Cum se folosește iodul ca îngrășământ la roșii, ardei, castraveți sau căpșuni
agrointeligenta.ro -Îngrijirea legumelor poate beneficia de aportul iodului care acționează atât ca remediu antiseptic și bactericid, cât și ca îngrășământ universal suplimentar. Fertilizarea cu iod se poate face pentru culturi precum roșii, ardei, castraveți sau varză, dar și la căpșuni.
- Rețetă de îngrășământ cu iod la roșii și ardei
- Fertilizarea cu iod la varză
- Fertilizarea cu iod a căpșunilor
Rețetă de îngrășământ cu iod la roșii și ardei
Cea mai simplă rețetă pentru fertilizarea cu iod este prepararea unei soluții din apă curată în care se adaugă picături de iod. Concentrația trebuie să fie de 40 de picături de iod la 40 de litri de apă pentru fertilizarea roșiilor, a castraveților și ardeilor. Se toarnă câte 500 ml de soluție sub fiecare plantă, după apariția primelor flori. Fertilizarea cu iod se repetă peste 3-4 săptămâni (nu mai devreme).
Fertilizarea cu iod la varză
Aceeași soluți de 40 de picături de iod la 10 litri de apă se poate folosi și la fertilizarea culturii de varză. Îngrășământul se aplică în perioada în care începe formarea căpățânilor. Se toarnă câte un litru de soluție de iod sub fiecare plantă (fertilizarea se realizează după o irigare abundentă).
Fertilizarea cu iod a căpșunilor
Dacă se planifică fertilizarea foliară a căpșunilor, se prepară o soluție mai diluată: 10 picături de iod la 10 litri de apă. Stropirea plantelor se realizează de 3 ori per sezon, la intervale de 10 zile.
Citiți și: Stropirea roșiilor cu lapte și iod