Apelul fermierilor a fost ascultat! Adrian Oros: Voi cere sprijin financiar pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre!
Ramona Dascălu -Scrisoarea deschisă transmisă ieri, luni – 11 mai, de către Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, a primit astăzi răspuns public din partea ministrului Agriculturii, Adrian Oros. Șeful de la MADR a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, să România va solicita la nivel european introducerea unor ajutoare excepționale pentru sectoarele de lapte, de carne de porc și de carne de pasăre.
Vă reamintim că ieri, luni – 11 mai, Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat scrisoarea deschisă transmisă de către ACEBOP către ministrul Adrian Oros în care a fost prezentată situația critică a fermelor românești de porci și de pasăre (citiți: ACEBOP, scrisoare deschisă către ministrul OROS: Luptați-vă la Bruxelles pentru a ajuta fermele românești de pasăre și porc!)
”Ce voi cere în plus, față de ceea ce până acum s-a obținut de la Comisie, în sedința de miercuri (mâine, 13 mai – n.r.) va fi așa: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre. Avem, fermierii noștri, procesatorii au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că în 2015-2016 s-a acceptat la nivelul UE acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic se modifică articolul 219 din Regulamentul 1308/2013”, a anunțat ministrul Adrian Oros.
Ministrul Agriculturii a reamintim că România poate achita, prin scheme de ajutor forfetar, până la 5.000 de euro pentru fermieri, și până la 50.000 de euro pentru procesator. Bugetul total pentru acest tip de sprijin este de 80 de milioane de euro.
”Avansurile să fie mai mari, este o măsură care pe noi, pe România și pe fermierii din România, nu ne impactează pentru că prin derogare, în ultimii ani s-au dat avansuri mai mari, respectiv 70% plăți directe și 85% pentru Dezvoltare Rurală. Termene de cereri de plată prelungite -am cerut ca termenul limită să fie 15 iunie; mai puține controale la fața locului, amânarea depunerii rapoartelor anuale, simplificarea procedurilor, sigur, s-au acceptat lucrări cu proceduri simplificate atât la APIA, cât și la AFIR;modificarea programelor de dezvoltare rurală astfel încât să putem utiliza fonduri din măsuri care au fost mai puțin accesate, să putem utiliza pentru alte măsuri”, a mai spus ministrul Oros.
El a remintit și de sprijinul pentru depozitarea privată: ”Depozitarea privată, practic este o măsură care se referă la retragerea de pe piață a unor produse care sunt în stocuri mari. Am primit acceptul, țările din Uniunea Europeană, să facem această depozitare privată, pentru produsele din lapte, și aici sunt specificate lapte praf, unt și alte brânzeturi, pentru carne de vită, oaie și capră. Pentru că APIA este autoritatea competentă care gestionează depozitarea privată, se lucrează la un manual de proceduri pentru cei care doresc să acceseze această măsură de depozitare privată”.