Burse şi preţuri

Laptele crud, cumpărat de la ţărani cu doar 80 de bani. Directorul Romfulda, Roman Teodor: „Nimeni nu se poate băga în preţul laptelui”

Instituţia Prefectului din Bistrița Năsăud a găzduit recent o întâlnire între producătorii şi procesatorii de lapte, la care au fost invitaţi şi parlamentari. În cadrul discuțiilor aprinse a reieșit că cea mai mare nemulţumire a ţăranilor bistriţeni este faptul că îşi vând litrul de lapte pe nici un leu. Drept replică, directorul celui mai mare producător de lapte din judeţ a susținut că nimeni nu se poate băga în preţul laptelui care este stabilit de piaţă.

Preţul plătit de procesatori fermierilor pentru litrul de lapte a fost cu siguranţă cea mai mare nemulţumire semnalată în cadrul întâlnirii dintre decidenți și producători. Potrivit fermierilor, ţăranii din judeţ primesc în jur de 80 de bani pentru un litru de lapte, în condiţiile în care la raft acesta ajunge la 4 lei. Aceştia susţin că sunt şantajaţi de procesatori, care impun aceste preţuri, iar fermierii temându-se să nu rămână cu laptele la poartă îl vând chiar şi pentru aceste sume derizorii.

Pe de altă parte, Roman Teodor, directorul Romfulda, cel mai mare producător de produse lactate din judeţ susţine că nu poţi să te bagi în preţul laptelui, care este stabilit de piaţă şi nu prin legi.

”Legea laptelui” este în dezbatere în Parlamentul României

Deputatul liberal Stelian Dolha, membru al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, a precizat însă că în dezbatere în Parlament este „legea laptelui” care va permite vânzarea laptelui crud doar cu contract pe minim 6 luni şi care va sprijini asociaţiile, care la rândul lor vor putea să influenţeze preţul laptelui prin negociere.

Sursa: adevarul.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!