Marocanii se bat în roşii cu spaniolii – şi-au redus suprafeţele dar şi-au mărit producţia din randamente
agrointeligenta.ro -Spaniolii sînt consideraţi a fi regii pieţei europene a tomatelor – produc cele mai mari volume, au unele dintre cele mai bune randamente şi, nu în ultimul rând, cele mai mici preţuri. Dacă printre ceilalţi europeni nu au rival, vecinii lor de la sud, marocanii îi pun într-o dificultate din ce în ce mai mare.Profitând de acordurile comerciale cu Uniunea Europeană, prin care beneficiază de un tratament preferenţial de intrare pe piaţa comună, comparativ cu alţi producători non-europeni, marocanii au intrat deja în legătură cu numeroase lanţuri de retail prin care îşi distribuie tomatele.
Calitate similară, prețuri mai mici
Faţă de spanioli, marocanii produc deocamdată mai puţin, însă tomatele pe care le oferă au o calitate similară la preţuri mai mici, datorită costurilor de producţie.
Producătorii marocani lucrează asiduu şi la capitolul majorării volumelor produse – şi, pentru că în Maroc, terenul agricol este o problemă, datorită relifeului muntos-deşertic dominant – caută să facă acest lucru prin îmbunătăţirea randamentelor.
În zece ani, marocanii au reuşit să crească recolta de tomate cu 40%, de la 881 de mii de tone în 2001 la 1,2 milioane tone în 2011, şi asta în condiţiile scăderii suprafeţelor recoltate de la 18 mii hectare la 17 mii hectare, prin îmbunătăţirea randmentelor obţinute, de la 5 kg per metru pătrat la 7 kg per metru pătrat.
Este una dintre cele mai spectaculoase evoluţii recente din agricultură la nivel mondial.
Producătorii spanioli simt din ce în ce mai acut presiunea la care îi supun confraţii lor marocani, datorită vecinătăţii, primul partener EU al acestora fiind chiar ţara lor. Spaniolii au ajuns să avertizeze asupra posibilelor fraude ale acordurilor comerciale care aduc tot mai multe tomate marocane pe piaţa europeană şi a faptului că marocanii ar fi mai puţini atenţi cu plata asigurărilor sociale, creîndu-şi, asfel, avantaje competitive neloiale.