• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Oros acuză fraude la declararea suprafețelor cu secetă? ”Sunt județe unde gradul de calamitare este de 110%”

    Ramona Dascălu -

    Ministrul Adrian Oros a declarat astăzi, luni – 25 mai, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii că în unele județe din țară suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate. În acest sens, ministrul Agriculturii a făcut apel atât la fermieri, cât și la membrii comisiilor de constatare a pagubelor, să transmită date reale astfel încât doar cei cu adevărat afectați de secetă să fie despăgubiți.

    Până în acest moment, potrivit înștiințărilor făcute de fermieri, la nivelul întregii țări, sunt calamitate 1,6 milioane de hectare. Potrivit ministrului Oros, comisiile de constatare a pagubelor lucrează la foc continuu pentru ca până la finalul lunii mai să fie încheiate toate procesele verbale.

    ”În ceea ce privește procesele verbale de constatare a pagubelor, din înștiințări făcute de către fermieri, sunt 1,6 milioane de hectare calamitate, din ceea ce s-a verificat până acum 941.000 de hectare. Aceste echipe de constatare a dimensiunii pagubelor lucrează continuu, lucrează și sâmbăta și duminica pentru că noi la finele lunii mai, vrem să avem încheiate aceste procese verbale ca până în 15 iunie să avem sintezele pe județe, pe comune, pe parcele astfel încât să știm cum anume să facem despăgubirile”, a declarat Adrian Oros, în cadrul conferinței de presă de la sediul MADR.

    Adrian Oros a ținut să facă un apel atât către fermieri, cât și către membrii comisiilor de constatare a pagubelor, să completeze atât în înștiințări, cât și în procesele verbale, date reale în ceea ce privește suprafețele calamitate ca să nu se ajungă la situația în care să se creeze niște nedreptăți.

    Suprafețele calamitate depășesc suprafața însămânțată, în unele județe

    ”Vreau să fac un apel, și la fermieri, dar în primul rând la cei care fac parte din aceste comisii de constatare pentru că în unele județe, suprafețele consemnate calamitate se apropie sau chiar depășesc suprafețele raportate în toamnă ca fiind însămânțate. Acum, fie în toamnă s-a raportat greșit acele suprafețe, fie echipele care constată și consemnează în procesele verbale nu își fac întotdeauna treaba. Prin intermediul dumneavoastră (presa – n.r.) vreau să fac acest apel, pentru că noi vrem să-i despăgubim pe toți cei care sunt păgubiți, dar datele după care calculăm și vom face aceste despăgubiri trebuie să fie niște date reale (…). S-ar putea ca 100% din suprafața însămânțată în toamnă dintr-un județ să fie calamitată, dar asta trebuie să verificăm foarte atent. Dar nu se poate să fie 110%. Am și comunicat directorilor de DAJ-uri pentru că ei sunt implicați în mod direct, sigur și cu ajutorul celor de la APIA și cu reprezentantul local, al Consiliului Local, să fie foarte riguroși în așa fel încât să nu ne batem joc de această acțiune și în momentul când facem despăgubiri să nu creăm niște nedreptăți pentru că este foarte important ca cei păgubiți într-adevăr să primească despăgubiri și nu alții sau despăgubirile să fie exact pe suprafețele care au fost calamitate și au fost însămânțate”, a spus ministrul Agriculturii Adrian Oros.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    UE intenţionează să îşi majoreze exporturile de alimente în China, în pofida tensiunilor comerciale Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale