• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Ministrul Oros acuză fraude la declararea suprafețelor cu secetă? ”Sunt județe unde gradul de calamitare este de 110%”

  Ramona Dascălu -

  Ministrul Adrian Oros a declarat astăzi, luni – 25 mai, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii că în unele județe din țară suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate. În acest sens, ministrul Agriculturii a făcut apel atât la fermieri, cât și la membrii comisiilor de constatare a pagubelor, să transmită date reale astfel încât doar cei cu adevărat afectați de secetă să fie despăgubiți.

  Până în acest moment, potrivit înștiințărilor făcute de fermieri, la nivelul întregii țări, sunt calamitate 1,6 milioane de hectare. Potrivit ministrului Oros, comisiile de constatare a pagubelor lucrează la foc continuu pentru ca până la finalul lunii mai să fie încheiate toate procesele verbale.

  ”În ceea ce privește procesele verbale de constatare a pagubelor, din înștiințări făcute de către fermieri, sunt 1,6 milioane de hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acum 941.000 de hectare. Aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucrează continuu, lucrează și sâmbăta și duminica pentru că noi la finele lunii mai, vrem să avem încheiate aceste procese verbale ca până în 15 iunie să avem sintezele pe județe, pe comune, pe parcele astfel încât să știm cum anume să facem despăgubirile”, a declarat Adrian Oros, în cadrul conferinței de presă de la sediul MADR.

  Adrian Oros a ținut să facă un apel atât către fermieri, cât și către membrii comisiilor de constatare a pagubelor, să completeze atât în înștiințări, cât și în procesele verbale, date reale în ceea ce privește suprafețele calamitate ca să nu se ajungă la situația în care să se creeze niște nedreptăți.

  Suprafețele calamitate depășesc suprafața însămânțată, în unele județe

  ”Vreau să fac un apel, și la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare pentru că în unele județe, suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate. Acum, fie în toamnă s-a raportat greșit acele suprafețe, fie echipele care constată și consemnează în procesele verbale nu își fac întotdeauna treaba. Prin intermediul dumneavoastră (presa – n.r.) vreau să fac acest apel, pentru că noi vrem să-i despăgubim pe toți cei care sunt păgubiți, dar datele după care calculăm și vom face aceste despăgubiri trebuie să fie niște date reale (…). S-ar putea ca 100% din suprafața însămânțată în toamnă dintr-un județ să fie calamitată, dar asta trebuie să verificăm foarte atent. Dar nu se poate să fie 110%. Am și comunicat directorilor de DAJ-uri pentru că ei sunt implicați în mod direct, sigur și cu ajutorul celor de la APIA și cu reprezentantul local, al Consiliului Local, să fie foarte riguroși în așa fel încât să nu ne batem joc de această acțiune și în momentul când facem despăgubiri să nu creăm niște nedreptăți pentru că este foarte important ca cei păgubiți într-adevăr să primească despăgubiri și nu alții sau despăgubirile să fie exact pe suprafețele care au fost calamitate și au fost însămânțate”, a spus ministrul Agriculturii Adrian Oros.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii, incluși în Etapa a II-a a campaniei de vaccinare. Decizia Guvernului! Un bărbat de 71 de ani a pus pe fugă hoții veniți să îi fure sacii de porumb din magazie! Hectare întregi de grâu răsărit, distruse de o turmă de oi!

  Ultimele știri

  Subvenții APIA 2021. MADR: Data de la care fermierii pot cere subvențiile pe acest an Confruntare în Instanță între oieri și conducerea MADR și a ANZ, la început de an! Corteva Agriscience a început construcția Centrului pentru Tehnologii Aplicate Semințelor!