• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Merele, perele, piersicile şi alte fructe „comune” vor fi mai scumpe în următorul extra-sezon

    agrointeligenta.ro -

    Merele, perele, strugurii, piersicile, caisele şi multe alte dintre fructele „noastre” pe care le vom găsi proaspete în următorul extra-sezon vor fi mai scumpe din pricina iernii prelungite şi capricioase din emisfera sudică. Deşi aflate în regiuni exotice geografic şi cultural, ţări precum Chile, Argentina sau Africa de Sud, sînt capabile datorită climatului temperat să cultive toate fructele care se găsesc şi la noi – iar inversarea anotimpurilor le permite să facă livrări de fructe proaspete atunci când pe bătrânul continent acestea sînt în extra-sezon.

    Emisfera sudică nu poate produce la fel de mult ca cea nordică – prima cauză este aceea că oceanul ocupă la sud de Ecuator mult mai mult în comparaţie cu uscatul, ceea ce face ca suprafeţele să fie ma mici – mult mai mici pentru ca randamentele să poată echilibra balanţa nivelurilor de producţie.

    Cantităţile de fructe proapete pe care le oferă în extra-sezonul din emisfera nordică producătorii sudamericani şi sudafricani sînt mult mai mici decât ar putea să consume europenii, nord-americani, japonezii, chinezii şi chiar ruşii. Este deja o balanţă structurală care face ca aceste mărfuri să fie mai scumpe. Când se adaugă ani proşti preţurile sar încă şi mai mult.

    Aşa se va întâmpla şi în următorul extra-sezo european pentru că cei mai importanţi producători din America şi Africa de Sud s-au confruntat cu o iarnă prelungită, în care episoadele de îngheţ au afectat numeroase culturi produse în special pentru a alimenta exporturile spre UE, SUA, Japonia, China sau Rusia.

    În Europa scumpirile vor fi mai mici sau mai mari în funcţie de stocurile existente pe continent, de perisabilitatea fructelor şi de capacităţile europene de producţie în seră.

    Prețul la strugurii va ”urca” cel mai mult

    Cel mai mult se vor scumpi strugurii de masă. Africa de Sud, principalul furnizor pe piaţa europeană, când în Europa aceste fructe sînt în extra-sezon, s-a cofruntat cu un episod de îngheţ prelungit la ieşirea din această iarnă australă.

    În regiunea Orange River, îngheţul a afectat 800 de hectare, pierderile de recoltă ridicându-se la 2,5 milioane lădiţe (10 mii de tone).

    Şi în Chile zonele de cultură ale strugurilor de masă din provinciile Copiapo şi Nieve au fost afectate de îngheţ.

    Ar fi pentru al doilea an consecutiv când vremea le dă peste cap planurile exportatorilor din cele două ţări ale emisferei sudice. Iar creşterea preţurilor per uniate nu îi încălzeşte deloc în condiţiile în care aceasta nu compensează scăderea volumelor vândute.

    Chile se confruntă cu cel mai sever episod de îngheţ din ultimii 20 de ani. Au fost afectate majoritatea culturilor de fructe care iau de obicei drumul Europei sau al Statelor Unite.

    Îngheţul a afectat la nivel naţional în proporţii cuprinse între 35 şi 61% suprafeţele de producţie pentru piersici, nectarine, cireşe, prune.

    Şi producţia de fructe de pădure din America de Sud a fost afectată de îngheţ, livrările chiliene şi argentiniene către pieţele din SUA şi UE fiind aşteptate să fie mai mici.

    În acest ultim caz, însă, ţările din emisfera nordică au dezvoltat mult în ulimii ani capacităţile de producţie în sera.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel”

    Ultimele știri

    Miei vânduți din portbagaj. Polițiștii au împărțit amenzi Secretar de stat stat – anunț de ultimă oră despre plata ajutorului de 100 de euro la hectar Insecticidul Los Ovados 200 SE, acum autorizat pentru utilizare în cultura grâului!