• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Purceluși avortați și pui de găină gazați! Situație groaznică în ferme din cauza crizei COVID-19!

    Angelica Lefter -

    Criză fără precedent în ferme unde producătorii fac eforturi să își controleze producția întrucât nu mai au cerere, nu mai aude să vândă! O parte dintre crescătorii de animale sunt nevoiți să ia decizii drastice din cauza crizei create de pandemia de coronavirus. Unii au ajuns să își omoare animalele pentru că nu mai au hrană pentru ele sau spațiu pentru adăposturi.

    Industria cărnii are de suferit din cauza COVID-19, iar un exemplu dur este cazul fermierului din Iowa, Al Van Beek, care decis să facă injecții scroafelor gestante, pentru a le determina să avorteze purcelușii, scrie Hotnews.ro, care citează Reuters.

    Ca el au procedat și alți fermieri, care spun că sunt obligați să își decimeze efectivele din lipsa hranei sau a spațiului.

    În industria cărnii, cele mai mari companii din lume, inclusiv Smithfield Foods Inc, Cargill Inc, JBS USA și Tyson Foods Inc, au oprit operațiunile la aproximativ 20 de abatoare și uzine de prelucrare din America de Nord din aprilie, în timp ce lucrătorii se îmbolnăvesc, provocând temeri legate de o penurie de carne, citează Mediafax.

    Suinele fermierului din Iowa sunt, de fapt, victimele unei crize extinse din industria alimentară, care a început cu închiderea restaurantelor. Astfel, au fost rupte lanțurile de aprovizionare, umplând spațiile de depozitare și obligându-i pe fermieri și procesatori să distrugă totul, de la lapte la salată verde și la animale.

    John Tyson, președintele principalului furnizor de carne din SUA, Tyson Foods a declarat, la rândul său, că milioane de porci, pui și bovine vor fi eutanasiați din cauza închiderilor de abatoare, limitând aprovizionarea magazinelor.

    Industria cărnii de porc a fost lovită cel mai greu, producția zilnică fiind redusă cu aproximativ o treime.

    Spre deosebire de bovine, care pot fi adăpostite afară, pe pășuni, porcii din Statele Unite ale Americii sunt îngrășați pentru sacrificare în clădiri cu temperatură controlată. Dacă sunt adăpostiți prea mult timp, pot deveni prea mari și se pot răni. Halele trebuie golite, trimițând porcii adulți la sacrificare înainte de sosirea purceilor noi.

    Nici crescătorii de pui nu o duc mai bine. În Minnesota, fermierii Kerry și Barb Mergen au suferit din plin când un echipaj de la Daybreak Foods Inc a sosit cu rezervoare de dioxid de carbon pentru a eutanasia 61.000 de găini ouătoare, la începutul acestei luni.

    Daybreak Foods, cu sediul în Lake Mills, Wisconsin, furnizează ouă restaurantelor și companiilor de servicii alimentare. Compania, care deține păsările, plătește fermierilor Mergen pentru a-i hrăni și îngriji.

    Șoferii încarcă în mod normal ouăle în camioane și le transportă la o uzină din Big Lake, Minnesota, care le pregătește pentru restaurante și companiile de servicii alimentare. Însă operatorul uzinei, Cargill, a declarat că a oprit instalația, deoarece pandemia a redus cererea.

    Daybreak Foods, care are aproximativ 14,5 milioane de găini în ferme administrate de antreprenori, încearcă să schimbe modul de livrare să trimită ouăle magazinelor alimentare, a declarat William Rehm, directorul executiv. Dar cartoanele pentru ouă nu se găsesc, iar compania trebuie să controleze dimensiunile fiecărui ou, a spus el.

    Rehm a refuzat să spună cât de mult au fost afectate efectivele companiei:

    ”Încercăm să ne echilibrăm oferta cu nevoile clienților noștri, și totuși să-i păstrăm pe toți în siguranță – inclusiv pe toți oamenii și toate găinile noastre”, a spus Rehm.

