• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Soluțiile Ecofol pentru un randamentul maxim al culturii de floarea-soarelui

  agrointeligenta.ro -

  Având un potenţial ridicat de producție, floarea-soarelui prezintă un consum mare de nutrienți, atât de micro cât și de macroelemente. Din cercetări s-a constatat că pentru fiecare 100 kg boabe plantele de floarea-soarelui consumă aproximativ 6,5 kg azot, 2,5 kg fosfor şi 13,5 kg potasiu. Pe majoritatea tipurilor de sol, floarea-soarelui valorifică bine atât îngrăşămintele organice cât şi pe cele chimice. Dozele de îngrăşăminte chimice se stabilesc ţinând cont, în principal, de nivelul producţiei scontate, de consumul specific şi de rezervele de elemente nutritive din sol (valori determinate în urma unei cartări a solului). Fertilizarea echilibrată cu azot, fosfor şi potasiu asigură o mai bună toleranţă a plantei la boli cum sunt necrozarea tulpinilor sau pătarea neagră, dar şi la atacul afidelor.

  În ultimii ani, o practică devenită larg răspândită este tratarea semințelor cu îngrășământ lichid înainte de semănat. Sămânţa sănătoasă și de bună calitate asigură o răsărire viguroasă şi uniformă, cu ritm intens de creştere în fazele iniţiale, dar și o depăşire mai rapidă a atacurilor dăunătorilor de sol. O sămânță tratată suplimentar (împreună cu fungicidul) cu micro și macroelemente va dispune de nutrienți disponiblili pentru a susține perioadele inițiale de dezvoltare ale tinerei plante, depășind astfel cu ușurință potențialele surse de stres.

   Ecofol deține în portofoliul său unul dintre cele mai complexe produse destinate tratamentului semințelor, Grow Factor Seed Booster Twinpack. Pachetul conține 1l îngrășământ starter + 1l adjuvant F4. Produsul conține întreaga gamă de nutrienți hidrosolubili. Îngrășământul este compatibil cu majoritatea fungicidelor și insecticidelor utilizate pentru tratarea semințelor. Datorită macro și microelementelor aplicate pe suprafața semințelor, sămânța de floarea-soarelui va avea o dezvoltare accelerată a rădăcinilor și a primelor frunze. Doza recomandată este 2 l/tona de sămânță.

  Datorită sistemului radicular bine dezvoltat floarea-soarelui valorifică bine îngrășămintele minerale. Dozele de azot se calculează în funcție de producția planificată și de indicele de azot al solului. Doza de azot se fracționează astfel: jumătate la pregătirea patului germinativ sau concomitent cu semănatul (sub formă de azotat de amoniu sau îngrășăminte complexe) și jumătate concomitent cu prașila 1 sau 2, sub formă de azotat de amoniu.

  Fosforul se poate administra integral înainte de efectuarea arăturii, înainte de pregătirea patului germinativ, sub formă de îngrășăminte granulate complexe, 2/3 din doza înainte de efectuarea lucrării de arat și 1/3 concomitent cu semănatul.

  Venim în întâmpinarea fermierilor români cu 2 soluții de înaltă calitate pentru asigurarea dezvoltării viguroase a plantelor în etapele inițiale de creștere.

   Azotul este un element foarte important în dezvoltarea florii-soarelui. În primele stadii de dezvoltare a florii-soarelui există riscul ca acesta să levige. Ecofol vă propune DURASOL ASN+Mg cu Tehnologie ENPro. Produsul oferă azot disponibil pentru cultură, eliberat treptat pe parcursul a 90 de zile urmărind curba de consum a plantelor. De asemenea, aduce un aport de magneziu pentru a asigura echilibru în nutriție. Cea mai mare cantitate de magneziu este consumată de cultură în perioada dintre închiderea rândurilor și înflorire. De asemenea, DURASOL ASN+Mg asigură și aportul necesar de sulf pentru a asigura absorbția în sinergie a azotului.

   Gama noastră de îngrășăminte granulate complexe, de tip NPK, cuprinde 3 produse premium, potrivite pentru solurile neutre, ușor acide și alcaline, și anume:
  Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare și/sau denitrificare.
  Durasol NPK 10-20-10 cu Tehnologie PhosActive care protejează fosforul împotriva blocării acestuia în sol.
  Durasol NPK 15-15-15 cu Tehnologie N-Pro pentru protejarea azotului împotriva pierderilor prin levigare și/sau denitrificare.

  Pentru a asigura dezvoltarea viguroasă a plantelor, în special în etapele inițiale, microelementele și aminoacizii joacă un rol foarte important în activarea enzimelor.

   Ecofol propune fermierilor români cel mai inovativ produs pentru fertilizarea foliară a culturilor, produsul Grow Factor Evolution. Această combinație unică a două produse într-un singur pachet are următoarele beneficii: intensifică dezvoltarea în primele faze de creștere ale florii-soarelui, previne apariția carențelor, asigură o absorbție optimă a elementelor și protejează plantele împotriva stresului hidric, climatic sau provocat de aplicarea produselor de protecție a plantelor. Doza recomandată de specialiștii Ecofol este de 1-2 l/ha.

  Productivitatea culturii de florii-soarelui este în strânsă dependență cu formarea corespunzătoare a tuturor elementelor de producție după cum urmează: numărul de plante pe unitatea de suprafață, numărul de semințe pe calatidiu, masa a 1000 de boabe (MMB), conținutul de ulei din semințe etc.

  Floarea-soarelui reacționează bine la îngrășămintele foliare astfel că se aplică un tratament în faza de 4-6 frunze și al doilea la începutul apariției calatidiilor. Îngrășămintele foliare recomandate sunt cele cu un conținut mai mare de fosfor și cele care conțin microelemente, în special bor și molibden.

   Ecofol a creat un produs special destinat culturii de floarea-soarelui, Helasol Sunflower. Este un produs complex cu macroelemente (NPK) + microelemente, care aduce culturii următoarele beneficii:
  • Previne apariția carențelor.
  • Stimulează sinteza hormonilor de creștere și a proteinelor.
  • Susține procesul de producere a clorofilei și metabolismul carbohidraților.

  Ce am observat din practică?

  Nutriția foliară în etapele de creștere a florii-soarelui prelungește efectul de stay green al aparatului foliar, ajută la formarea corespunzătoare a butonului floral și la dezvoltarea florilor.

  Îngrășămintele foliare Ecofol activează sistemul radicular pentru îmbunătățirea absorbției nutrienților greu accesibili din sol și sunt complet compatibile cu majoritatea fungicidelor utilizate, facilitând aderența lor pe suprafața frunzelor și pătrunderea mai rapidă în spațiile intracelulare.

  Articol realizat de echipa Ecofol România


  Te-ar mai putea interesa

  Lista pe județe cu fermierii care vor primi subvenția de 73 euro la vaca de lapte Preț porumb și grâu la final de martie. Oferta care i-a înfuriat pe fermieri Tractoare agricole, furate din ferme în mai multe județe

  Ultimele știri

  Un camion încărcat cu bovine s-a răsturnat la ieșirea din Sighișoara. Eforturi pentru salvarea animalelor Dacian Cioloş le dă fermierilor români o veste bună și o veste proastă TIMAC AGRO – 17 ani de excelență în România! La mulți ani alături de fermierii români!