Burse şi preţuri

Laurențiu Baciu, președinte LAPAR: ”Prețurile produselor agricole au scăzut în 2013 cu aproximativ 50% față de anul trecut”

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România trage încă un semnal de alarmă în privința situației critice a fermierilor care, anul acesta, se confruntă cu o scădere a prețurilor pe piața cerealelor.

“Potrivit unei situații furnizate de Organizația europeană a producătorilor agricoli Copa — Cogeca, prețurile produselor agricole au scăzut în 2013 cu aproximativ 50% față de anul trecut, în timp ce producția nu a crescut cu mai mult de 13%. Din acest motiv, fermierii români vor încheia anul financiar 2012 — 2013 cu pierderi”, a spus președintele LAPAR Laurențiu Baciu, citat de Agerpres.

Conform datelor Copa — Cogeca, în anul 2013 au fost cultivate cu grâu la nivel european 23 de milioane hectare, în timp ce în 2012 suprafața cultivată a fost de 22 milioane hectare. În ceea ce privește producția medie, aceasta a fost de 5,8 tone la hectar în 2013, față de numai 5,4 tone în 2012.

“În România, din cele nouă milioane tone de porumb care se produc în medie, numai jumătate intră în circuitul economic, restul cantității rămânând în gospodării pentru consumul populației. Ca atare, numai aproximativ patru milioane tone de porumb trebuie luate în calcul pentru stabilirea impozitării, a plus — valorii și a Taxei pe Valoarea Adăugată”, a mai spus Laurențiu Baciu într-o conferință de presă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!