    În Iowa, fermierul Dean Meyer a declarat că face parte dintr-un grup de nouă producători care eutanasiază aproximativ 125 de purcei pe săptămână.

    Ei vor continua să eutanasieze animalele până când situația se va normaliza, și ar putea crește numărul de porci uciși în fiecare săptămână, a spus el. Corpurile vor deveni îngrășăminte.

    Între timp, Statele Unite ale Americii se confruntă cu o posibilă penurie de alimente, iar supermarketurile și depozitele de produse alimentare se luptă pentru a răspunde cererii, dar sacrificările forțate sunt din ce în ce mai răspândite în toată țara, potrivit economiștilor agricoli, fermierilor și parlamentarilor care îi reprezintă pe agricultori.

    Guvernatorul Iowa, Kim Reynolds, împreună cu ambii senatori americani dintr-un stat care furnizează o treime din carnea de porc a națiunii, au trimis administrației Trump o scrisoare pledând pentru ajutor financiar și asistență pentru sacrificarea animalelor și eliminarea corespunzătoare a carcaselor.

    „Există 700.000 de porci în țară care nu pot fi procesați în fiecare săptămână și trebuie eutanasiați”, se arată în scrisoarea din 27 aprilie.

    Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a declarat că va înființa un centru național de coordonare a incidentelor, pentru a ajuta fermierii să găsească piețe pentru animalele lor sau la eutanasierea animalelor, dacă este necesar. Unii producători care cresc animale și vând porcii agricultorilor îi dau acum gratuit, au spus agricultorii, ceea ce înseamnă o pierdere de aproximativ 38 dolari pentru fiecare purcel, potrivit companiei Kerns & Associates. Și fermierii din Canada ucid animalele pe care nu le pot vinde sau nu își permit să le hrănească.

    Valoarea purcelușilor a scăzut la zero din cauza opririi uzinelor de procesare din SUA, a declarat Rick Bergmann, un fermier de porci din Manitoba. În Quebec, un număr de 92.000 de porci așteaptă să fie sacrificați, a declarat producătorul Rene Roy.

    O fermă de porci din Prince Edward Island din Canada a eutanasiat porci de 270 de kilograme care erau gata pentru sacrificare, deoarece nu avea unde să îi prelucreze.

    Pandemia care se răspândește a adus disperare în comunitățile rurale. Doi producători de lapte din Wisconsin care au fost obligați să arunce laptele de către clienții lor, au declarat pentru Reuters că au primit recent amenințări cu moartea.

    Chiar dacă prețurile la animale și culturi scad, prețurile pentru carne și ouă la magazinele alimentare sunt în creștere.

    Prețul mediu cu amănuntul al ouălor a crescut cu aproape 40% în săptămâna încheiată pe 18 aprilie, comparativ cu un an mai devreme, potrivit datelor Nielsen. Prețurile medii pentru puiul proaspăt cu amănuntul au crescut cu 5,4%, în timp ce carnea de vită a crescut cu 5,8%, iar carnea de porc a crescut cu 6,6%.

    Crescătorii de porci la nivel național vor pierde aproximativ 5 miliarde de dolari, sau 37 de dolari pe cap de locuitor, în restul anului, din cauza perturbărilor induse de pandemie, potrivit grupului industrial National Pork Producers Council. Un pachet de ajutoare anunțat recent, de 19 miliarde de dolari, pentru fermieri, nu va plăti pentru animalele care sunt sacrificate, potrivit American Farm Bureau Federation. USDA a declarat că programul de plată este în curs de dezvoltare și a primit mai multe cereri de asistență decât are bani pentru a face față, potrivit Reuters.


    Te-ar mai putea interesa

    Pericle Sălceanu – student bursier și om de bază în ferma de 3.000 de oi a familiei Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier

    Ultimele știri

    România – primul loc în UE anul trecut la suprafața cultivată cu porumb și floarea-soarelui Rezultate solide pentru Agricover în 2023 și peste 10.000 de fermieri în portofoliu O dronă militară a căzut în zona fermei Filipoiu din Insula Mare a Brăilei – primele imagini