• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Se prelungește programul Tomata și pentru ciclul II? Ce spune primarul comunei cu producții record la roșii!

    Ramona Dascălu -

    Va fi suplimentat bugetul ajutorului de minimis pentru cultura de tomate și pentru ciclul al doilea de cultură în sere și solarii? În această perioadă se pun deja bazele viitoarei culturi, astfel că legumicultorii se întreabă mereu dacă programul Tomata va fi prelungit, la acest moment existând o hotărâre de Guvern care prevede bani numai pentru ciclul I, iar ultima zi în care se mai pot valorifica roșii pentru acest sprijin este 15 iunie.

    Precizăm de la început că până la acest moment Ministerul Agriculturii nu a făcut un anunț oficial cu privire la Programul Tomata prelungit și pentru ciclul II de cultură. Totuși, există semnale pozitive în acest sens, ne-a declarat primarul din comuna Matca, județul Galați, Nelu Costea. Acesta a precizat pentru publicația noastră că se așteaptă încă o infomare din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    ”Din câte știm noi, da, va exista și ciclul II. Urmează să primim o informare din partea ministerului pentru că nu noi suntem cei decidenți. Cum o să avem o informație corectă și concretă, o să anunțăm”, a declarat primarul comunei Matca, Nelu Costea, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Citiți și:

    Programul TOMATA 2020: Ultima zi pentru valorificarea roșiilor – 15 iunie! Actele la DAJ până pe 30 iunie!

    Primarul din Matca: Cărările din solar nu se scad la măsurătorile din Programul Tomata!

    Fermierii au putut să se încrie în programul Tomata, ciclul I de cultură, până la data de 15 mai, urmând ca valorificarea recoltei să se poată face până pe data de 15 iunie, inclusiv.

    Plafonul alocat de ministerul Agriculturii pentru ajutorul de minimis pentru tomate cultivate în spații protejate în ciclul I de cultură a fost de 39,5 milioane de euro. Reamintim că în ședința Guvernului din data de 26 martie 2020 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate”, pentru anul 2020. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt în sumă de 187.500,000 lei, reprezentând echivalentul în euro al sumei de 39.477,000 euro și se asigură din bugetul pe anul 2020. Valoarea ajutorului de minimis este de maximum 3.000 euro/beneficiar/an.

    Cererea de înscriere în program și documentele aferente au putut fi depuse /transmise la DAJ inclusiv prin fax sau poștă, sau în format electronic prin e-mail, până la data de 15 mai.

    Potențialii beneficiari sunt:

    -producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător
    -producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit OUG nr. 44/2008
    -producătorilor agricoli persoane juridice.

    Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative:

    -să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator cu dimensiunile de circa 150 x 200 cm, pe care să se găsească inscripția „Program susținere tomate, anul 2020, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”;
    -să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp;
    -să fie înregistrați în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere;
    -să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii;
    -să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției.

    Verificările se efectuează la începutul rodirii și înainte de începerea recoltării în vederea evaluării producției. Valorificarea recoltei se face până la data de 15 iunie inclusiv.

    Documentele justificative, respectiv bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare, care atestă comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, se depun la Direcțiile pentru Agricultură Județene până la data de 30 iunie 2020, inclusiv.


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Comunele din România unde fermierii primesc subvenții APIA în plus la hectar Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”