Sute de ouă injectate cu otravă, puse pe câmp ca momeală pentru păsările și animalele unui fond de vânătoare!
agrointeligenta.ro -Sute de ouă injectate cu otravă sunt puse pe câmpurile agricole, ca momeală pentru păsările răpitoare sau animale. Oamenii din zonă spun că tehnica este folosită de vânători pentru a combate animalele răpitoare care omoară prada, potrivti informațiilor prezentate de ebihoreanul.ro.
În fiecare primăvară, în preajma Salontei, județul Bihor, se petrece un adevărat masacru. Păsări răpitoare şi animale mici mor, după ce mănâncă ouă otrăvite, anume lăsate în calea lor. An de an, măcelul se lasă cu plângeri, dar niciodată autorii n-au fost identificaţi.
Ionel Crăciun din Batăr, Bihor, a publicat pe pagina sa de Facebook două poze cu astfel de ouă. Într-o imagine, oul este spart iar din interior se vede scurgându-se o substanță verde, otrava folosită la injectare. Ionel Crăciun spune să otrava folosită este interzisă.
”Dragi preteni, este plin de ouă injectate cu otravă pe terenuri și nu cu orice otravă, cu furadan. Din câte știu eu, este interzis să îl mai deții. Dacă ajunge un copil la aceste ouă ce se întâmplă?”, a scris pe Facebook Ionel Crăciun, făcând apel către autorități să intervină.
Ouăle folosite sunt de găină sau de raţă și sunt poziționate să dea impresia unor cuiburi. ”Dar dacă te uiţi atent, fiecare a fost găurit şi injectat cu ceva, iar gaura e acoperită cu ceară”, a povestit bărbatul.
Otrava este una letală întrucât lângă un astfel de cuib a fost găsit un erete de stuf mort. Această pasăre răpitoare se hrănește cu ouăle altor zburătoare, deci a căzut în capană și a mâncat și ouăle injectate. ”Sigur vânătorii le pun, ca să otrăvească păsările răpitoare. Cu cât răpitoarele sunt mai puţine, cu atât mai mulţi pui de fazan şi de iepuri vor supravieţui, iar ei vor avea ce să vâneze. Elimină selecţia naturală”, apreciază localnicul.
Câte păsări au murit otrăvite este imposibil de spus, dar e clar că multe sunt din specii protejate. „În anii trecuţi au murit două acvile de câmp, care din cunoştinţele noastre erau singura pereche din România”, dezvăluie ornitologul Nagy Attila, de la asociaţia Milvus Group.
În plus, sunt condamnate la moarte şi mamiferele. „Păsările mor pe loc, ca şi cum ar fi luat cianură. Apoi, hoiturile sunt mâncate de alte mamifere. Într-un an, lângă un asemenea cuib, am găsit un erete mort, mâncat pe jumătate, iar la vreo sută de metri o pisică sălbatică moartă, altă specie protejată”, a mai spus ornitologul.
Fondul de vânătoare este administrat de Asociaţia Crişana Hunting, al cărei președinte, Ovidiu Bărgău, spune că nu cunoaște fenomenul.
„Eu nici n-am auzit de aşa ceva. De ce să pună vânătorii ouă otrăvite, când pot vâna răpitorii? Poate proprietarii de terenuri agricole din zonă”, a declarat Ovidiu Bărgău.
O nouă anchetă a început acum, după ce comisari de la Garda de Mediu şi Direcţia Sanitară Veterinară au mers pe teren şi au găsit ouăle otrăvite şi o pasăre moartă.