• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Solarul din sticle de plastic construit de Doru Munteanu rezistă de cinci ani fără reparații!

    agrointeligenta.ro -

    Solarul de legume construit din sticle de plastic este mândria nemțeanului Doru Munteanu din localitatea Dumbrava Roșie. De peste cinci ani, structura pe care a ridicat-o singur nu doar că rezistă, dar îi protejează și cele mai valoroase culturi de legume: roșiile, ardeii, castraveții și, mai nou, și căpșunii.

    Construcția solarului din peturi a pornit de la un articol pe care Doru Munteanu l-a citit pe Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Era în anul 2013. I-a luat cam un an să strângă sticlele pentru acoperișul solarului, apoi încă un an pentru pereți. Cu construcția efectivă a mers mai repede, iar la final a rezultat un solar în toată regula cu o suprafață de 27 de metri pătrați, cu dimensiunile de 9 metri lungime pe 3 metri lățime.

    Avantajele unui solar din peturi

    Avantajele unui solar din peturi sunt multiple, spune Doru Munteanu. Unul dintre marile plusuri ale structurii este că nu costă aproape nimic. Sticlele se colectează în timp, iar restul materialelor se cam găsesc în gospodărie.

    Un solar din peturi s-a dovedit rezistent – de peste cinci ani, nemțeanul îl folosește și spune că nu a avut probleme cu el.

    Cel mai mare avantaj al solarului din sticle de plastic este acela că protejează culturile de căderile de gheață. El nu crează acel efect puternic de seră întrucât pereții ”respiră”, astfel că și când e cald afară, în interior adie vântul și căldura nu devine sufocantă.

    Foarte important, solarul crează o barieră între culturi și dăunători sau boli, astfel că veți avea culturi mai sănătoase, nefiind nevoie de atât de multe stropiri.

    Informații despre solarul din sticle de plastic

    Informațiile despre construcția unui solar de plastic au fost, la acea vreme, în 2013, dificil de găsit. Fermierul a citit prima dată despre această structură pe Agrointeligența, apoi s-a informat și din surse străine, acolo unde această ”găselniță„ era promovată pe numeroase platforme dedicate agriculturii sustenabile și modului în care se pot reutiliza materialele din gospodărie.

    ”Am văzut acest model de solar pe internet, cred că la dumneavoastră pe site prima dată, apoi m-am mai documentat și în alte părți, pe afară. Eu fiind din Neamț, la noi nu e an să nu dea vara cu gheață și imediat m-am gândit că sticlele protejează mai bine contra grindinei decât folia pe care trebuia să o schimb mereu, cam la doi ani”, a povestit nemțeanul pentru publicația noastră.

    În primul an, Doru Munteanu a reușit să strângă sticlele numai pentru acoperiș

    Sticlele pentru solar, fără număr, dar albe și curate

    După ce a strâns sticlele pentru acoperiș s-a apucat să colecteze și pentru pereți. Nu știe exact numărul peturilor folosite, dar apreciază că sunt câteva mii. A folosit tot ce se putea – sticle de toate mărimile. A avut o singură regulă pe care a încercat să o respecte cât mai mult posibil: ca sticlele să fie albe și curate.

    Construcția solarului din sticle de plastic

    Construcția unui solar folosind sticle de plastic nu este deloc complicată dacă aveți ceva experiență în tâmplărie sau ați mai ridicat un spațiu protejat pentru legume. În grădina de la Dumbrava Roșie, structura folosită este cea din metal, în mare parte de la vechiul solar, cu marea diferență că dacă faceți un solar de peturi, nu veți prea reuși să construți arcada pe semirotund și va trebui să mergeți pe varianta ”clasică” de acoperiș.

    Materialele necesare sunt cele pentru structură – din lemn sau fier, sârmă și, bineînțeles, sticlele de plastic.

    Peturile se curăță bine în prealabil, mai ales dacă au avut conținut de suc (care va atrage insecte), apoi se taie fundul sticlelor. ”Cea mai minuțioasă manevră aceasta este, tăierea fundului tuturor sticlelor. Mi-a luat câteva zile bune”, își amintește Doru Munteanu.

    Sticlele au fost apoi sortate pe capacitatea lor pentru că ele pot fi ”combinate” numai dacă sunt toate de-un fel pe un șir sau rând. ”Pe fiecare rând sunt sticle de același gramaj și am trecut prin ele cu sârmă. Se taie fundul sticlelor și se pun una peste alta, ca o țeavă și se leagă cu acea sârmă”, ne-a explicat nemțeanul. În modelele pe care le-a văzut pe internet, peturile erau fixate cu lemn, însă Doru Munteanu apreciază că această metodă este și mai scumpă, și mai dificilă. În plus, șipcile din lemn vor reduce din luminozitatea spațiului.

    Un element important este folosirea foliei la acoperișul solarului. Acesta este din sticle, la fel ca pereții, dar pe sub s-a fixat o folie de solar care să protejeze culturile de ploaie. Folia s-a pus sub stratul de sticle, astfel că și ea este protejată și rezistă mai mult timp.

    Nu s-a folosit folie pentru pereți, astfel că aceștia nu izolează complet solarul. Printre rândurile de sticle se permite intrarea aerului, un aspect important care ajută ca temperaturile din interior să nu devină sufocante pe perioada verii.

    Ce se cultivă în solarul din peturi

    Doru Munteanu este mândru de solarul său în care cultivă legume pe care încearcă să le aducă la recoltă fără tratamente chimice. Spune că îl ajută și că spațiul este protejat de accesul insectelor și chiar al bolilor. A reușit să reducă apariția lor, dar de mană tot nu a scăpat, însă atacurile au fost mai ușoare și simplu de gestionat.

    Legumele ce sunt cultivate în solarul din sticle de plastic sunt aceleași ca în orice spațiu protejat. ”Merg cu castraveți, roșii, ardei. Anul ăsta am pus vinete, dar și niște căpșuni”, ne-a spus fermierul.

    Se coc mai repede legumele în solarul de peturi?

    Legumele se coc mai repede în solarul din sticle de plastic față de plantele cultivate în grădină, în aer liber. Totuși, efectul de seră nu este așa de puternic ca la solarul acoperit cu folie. Diferența de dezvoltare dintre legumele din grădină și cele din solarul de peturi este de circa o săptămână. Marele avantaj al structurii este însă protecția pe care plantelor o au în fața fenomenelor extreme, în special a grindinei, dar și a ploilor torențiale și a vântului puternic.

    Cum se întreține solarul din sticle de plastic

    Un solar din sticle de plastic este mai ușor de întreținut decât unul cu folie. Dacă la solarul normal, Doru Munteanu schimba folia o dată la doi ani, de când are structura cu peturi nu a avut intervenții majore. Nu a înlocuit nicio sticlă, ci doar a fost nevoie să strângă sârmele care s-au mai slăbit.

    Recomandări pentru cei care vor un solar din peturi

    Doru Munteanu este dintre cei care împărtășesc experiența acumulată. În cazul solarului pe care l-a construit singur, din sticle de plastic, el recomandă structura tuturor celor care vor să își cultive singuri legumele și care nu au în plan să aibă producții foarte timpurii. În funcție de cât timp se alocă, dar și dacă persoana se pricepe cât de cât, ridicarea solarului nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână sau două. Acest solar este rezistent, însă nu este un spațiu protejat dedicat unei culturi profesioniste, ci este mai mult un solar hobby.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Start cereri la APIA pentru ajutorul de 200 de lei/bovină și 70 de lei/ovină

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații