• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Usturoiul 2020 – cereri mai multe, subvenție mai mică! Plata minimă – 1.350 euro/ha!

    Ramona Dascălu -

    Interes mare pentru Programul Usturoiul în 2020! Față de anul trecut, numărul de solicitări pentru subvenția pe usturoi este mult mai mare, lucru care le-ar putea aduce legumicultorilor bani mai puțini. Primele calcule indică o subvenție de 1.350 de euro la hectar, față de 3.000 de euro la hectar, cât sperau cultivatorii de usturoi să obțină.

    Potrivit datelor publicate de ministrul Agriculturii Adrian Oros, numărul solicitanților înscriși în Program la data de 15.05.2020 era de 1.098, aproape triplu față de totalul beneficiarilor Programului din anul 2019, când au fost 409 beneficiari.

    Odată cu creșterea numărului de solicitanți, și suprafața plantată a crescut. Astfel, la data de 15 mai 2020, suprafața plantată, potrivit ministrului Adrian Oros, era de 1.153 ha față de 379,04 ha plantate în program în anul 2019.

    Având în vedere că Guvernul a stabilit un plafon maxim de 7,5 milioane de lei (cu circa 60% mai mare decât anul trecut) care va fi împărțit fermierilor eligibili, rezultă că banii pe care îi vor primi fermierii vor fi în jurul a 6.500 de lei, adică 1.350 de euro pe hectar, mult mai puțin decât plafonul maxim de 3.000 de euro despre care face vorbire programul.

    Foarte probabil numărul fermierilor care vor fi declarați eligibili va fi mai mic în urma verificărilor făcute de Direcțiile Agricole județene, iar suma ar putea crește, însă puține speranțe ca majorarea să fie una spectaculoasă dacă Guvernul nu subvenționează bugetul alocat acestei scheme.

    De precizat că începând din acest an, ajutorul de minimis nu mai este fix, de 3.000 de euro la hectar, ci plafonul alocat se împarte la suprafața eligibilă, iar plata maximă poate fi de 3.000 de euro la hectar.

    Județul Botoșani, în topul județelor unde cultivatorii au aplicat pentru Programul Usturoiul

    Județul Botoșani se menține în topul cultivatorilor de usturoi și în acest an. Dacă în 2019 a fost depășit doar de județul Teleorman, în acest an, liderul este județul Olt.

    „Este şi normal ca să fim în top, având în vedere că, încă de la început, când era doar un proiect, am fost cu administraţia locală într-un grup de lucru la nivel naţional de conturarea coordonatelor acestui program de sprijin pentru agricultori”, a spus Cristian Delibaş, director executiv al Directiei pentru Agricultură Județeană Botoșani.

    La finalul campaniei de depunere a cererilor, la Direcția Județeană pentru Agricultură (DAJ) Botoșani au fost totalizate 115 de dosare, care acoperă 100,23 de hectare cultivate cu usturoi.

    Într-adevăr a crescut interesul pentru Programul «Usturoi», dar era și de așteptat după experiența reușită de anul trecut. Oamenii au văzut că pot primi bani frumoși și s-au înscris. Era și anormal să avem mulți producători înscriși, pentru că avem «Usturoi de Copălău». Cele mai multe cereri au venit de la Copălău, pentru că este o zonă cu potenţial pentru această cultură”, a declarat Cristian Delibaş, director executiv al Directiei pentru Agricultură Județeană Botoșani, potrivit Monitorul de Botosani. 

    În 2019, în Program au fost înscriși 40 de agricultorii botoșăneni cu o suprafață totală de 32,16 hectare. Anul trecut, cea mai mare suprafață a fost cultivată de un legumicultor din zona Dorohoiului, acesta declarând opt hectare de usturoi, pentru care a primit o subvenție de 15.000 de euro.

    În ultimii ani, România a înregistrat un declin cu aproape 20% la producţia de usturoi, de la circa 67.000 de tone în 2010, la numai 55.000 de tone în 2017, an în care România a importat 6.095,26 tone usturoi.


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: bolile depistate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție