Daciana Sârbu: ”Noul PAC dă un semnal în favoarea fermierilor tineri”
agrointeligenta.ro -Daciana Sârbu, europarlamentar PSD, a susţinut în mod special, în cadrul negocierilor Comisiei AGRI, propunerea ca statele membre ce primesc subvenţii sub media europeană – precum România – să poată completa aceste subvenţii din fonduri proprii. Aplicarea unei astfel de prevederi va însemna un sprijin important pentru agricultorii români. Într-un interviu acordat ziarului Bursa, Daciana Sârbu a explicat avantajele pe care le poate avea ţara noastră din noua Politică Agricolă Comună.
”Cred că modul în care a fost construit proiectul de către Comisie şi, apoi, modul cum a fost modelat în negocierea cu Parlamentul European vor ajuta tocmai la reducerea polarizării existente acum în agricultura UE – mă gândesc la măsuri precum degresivitatea pentru fermele mari (acum acestea fiind puternic avantajate prin finanţarea europeană, fapt ce reduce drastic şansele pe piaţă ale fermelor mici şi mijlocii) sau posibilitatea transferurilor de fonduri între cei doi piloni, pentru a permite creşterea nivelului subvenţiilor pentru ţările care se vor situa în continuare sub media europeană”, a declarat europarlamentarul PSD.
Daciana Sârbu este convinsă că noul PAC este în folosul fermierilor mici. ”Măsurile care ne avantajează cel mai mult sunt posibilitatea de a transfera până la 25% din pilonul pentru dezvoltare rurală în cel pentru plăţi directe pentru statele membre care primesc subvenţii sub 90% din media europeană (flexibilitatea distribuirii fondurilor ajutând implicit la creşterea valorii plăţilor directe), concomitent cu posibilitatea creşterii graduale a subvenţiilor primite de statele membre care se situează sub acest prag de 90%. Apoi, va conta foarte mult programul special de sprijin pentru micii fermieri (care pot opta să primească o plată unică per fermă, între 500 şi 1.250 de euro anual), dar şi creşterea ratei de co-finanţare din partea UE pentru regiunile mai puţin dezvoltate, care va permite reducerea diferenţelor de dezvoltare între regiunile UE”, mai spune politiciana.
Printre avantajele noii politici, Daciana Sârbu crede că faptul că tinerii sunt sprijiniți cu sume mai mari va conta foarte mult în perioada următoare: ”Reforma PAC dă un semnal major în favoarea tinerilor fermieri, prin faptul că obligă statele membre să direcţioneze 5% din sumă pentru plăţi directe către această categorie. Aceasta, pe lângă primele de instalare în mediul rural (până în 70.000 de euro) şi ajutorul suplimentar de 25% pe durata primilor 5 ani (pentru suprafeţe până la 90 de ha)”.