• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mistreții au ajuns în oraș! Dimitrie Muscă: Nu s-a dat nicio dispoziție pentru vânarea porcilor sălbatici!

    Ramona Dascălu -

    La aproape doi ani de zile de la izbucnirea pestei porcine africane pe teritoriul țării noastre, problema mistreților, care constituie un vector principal de transmitere a bolii, rămâne în continuare una nerezolvată de către autorități, susține fermierul Dimitrie Muscă. În acest sens, acesta ne-a trimis un video în care se vede clar cum porcii mistreți se plimbă nestingheriți pe malul Crișului, în mijlocul orașului Chișineu-Criș, din județul Arad. Directorul General al Combinatului Agroindustrial de la Curtici spune că atât timp cât Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Agriculturii, nu gestionează așa cum trebuie această problemă a porcilor mistreți, România nu are cum să scape de pesta porcină africană.

    Fermierul Dimitrie Muscă spune că nu este de ajuns că premierul Ludovic Orban a anunțat că se dă liber la vânătoare,ci trebuie dată o dispoziție care să îi oblige pe deținătorii fondurilor de vânătoare să elimine mistreții.

    ”Filmările acelea cu mistreții sunt din orașul Chișineu-Criș, de pe malul Crișului. Deci, mistreții stau în mijlocul orașului și noi vrem să ne păzim de pestă porcină africană. A zis Ludovic Orban că se împușcă mistreții. Cine îi împușcă? Că nu s-a stabilit niciun ordin care să îi oblige pe deținătorii fondurilor de vânătoare să scoată mistreții, să se verifice fondurile împreună cu fermierii și cu deținătorii să vedem dacă s-a ajuns la un mistreț pe doi kilometri pătrați. Deci, nu s-a venit cu niciun ordin, nu s-a dat nicio dispoziție, s-a dat drumul să se împuște, atât, dar nu-i obligă nimeni. Vânatul e al statului, ministerul Mediului este proprietarul animalelor sălbatice. Ministerului Mediului ar trebui să spună așa: „Vă ordon! Treceți la treabă”, dar nu a făcut-o. Nu se face nimic, este doar praf în ochii noștri. Eu v-am dat drumul la vânătoare, mergeți, împușcă cine vrea, cam așa se pune problema în momentul de față, fără nicio obligație, fără nicio hotărâre în baza căreia să spui că trebuie făcut asta și asta”, a declarat Dimitrie Muscă pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Proprietarul CAI Curtici consideră că Ministerul Agriculturii, care este direct responsabil de bunăstarea fermierilor români, nu face nimic pentru ca măcar această problemă a mistreților să fie eliminată din lista lungă de necazuri cu care se confruntă.

    ”La fel și ministerul Agriculturii, care este responsabil de agricultura României, ar trebui să participe la bunăstarea asta, să elimine măcar o problemă din câte necazuri are agricultura românească. Adică pe lângă secetă, calamități și tot ce mai întâmpinăm, să o mai avem și pe asta pe cap, problema asta cu mistreții? Nu a făcut nimic, absolut nimic nu a făcut. Ce trebuie făcut concret? Deținătorul de fonduri trebuie să-și ducă la îndeplinire sarcina astfel încât să rămână doar 0,5 mistreți pe kilometrul pătrat sau un mistreț pe doi kilometri pătrați. Este un ordin dat anul trecut de către ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, și acum s-a reînoit acest ordin, din câte am înțeles. Ministerul Agriculturii împreună cu ministerul Mediului, împreună, ar trebui să rezolve această problemă”, a conchis inginerul Dimitrie Muscă.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal