• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Serele Silviei Răileanu produc roșii de 33 lei/kg și nu fac față cererii!

    Daniel Befu -

    Diferența dintre pierdere și profit robust e dată de nuanțe fine în strategia de business, cum ar fi tipul de roșie cultivat. Așa a fost pentru femeia de afaceri Silvia Răileanu, care, în urmă cu doi ani și jumătate, inaugura cea mai modernă seră din România, la Biled, în Timiș, cu o suprafață de 17.000 mp.

    Cu speranțe mari și emoții pe măsură, a luat decizia, la acel moment, să cultive roșii normale, pentru românul de rând, cu un preț ca pentru românul de rând. S-a înșelat și la finalul anului a trebuit să achite nota de plată pentru această extravaganță: ”E mult mai sigur să produci premium, decât să faci ceea ce fac toți și se produce ușor. Am cultivat și noi în primul an roșie mare, pentru că într-adevăr în acel prim an ne-am lăsat convinși de retaileri care ne-au spus ca piața românească o cere și că ei au nevoie de roșie mare. Acela a fost primul si singurul an pe pierdere. Anul următor, toți ne sunau și ne ziceau în continuare că vor roșie mare și că e foarte riscant să intrăm pe nișa roșiilor speciale. Când am ales să cultiv roșii cherry, nu m-am consultat, ci, împreună cu soțul meu, am mers și ne-am uitat să vedem ce au la raft și am observat oferta retailerilor. Și, după, am căutat produse similare, dar mai bune decât am văzut în magazine și, zic eu, am reușit. Îmi amintesc că am avut o perioadă când am luat fiecare supermarket în parte, ne-am uitat ce produse are, din ce soiuri și am testat gustul roșiilor. Acum nu mai fac atât de des asta, dar la început era un concurs între mine și soțul meu, care dintre noi merge prin mai multe magazine: «-Uite, am fost azi la Auchan și au niște roșii extrem de bune/ Erau roșii din Franța și se vindeau cu 30 lei jumătate de kilogram». De altfel de aici a și pornit ideea că noi o să creștem roșii. Eu cumpăram roșii foarte scumpe, fiindcă numai pe acelea le mâncau copiii mei. Dacă e bun nu poate să fie ieftin și bun, dar dacă e bun, oamenii cumpără”.

    Mercedesul roșiilor, versus Loganul roșiilor

    În acest moment sera de la Biled operată de familia Răileanu are în portofoliu o gamă exclusivistă de soiuri: ”Segmentul spre care noi ne orientăm este produs local cu gust și client targetat. Nu sunt produse ieftine. În momentul de față noi vindem roșile cu o medie de 4 euro kg+TVA. Pentru fiecare dimensiune de roșie există un Mercedes și un Logan al roșiilor, dar, ca regulă generală, o roșie mare se vinde ieftin. Varietatea asta de roșii, de mari dimensiuni, a fost inventată din nevoia de a hrăni toți oamenii de pe Planetă. La un moment dat, dinspre amelioratorii americani a venit ideea că trebuie să producem mult. Și toți producătorii de semințe s-au orientat către productivitate și au pierdut gustul. După mult timp și-au dat seama că au mers prea departe și s-au întors la roșiile sălbatice care erau de dimensiuni mai reduse și așa avem din nou roșiile cherry, care au gust. În prezent toată lumea vrea roșii cherry la 500 gr și roșii cocktail, care sunt mai mari. Roșiile cocktail au succes în România pentru că nouă totuși ne plac roșiile mai mari, dar vrem să aibă și gust”.

    Soiul, microclimatul și momentul recoltării, secretul din spatele obținerii unei roșii gustoase

    Primul factor de care depinde obținerea unei producții de calitate îl reprezintă sortimentul: ”Fără soi bun, poți să îi dai câtă căldură și cât soare și să culegi fructul cât de copt, gust tot nu vei avea. Însă un soi bun e și un soi scump, poate și de 10 ori mai scump sau chiar mai mult. Noi avem în portofoliu și un soi exclusivist. În România suntem singurii producători de Strabena. Este o roșie micuță, cu formă de căpșună și micuță, bogată în savori. Producătorii de astfel de semințe din Olanda și Franța, de obicei își aleg maxim două sere într-o țară care au dreptul să le cultive. Strabena sunt cele mai scumpe roșii pe care le avem. La raft ajung cu 10 lei/300 gr. Deci vine cam 33 lei/kg. Dar roșiile din același soi care vin din Olanda, se vând de obicei cu 14 lei/300g”.

