• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Soluțiile FMC pentru combaterea buruienilor din cultura de porumb în preemergență sau postemergență timpurie

    agrointeligenta.ro -

    România este unul dintre cei mai mari producători de porumb din Uniunea Europeană, având o medie de aproximativ 2,5 milioane ha cultivate pe ultimii 10 ani. Producțiile medii anuale de porumb fluctuează de la un an la altul, între 3.400 și 7.800 kg/ha, având o creștere continuă și consistentă în ultimii 5 ani, conform datelor publicate pe www.madr.ro și oferite de INS (Institutul Național de Statistică). Acest lucru se datorează precipitațiilor mai abundente căzute în ultimii ani pe de-o parte, dar și tehnologiilor din ce în ce mai avansate pe care fermierii le aplică culturii de porumb, pe de altă parte.

    Cele mai importante verigi în obținerea unei recolte bogate în cultura de porumb sunt: alegerea hibridului potrivit condițiilor microclimatice, semănatul la momentul optim, controlul buruienilor și al dăunătorilor, dar și fertilizarea adecvată, în funcție de stadiul de vegetație al culturii.

    Este cunoscut faptul că îmburuienarea timpurie cauzează pierderi importante de recoltă în cultura de porumb, ce pot varia între 30 – 80% din potențialul de producție sau chiar pot compromite cultura în cazul unei infestări puternice cu costrei (Sorghum halepense).

    Dupa pregătirea patului germinativ și semănatul porumbului, cea mai importantă verigă este combaterea buruienilor, care se poate face prin aplicarea erbicidelor în preemergență și postemergență timpurie sau cu aplicare numai în postemergență.

    În condițiile acestei primăveri secetoase, mulți fermieri au renunțat să aplice erbicide peliculare imediat după semănat de teama lipsei eficacității, dar la sfârșitul acestei săptămâni (27 aprilie – 03 mai) sunt anunțate cateva zile cu precipitații diferite cantitativ, în mai multe zone agricole din tară, valorile cumulate anunțate fiind între 10 – 25 L/mp

    În aceste condiții, fermierii care vor avea parte de ceva precipitații și care au semănat deja porumbul sau floarea soarelui, pot aplica un erbicid preemergent, cu efect pelicular sau dacă urmează să intre la semănat în zilele următoare, ar trebui să aplice erbicidul imediat după semănatul culturii. Pentru rezultate optime privind aplicarea erbicidelor preemergente, solul trebuie să fie bine mărunțit și nivelat pentru ca erbicidul să formeze o peliculă cât mai uniformă.

    În portofoliul FMC există două erbicide ce pot fi aplicate preemergent sau postemergent timpuriu, care combat un spectru larg de buruieni graminee și cu frunză lată anuale, și anume: Successor® TX și Successor® Pro.

    Successor® TX este omologat la cultura de porumb pentru aplicare atât în preemergență cât și în postemergență timpurie, iar la cultura de floarea soarelui pentru aplicare în preemergență. Doza omologată este de 3-4 L/ha, în funcție de nivelul infestării terenului cu buruieni, spectrul acestora, dar și momentul aplicării.

    Successor® TX combate un spectru larg de buruieni monocotiledonate anuale precum mohor (Setaria spp), costrei (Sorghum halepense), meișor (Digitaria sanguinalis), iarba bărboasă (Echinochloua crus-galli) sau mei (Panicum miliacenum) și dicotiledonate anuale precum știr (Amaranthus retroflexus), spanac sălbatic (Chenopodium spp), turița (Galium aparine), traista ciobanului (Capsela bursa-pastoris), fumarița (Fumaria oficinalis), mușetel (Matricaria chamomilla), macul roșu (Papaver rhoeas), zarna (Solanum nigrum), rocoina (Stellaria media), pungulița (Thlaspi arvense), ventrilica (Veronica spp).

    Successor® Pro (petoxamid 600 g/l) este omologat la culturile de porumb, floarea soarelui și rapiță și se poate aplica atât preemergent cât și postemergent timpuriu, în doza de 1,5–2 l/ha. Successor® Pro combate buruieni graminee anuale și unele buruieni cu frunză lată anuale.

    Ambele erbicide: Successor® TX și Successor® Pro, pot fi aplicate la toți hibrizii de porumb pentru boabe, porumb zaharat și producere de sămânță, dar și la toți hibrizii de floarea soarelui (clasică, Express®, Clearfield®).

    Cunoașterea istoricului solei privind rezerva de buruieni, oferă posibilitatea fiecărui fermier de a alege cea mai bună soluție de combatere (tipul de erbicid, spectrul de combatere).

    În săptămânile următoare, FMC va reveni cu noi recomandări referitoare la combaterea buruienilor în postemergență, atât pentru cultura de porumb, cât și pentru cea de floarea soarelui.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA