• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Sprijin de 20.000 de euro pe fermă! Anunț de la Ministerul Agriculturii!

    Angelica Lefter -

    Ajutor semnificativ pentru fermieri! Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a solicitat Comisiei Europene, în cadrul videoconferinței miniștrilor agriculturii și pescuitului din UE, creșterea plafoanelor maxime de la 5.000 la 20.000 de euro pentru unele categorii de fermieri și de la 50.000 la 100.000 euro pentru sectorul de procesare și comercializare.

    În intervenția sa de ieri, miercuri – 13 mai 2020, Adrian Oros a cerut Comisiei și unele clarificări legate de revizuirea Regulamentului 1305/2013, potrivit unui comunicat remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    De asemenea, în ceea ce privește dezvoltarea rurală, oficialul român a salutat propunerile Comisiei şi a apreciat că acestea corespund demersurilor susținute anterior de ţara noastră privind necesitatea modificării legislației PAC, în special, în sensul introducerii de noi forme de sprijin, mai bine adaptate nevoilor actuale urgente ale fermierilor.

    ”Videoconferința miniștrilor agriculturii și pescuitului din UE” a fost un eveniment organizat de Președinția croată pentru a evalua măsurile adoptate în vederea limitării impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra sectorului agricol şi al pescuitului.

    La videoconferință au participat și cei doi comisari europeni pentru agricultură și pentru mediu, oceane și pescuit, Janusz Wojciechowski și Virginijus Sinkevičius. Comisia a realizat o prezentare privind acțiunile întreprinse și cele planificate.

    În cadrul intervenției sale, ministrul Adrian Oros a afirmat că, în contextul actual dificil în care se află sectorul agricol, este fundamental ca reglementările PAC să fie adaptate rapid pentru a permite Statelor Membre să aibă flexibilitate în asigurarea cadrului necesar astfel încât acestea să continue să-şi susțină fermierii și alte categorii de beneficiari ai PAC.

    În privința plăților directe, ministrul Oros a adresat Comisiei rugămintea de a lua în considerare flexibilizarea transferului între măsurile de sprijin cuplat pentru anul de cerere 2020, similar derogării acordate în anul de cerere 2019.

    Ministrul de resort şi-a exprimat aprecierea pentru efortul Comisiei de a sprijini domeniul agricol şi a subliniat oportunitatea aprobării instituirii unui sprijin financiar direct din FEGA pentru sectorul lapte, carne de porc și pasăre, similar celui acordat în Uniunea Europeană în 2015 și 2016.

    Cu acest prilej, șeful de la Agricultură a spus că: „O situație specială se regăsește pe piața vinului unde canalele de consum de piață s-au redus cu 90%. De aceea, sumele alocate prin programul național vie-vin, disponibile în prezent constituie o soluție imediată și la îndemână pentru supraviețuirea sectorului prin acordarea de plăți directe pe suprafață care să compenseze într-o măsură pierderile generate de criză. Această decizie va permite României și, implicit Uniunii, evitarea pierderilor din podgoriile înființate prin programe de restructurare-reconversie și conservarea calității produselor vitivinicole. Vă asigur că plata pe suprafața viticolă din Programul Naţional de Sprijin în România nu va perturba piața europeană, având în vedere nivelul scăzut al finanțărilor FEGA alocate nouă din Pilonul I pe suprafața agricolă. Contăm pe sprijinul și solidaritatea noastră ca decidenți politici, miniștrii agriculturii și Comisie pentru a aplica de îndată toate formele de ajutor cerute de fermierii din țările noastre”.

    Adrian Oros a transmis necesitatea ca sectorul agricol să beneficieze în următoarea perioadă de programare, 2021-2027, de o finanțare superioară celei actuale. Totodată a opinat că așteaptă, în acest sens, din partea Comisiei propunerea privind Cadrul Financiar Multianual, inclusiv din perspectiva Pactului ecologic european.

    Referitor la sectorul pescuit, România susţine măsurile adoptate de Comisie în cadrul Regulamentului Fondului European pentru Pescuit şi Afaceri Martime şi pregătește modificarea programului operațional, pe baza consultării sectorului pescăresc, în funcție de resursele financiare disponibile și de analiza în curs asupra efectelor pandemiei.

    Totodată, oficialul român a evidenţiat necesitatea asigurării unei alocări corespunzătoare pentru noile măsuri din punct de vedere al eligibilității, dar și al sprijinului financiar efectiv. A fost propusă Comisiei posibilitatea analizei utilizării alocării financiare aferente anului 2021 pentru actualele programe operaționale.

    La final, ministrul Adrian Oros şi-a exprimat aprecierea faţă de eforturile prompte ale Comisiei de a aproba şi propune măsuri eficiente pentru gestionarea corectă a crizei sectorului agroalimentar şi a dat asigurări pentru întreaga disponibilitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România (MADR) de a colabora cu Președinția Consiliului UE, Comisia Europeană şi celelalte State Membre în scopul continuării identificării şi adoptării, în regim de urgență, a măsurilor necesare sprijinirii sectorului agricol şi industriei alimentare.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!