Bulibășeală totală. Prefect: Numai fermierii care au depus cererea la APIA pe 2020 pot cere despăgubiri de secetă!
Ramona Dascălu -Despăgubiri de secetă numai pentru fermierii care au depus cererea unică la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pe anul în curs. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a intrat în posesia unui document exploziv transmis de către un prefect către primari și la care este atașată o informare a unui șef din APIA care precizează că procesele-verbale nu se pot încheia pentru evaluarea pagubelor decât cu date deja declarate la agenția de plăți!
Prefectul de Iași, Marian Grigoraș, a trimis pe 30 aprilie o adresă către primarii din județ în care îi informează că ”pentru a putea îndeplini condițiile legale din actul normativ, trebuie să aibă cererea unică de plată pe campania 2020 depusă la APIA – Centrul Județean Iași sau la centrele locale de care aparțin”.
Atașată la adresa prefectului ”către primăriile din județul Iași” este o adresă primită din partea directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu. Acesta explică faptul că dreptul de a primi despăgubiri în urma pagubelor produse de secetă le revine doar fermierilor care până în momentul în care au trimis înștiințările de calamitate către autoritățile competente au depus la APIA cererea unică de plată pe campania 2020.
În adresă trimisă de către directul APIA Iași Sergiu Jităreanu către Instituția Prefectului județul Iași scrie clar că fermierii care cer sprijin financiar, ca urmare a pabugelor produse de secetă, trebuie să aibă cererea unică de plată depusă la centrele APIA de care aparțin.
”Vă rugăm să observați că pentru a putea fi completat conform cerințelor legale procesul verbal conține câmpuri cu informații care nu pot fi extrase decât din cererea unică de plată depusă de fermier la APIA în campania 2020”, arată șeful APIA Sergiu Jităreanu în adresa transmisă către Prefectura Iași.
”Pentru ca fermierii afectați de fenomene meteorologice periculoase care au ca efect producerea secetei pedologice să poată benefia de despăgubiri vă rugăm să ne sprijiniți prin informarea unităților administrativ teritoriale în managementul riscului de secetă pedologică și e fermierilor despre faptul că aceștia pentru a îndeplini condițiile legale din actul normativ și pentru a putea obține sprijinul financiar se impune ca fermierii, în prealabil, să aibă cererea unică de plată pe campania 2020 depusă la APIA – Centrul Județean Iași sau la centrele locale de care aparțin”, se arată în înștiințarea transmisă de APIA Iași către Instituția Prefectului județul Iași.
De precizat că termenul limită pentru depunerea cererilor la APIA a fost prelungit până pe 15 iunie. Tot 15 iunie este și termenul propus de MADR pentru centralizarea situațiilor de calamitate, deci toate procesele-verbale trebuie încheiate înainte de această dată.