    De asemenea, pentru a obține roșii gustoase, trebuie ținut cont de factorul climatic: ”Trebuie să îi asiguri plantei atâta căldură cât are nevoie. Nu faci economie la căldură. Inclusiv ziua, când este foarte cald afară, se dă căldură ca să usuci sera, să nu aibă umiditate prea mare. Diferența de temperaturi noapte-zi trebuie să fie optimă. Sunt niște grafice pe care trebuie să le respectăm. Tot timpul am setat temperatura pe care ne-au recomandat-o consultanții. Facem setările de 2-3 ori pe săptămână, în funcție și de cum este temperatura afară. Dacă ai înnorat afară, nu poți să dat temperatura foarte mare, că atunci este un dezechilibru între lumină și căldură. Toate astea înseamnă niște costuri în plus, pentru că 2˚C în plus pe care le asiguri la o cultură par puțin, însă bani înseamnă foarte mult. Ca o medie, cheltuiala pentru luna martie, cheltuiala cu căldura este peste 30.000 euro +TVA, iar dacă avem luni cu tempetaruri de -10 ˚C -13 ˚C, cheltuielile mai cresc”.

    Momentul recoltării: când roșia are proporția perfectă între dulce și acrișor

    Al treilea element cheie, de care Silvia Răileanu ține cont pentru a produce roșii de calitate este momentul recoltării: ”Gustul unei roșii vine de la balanța dintre dulce-acrișor. Trebuie să fie un echilibru între cele două. Dacă lipsește unul din factori, roșia nu e bună. Dacă ai o roșie coaptă bine ai BRIX-ul 100 %. Cu cât o culegi mai reped, cu atât mai puține procente o să ai. Roșia își atinge maximum de tot ce e bun în ea, când are culoarea portocalie. Dacă o roșie este culeasă când este portocalie, este bună, este gustoasă și este și sănătoasă. Problema e când o culegi verde sau aproape verde, că practic procesul se întrerupe mult mai devreme. Atunci chiar că nu are nici un gust. Turcii, spaniolii și-au transformat un mare dezavantaj dat de poziționarea geografică departe de România, într-un avantaj. Ei vând mai ieftin, dar mai mult, pentru mai mult timp. Au o strategie care pe noi ne încurcă foarte mult, cei care culegem roșiile sunt coapte pentru că eu dacă culeg o roșie când e coaptă, atunci planta mea este ocupată cu acea roșie cu o săptămână în plus. Planta în loc să îmi formeze un alt ciorchine, ea își conumă energia ca să coacă ciorchinele existent, pe care eu nu îl culeg verde, așa cum fac producătorii spanioli sau turci. Și atunci productivitatea la mine este mai mică cu minim 20-30% decât a spaniolilor, a francezilor și a turcilor. De aici vine și diferența de preț. Pentru că eu le culeg coapte, am producție mai mică și bineînțeles că o să le vând mai scump. Dar o să vând un produs bun, un produs gustos, un produs sănătos care a stat și a acumulat la maxim toate zaharurile și aromele. Mai există un dezavantaj al meu, ca fermier, dacă culeg roșia coaptă, decât dacă o culeg mai verde, fiindcă roșia culeasă de verde are o viață la raft mai lungă. Roșia este un fruct care atunci când îl culegi, începe să emane etilena și când ai un spațiu închis cu multe roșii, nici nu trebuie să îi pui etilenă. Ea se coace în 3 zile în tir sau în container până ajunge în România. La noi însă, care culegem roșiile atunci când sunt coapte, vara nu știm cum să mai scoatem gazul de etilenă din depozit. Ventilația funcționează la maxim ca să scoatem gazul de etilenă afară, altfel fructele se supra-coc. Angajații stau cu dopuri în urechi ca să nu-i deranjeze zgomotele ventilatoarelor. Și stresul meu mare este ca astăzi sa culeg și să ambalez, ca mâine să plece pentru că aglomerația mare de roșii înseamnă mult mai multă etilenă și că fructele practic se supra-coc de la propria lor etilenă”.

