• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Nicu Șerban face switch-ul înspre câmpuri irigate și culturi de legume cu valoare adăugată ridicată!

    Daniel Befu -

    Ideea implementării unui proiect de irigații a luat naștere în 2018, când au început primele teste ale sistemului drip irrigation Netafim, pe un lot de 10 de hectare. În paralel a testat și eficiența irigațiilor prin pivoți. Pentru o companie obișnuită să aplice tehnologii de cultură performante, dar care nu a gustat până la acel moment din beneficiile aduse de controlul factorului aport de apă, „rezultatele au fost fabuloase și neașteptate”, ne-a declarat Ovidiu Bucătaru, directorul financiar al Grup Șerban Holding din Onești, Bacău, unul din cei mai mari jucători din domeniul producției integrate, din Moldova.

    După primul an, de testări, Nicu Șerban, fondatorul Grup Șerban Holding, a decis alocarea a 1,1 milioane euro, bani proveniți din surse proprii și leasinguri, pentru introducerea irigațiilor pe o suprafață de 600 ha, investiție încheiată în 17 aprilie, conform lui Ovidiu Bucătaru: ”Pentru sistemul de irigare am ales să lucrăm cu echipa de la EPRS, deorece ei ne-au oferit o soluție completă și la cheie de irigare, ce a inclus proiectare, execuție, suport tehnic și agronomic, dar și pentru că folosesc echipamente de top, cum ar fi pivoții americani Reinke sau soluțiile Netafim pentru sistemele de irigare prin picurare. Astfel, împreună cu EPRS am realizat un sistem de irigare ce constă în infrastructura secundară și terțiară, 4 pivoți mobili Reinke, dotați cu echipamente de fertilizare și ghidaj prin GPS și un sistem de irigare prin picurare Netafim ce a fost introdus prin îngropare la cultura cartofului în faza de rebilonare.

    Sistemul dispune de fertilizare și automatizare, senzori de umiditate și temperatură, precum și de o stație meteo. Am fost operaționali în Vinerea Mare, cu două zile înainte de Paștele Ortodox. E momentul când am reușit să ne asigurăm că apa la presiunea nominală solicitată ajunge până la ultimul pivot, până la ultimul tun din pivot. Ca parte a procesului de implementare, ne-am construit mai multe scenarii de avarie, în care a trebuit să venim cu răspunsuri și soluții de rezervă la o serie de întrebări: «Ce se întâmplă dacă la 1 aprilie apa oferită de ANIF nu este disponibilă?» «Ce se întâmplă dacă vom descoperi deficiențe în conducta principală?» etc. De aceea a trebuit să ne facem și un plan de backup, ca să ne asigurăm că avem apă”.

    În paralel cu achiziția și montarea tamburilor și aripilor de ploaie, în 2019 au fost accesate fonduri UE pentru investiții în infrastructura secundară de aducțiune, prin intermediul unui OUAI ce reunește producători agricoli din zona lacului de acumulare Berești-Sascut, de pe Siret. OUAI-ul Sascut este cea mai mare organizatie de apă pentru irigații din cele 11 OUAI-uri de pe raza judțtului, cu o suprafață potențial irigabilă de 5000 ha de teren. În prezent OUAI-ul a depus alte două proiecte pentru finanțare pentru extinderea suprafețelor irigate, astfel încât în sezonul agricol 2021-2022, Grup Șerban Holding estimează că va crește suprafața irigată la 2000 ha.

    Producții de 10.000 euro/ha

    În urma calculelor financiare, a reieșit că proiectul de investiții nu va fi viabil economic decât în condițiile introducerii unor culturi cu înaltă valoare adăugată, ne-a explicat directorul financiar al Grup Șerban Holding: ”Rezultatele sunt pe măsura investiției doar dacă reușești să pui culturi cu valoare adăugată mare, de aceea am introdus culturile de legume în business-planul nostru. Mai bine de jumătate din culturile pe care le irigăm, sunt reprezintate de cartofi și sfeclă. Dacă am fi rămas exclusiv pe cultură mare, randamentele de producție ar fi trebuit să fie spectaculos de mari, astfel încât să ne amortizăm investiția. De pildă break-even-ul la porumb, care ocupă aproape jumătate din suprafața irigată, e undeva la peste 15 tone/ha. Mixul legume-cereale, reprezintă o formulă prin care să aducem banii înapoi mai repede, deoarece recuperarea investiiei trebuie să se facă în ritm accelerat. Din cauza condițiilor de creditare, amortizarea investiției trebuie făcută rapid, în doar 5 ani, perioada maximă a liniilor de finanțare obținute de la societățile de leasing cu care lucrăm. Pe cele 300 de ha de cultură de legume în sistem de irigatii, outputul standard este de 10.000 euro/ha, ceea ce înseamnă că pe acea suprafață generezi venituri de 3 milioane de euro. E echivalentul în venituri al unei ferme standard de culturi convenționale de 3.000-3.500 ha. E adevărat că și inputurile sunt foarte scumpe, doar sămânța pe care o folosim ajungând la 1.500 euro/ha”.

    Când a luat decizia ce specii de legume să cultive, producătorul oneștean a privit spre coșul consumatorilor: ”În alegerea speciilor și a ponderii în cultură în ce privește rădăcinoasele și leguminoasele, ne-am uitat la modul cum se regăsesc ele în farfuria românului: Componenta principală în alimentația românului este cartoful. Vorbim de un popor care consumă 98 kg de cartof pe an. De aceea în structura culturilor noastre, 50% sunt cartofi, iar din cealaltă jumătate, o treime este ceapă, iar restul sunt morcov, țelină, șamd. În cifre, pe 200 ha am cultivat cartof, pe 15 ha avem ceapă, morcov și țelină și pe 100 ha sfeclă, deoarece cândva sfecla a fost o cultură sistemică pentru județul Bacău. În 2018 se mai produceau în județ doar 3.000 de tone, undeva pe 100-150 ha, încât astăzi vobim chiar de o cultură de nișă. A contat în decizia noastră și proximitatea față de singura fabrică care a mai rămas și procesează sfecla de zahăr este Agrana Roman. Celelalte și-au redus activitatea. La cartof, deși pe business plan cifrele arată foarte bine, producțiile și randamentele sunt bune, ne-am pus întrebarea ce facem cu marfa? Nu am vrut să reluăm veșnic aceeași problemă cu care se confruntă mulți producători și să ne trezim forțați să ducem produsul pe piață într-o perioadă în care nu există preț. De aceea, ca să ne asigurăm că putem valorifica la un preț corect din care să beneficieze toate părțile implicate, pe mai bine de 75% din suprafață, adică peste 150 ha, au fost cultivate cu soiuri speciale pentru industrializare în industria alimentară. Producțiile au fost contractate în avans către PepsiCo, unul din cei doi mari procesatori de cartofi în regim chips, care va procesa cartofii în România, în fabrica lor de la Popești-Leordeni. Alte 60 ha sunt cultivate cu cartofi de consum”.

    Targeturile minime de producție pentru suprafețele irigate sunt de minim 70 tone/ha la sfecla de zahăr, cu potential teoretic de 83 tone/ha, la cartofii pentru chipsuri de 34,7 tone/ha, iar la cartofii convenționali, producția minimă estimate e de 60 tone/ha. Dacă cartofii de chipsuri sunt contractați în avans către PepsiCo, iar sfecla de zahăr către Agrana, cartofii de consum, țelina, ceapa și morcovii vor fi comercializate în magazinele din rețeaua proprie, dar și prin intermediul unor comercianți locali, precum si prin intermediul marilor lanțuri de magazine, unde suntem, deja, prezenti cu produsul de panificatie GRANERO ȘERBAN MULTICEREALE PROKORN. De asemenea, o parte din producția de legume, va fi folosită pentru plata arendei către proprietarii care încă optează pentru plata în produse agricole, în contextul în care ”oricât ne-am dori să o monetizăm arenda și să o punem într-o formă financiară, există o categorie spre 55% care preferă produsele în natură”.

    Redevențe de 2,7 ori mai mari

    Terenurile irigate din portofoliul Grup Șerban Holding reprezintă un mix de suprafețe deținute în proprietate și în arendă. Pentru a securiza exploatarea terenurilor arendate în regim irigat pe termen lung ”acestea au contracte refăcute cu termene peste 10 ani și cu menționarea investițiilor pe care le-am făcut și totodată cu oferirea unei arende superioare, de 2,7 ori mai mare decât ceea ce înseamnă o arenda la cultura mare în regim neirigat. Când faci producții de cartofi care-ți dau posibilitatea de a face cifră de afaceri de 10.000 euro/ha, evident că plătești și o arenda în concordanță cu venitul pe care ți-l generează acel teren”.

    În privința sistemului drip irrigation, Grup Șerban Holding, își continuă pe mai departe testele pe cele 10 ha, însă nu intenționează extinderea sa pe suprafețe mari, până când nu are contractată cel puțin 75% din producția viitoare: ”Cartofii, morcovii și ceapa sunt speciile pe care le-am identificat ca fiabile pentru drip irrigation. La ele obținem producții cu 50% mai mari decât la culturile irigate prin pivoți. Dar, date fiind investițiile considerabile, nu extindem suprafața cu drip irrigation până când nu vom avea asigurată desfacerea pentru un procent de peste 75% din producție. Doar atunci putem să antamăm investiții”.

    Cine e în spatele strategiei holdingului

    Omul din spatele acestei viziuni de abordare a agriculturii la un alt nivel, a fost Nicu Șerban, antreprenorul oneștean, care impreuna cu Irina Serban sunt cunoscuti, deja, pentru puternicul lanț de producție integrată vegetal-panificatie -avicultura, însoțită de procesare și distribuție în băcăniile din lanțul propriu: ”În fiecare primăvara, vorbim de secetă tehnologică accentuată și ne punem întrebarea «oare ce putem face?». Tema este extrem de actuală, iar Nicu Șerban, care a făcut și o vizită de documentare de o săptămână in Israel în apropiere de Așkelon, o țară aridă dar cu o tehnologie extrem de avansată, a avut viziunea și aspirația de a diminua impactul secetei asupra productivității, dar și de a crește randamentele economice prin utilizarea combinată a culturilor cu valoare adăugată ridicată, în tandem cu sistemele de irigații performante. Nicu e omul care a fost implicat în proiect de la stadiu de planșă, la primul buldoexcavator intrat în teren, până la ultima calibrare a pivoților de dinainte de inaugurare. Vineri la amurg, când pivoții noștri au încheiat prima lor rotație completă, Nicu Șerban era încă pe câmp, lucrând la detaliile de ultim moment”.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!