburg, pe 11 aprilie. Bărbatul de 57 de ani a fost găsit decedat în locul unde fusese cazat.

    Foto: Financial Times

    Citiți și: Der Spiegel: Primul român plecat la cules de sparanghel mort de coronavirus

    Sucevenii plecați la cules de sparanghel sunt cazați și muncesc în apropiere de Bad Krozingen, locul în care și-a pierdut viața Nicolae Bahan, bărbatul în vârstă de 57 de ani din Solca.

    Lucrătorii români, împărțiți în echipe ”de izolare”

    Cu teama în suflet, o femeie a povestit care este, de fapt, situația: ”Vă scriu pentru că suntem într-o mare dilemă, suntem în locul în care a murit acel bărbat din Suceava, aici nu sunt condiții de protecție, sunt oameni în izolare care muncesc singuri pe câmp. Astăzi a izolat o echipă întreagă de oameni, aici este o femeie care se simte rău și așteaptă medicul de azi dimineață și nu vine nimeni să o vadă. Se lucrează și în hală la sortat sparanghel, aici oamenii stau unul lângă altul, avem măști pe care le purtăm de 5 zile. Au închis porțile firmei și au pus bodyguard, au mers apoi la oameni în câmp și le-au spus că dacă vine poliția să le spună că e totul bine. Vrem să mergem acasă, nu vrem să murim aici pe capete.”

    În ferma despre care povestește femeia din Suceava sunt aproximativ 500 de muncitori, majoritatea din diverse zone ale județului.
    ”Au venit și din focar, de la Pătrăuți și Suceava. Ne tot spun că va veni un medic să ne testeze, dar nu a ajuns nimeni să ne ia o temperatură sau să vadă ce se petrece cu noi”, a arătat femeia.

    Condițiile de trai sunt mizerabile

    Femeia a trimis mai multe fotografii de la fața locului și reclamă condițiile de cazare, inclusiv faptul că de vineri seară au rămas fără gaz metan. Acum, muncitorii stau câte 3, 4 sau 5 într-o cameră, dar la început au stat și câte 7, astfel încât pericolul de transmitere a bolii a fost și rămâne unul major.

    ”Săpunul este limitat, dușurile sunt la comun, iar toaletele nu au încuietori. Aici nu spune nimeni nimic, se ascunde totul, stăm stresați, tot auzim că sunt din ce în ce mai mulți oameni în izolare. Oamenii tușesc, lucrăm cu mâinile în apă rece și nici nu mai știm ce să credem. Vă scriu pentru a ne da un sfat, pentru a ne ajuta. Ne este frică. V-aș ruga din toată inima să rămân anonimă pentru că mi-e frică. Vă rog să ne ajutați, cerem un ajutor umanitar! Vrem acasă!”, spun sucevenii care muncesc în apropiere de Bad Krozingen.

    Disperați, oamenii spun că le este teamă să sune la Ambasada României. Au contactat reprezentanții firmei sucevene prin intermediul căreia au ajuns în Germania la cules de sparanghel, însă aceștia le-au transmis să-și continue lucrul. În cele din urmă, reprezentanții firmei nu au mai răspuns la telefon.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum a reușit ing. Roman să aibă producție de gutui într-un an în care alți pomicultori n-au recoltat nimic Prețuri mari la floarea-soarelui! Fermierii nu își vând recoltele, în ciuda scumpirilor Micul fermier care vinde porcul de Crăciun în viu cu 52 de lei kilogramul!

    Ultimele știri

     Dăunătorii sunt activi chiar și la temperaturi scăzute. Protejează-ți culturile cu Biatox! Avans APIA 2024. Sumele transferate până astăzi în conturile fermierilor Asociația AGRICOLA i-a premiat pe liceenii aspiranți-Chef