    A inventat ”roșiile care dispar”

    Ca productivitate, la serele Biled se obțin între 15kg/mp/an la roșiile cherry și 45 kg/mp/an la roșiile de dimensiuni mai mari. De pe porțile serei familiei Răileanu ies de 2 ori pe săptămână, iar vara de 3 ori săptămânal, mașini de transport încărcate cu 15 produse diferite ambalate și etichetate personalizat, pentru 5 retaileri diferiți din Timișoara, de la Auchan și Mega Image, la Lidl, Profi și Carrefour: ”Tot timpul știm la livrare, că nu mai sunt roșii din livrarea precedentă. În zilele cu livrări luăm retailerii în ordine și bineînțeles lanțului care are cel mai mult timp depozitul deschis, îi livrăm ultimul. La ora 12.00 deja primesc telefoane că nu mai avem nimic la raft. Însă sunt aproape și le livrez proaspăt de câte ori au nevoie. În schimb roșiile care vin din Turcia, Olanda sau Spania, stau o zi până sunt ambalate, apoi TIR-ul face minim 36-48 de ore pe drum. Și, în plus, când aduci de undeva de departe, nu poți să aduci cantități mici, ci aduci pentru toată săptămâna. Să faci importuri mici nu se justifică economic”.

    În cifre, Serele Biled au 26 de angajați, investiția inițială a fost de 2,5 milioane euro, dintre care 500.000 euro proveniți din fonduri UE. Serele au în curs de implementare un proiect de upgrade în valoare de 1 milion euro, ce constă în introducerea iluminatului cu lămpi de sodiu, care vor da roșiilor pe lângă lumină și un plus de gust de 6-7% și a unei centrale de cogenerare pe gaz metan, care va asigura căldura, electricitatea și dioxidul de carbon necesar în procesul de fotosinteză. Într-un an de zile Serele Biled vor face un pas uriaș, ce constă în extinderea cu alte 3 ha de sere, după o tehnologie și mai modernă decât cea din sera actuală, ce constă. Asta după ce soții Răileanu au constatat că producția de calitate este o nișă de piață neexploatată de cultivatorii români de tomate: ”Noi am ales numai soiuri care sunt căutate sau le-am făcut noi căutate pentru că am intrat în piață și am pus 1,7ha de roșii cherry și toată lumea ne-a zis cherry nu o să meargă, că România nu este pregătită, nu există piață. Dacă aș mai avea încă 3 ha, tot nu mi-ar ajunge și dacă aș avea 10ha la fel, nu mi-ar ajunge. România e pregătită să mănânce bine și sănătos. Ce nu avem e o producție locală bună. În domeniu merită investit. De mâncare oricum avem nevoie fie că e vreme bună, fie că e vreme rea, fie că e pandemie sau suntem toți sănătoși, omul oricum mănâncă. Din punctual meu de vedere este un domeniu sigur, atâta timp cât respecți și cerințele pieței”.

    Schimbări aduse în seră de pandemia de COVID-19

    De la izbucnirea pandemiei de coronavirus, Sere Biled a introdus lucrul în ture care intră și ies din producție cu un decalaj de 30 minute, pentru a minimiza riscul unor interacțiuni accidentale între angajați. Suprafața serei, împărțirea în 5 sectoare și tipurile de lucrări efectuate în seră (lucrări la înălțime, cules și tăiat Frunze), fac improbabile interacțiunile între angajați. De asemenea pauzele de masă și repaus sunt decalate. Folosirea dezinfectanților de mâini și pentru încălțăminte și folosirea de mănuși la intrarea în cadrul serelor este o practică folosită de la debutul activității, în 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!