• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Strigătul de disperare al unui pomicultor: ”Tot ce am investit până în prezent s-a dus pe apa sâmbetei!”

    Ramona Dascălu -

    Semnal de alarmă tras de un pomicultor dâmbovițean! Florin Nicolae Preda, producător de mere din comuna Malu cu Flori, situată în apropiere de Voineşti, zonă renumită pentru culturile de meri, susține că tot ce a investit în acest an, în lucrări, în forță de muncă și în tratamente s-a dus pe apa sâmbetei deoaerece grindina a distrus aproape toate recolta de mere. În acest context, pomicultorul i-a transmis ministrului Agriculturii Adrian Oros, prin intermediul unei scrisori, nemulțumirea sa legată de faptul că autoritățile nu fac nimic concret pentru a ajuta fermierii și pentru a nu-i mai lăsa la mâna vremii.

    Pomicultorul dâmbovițean nu s-a rezumat însă la problemele actuale create de grindină, ci a expus o listă lungă de probleme de care pomicultorii români se lovesc an de an, și care, din cauza autorităților care nu fac nimic în acest sens, nu își găsesc rezolvare.

    Agrointeligența – AGROINTEL.RO redă integral textul scrisorii transmise ministrului Agriculturii:

    Domnule ministru,

    Sunt un tânăr fermier/pomicultor de pe Valea Dâmboviţei, care, de mulţi ani, încearcă să găsească şi în agricultură o sursa de existenţă… Încercăm să ne integrăm şi să facem faţă la evoluţia tehnologică, să eficientizăm plantaţiile pomicole prin reconversie, să încercăm să ne menţinem pe linia de plutire cu ceilalţi fermieri din UE, deşi nu ne bucurăm de aceleaşi beneficii şi de aceeaşi susţinere.

    Privim în ograda celorlalte ţări europene şi vedem că agricultura este finanţată, sprijinită de stat şi subvenţionată mult mai eficient, având un rol important şi strategic în dezvoltarea economică a fiecărui popor în parte. În România primim subvenţie de aproximativ 130 euro/ha, adică 625 lei şi impozităm cu 740 lei/ha suprafeţele ce depăşesc 1,50 ha, cu alte cuvinte luăm cu stânga şi dăm mai mult cu dreapta.

    Un mare inconvenient, deoarece nu-mi pot întregi suprafaţa pentru că depăşesc 1,50 ha şi sunt nevoit să las terenurile pe numele părinţilor, al bunicilor şi tot aşa…

    Pentru că nepotismul este la tot pasul, după ce declari suprafeţele la APIA, pentru acest sprijin infim, ţi se pun beţe în roate. Urmează controlul în teren unde trebuie să explici de ce 200 – 300 mp de la capetele plantaţiilor nu sunt împomate, pentru că nu poţi desfăşura sau planta o suprafaţă 100%, trebuie sa întorci utilajele agricole, după care urmează penalizarea… şi tot aşa, ca la noi!

    Am ales sa rămân la ţară, gândind că o sa vină vremea când produsele noastre vor fi recunoscute şi piaţa românească va aprecia tot ceea ce este autohton. Însă aşteptările nu s-au adeverit, ba din contră.

    Şi mai rău, de câteva zile ne confruntăm cu un fenomen pe care noi, oamenii simpli nu-l putem controla şi anume, grindina.

    Tot ce am investit până în prezent: toate lucrările necesare, substanţele folosite, forţa de muncă se duc pe apa sâmbetei cu fiecare vijelie şi grindina ce cade peste noi.

    Cu alte cuvinte, încă un an compromis, încă un sezon distrus, speranţe năruite şi regrete care nu mai rezolva absolut nimic. Cât o mai ţinem aşa? Ce mai putem face domnule ministru?

    Domnilor guvernanţi, nu suntem cerşetori, dar nu se mai poate, ne-a ajuns „cuţitul la os”. Doar băgăm bani, iar profitul se lasă aşteptat… şi nu mai vine.

    Cum putem noi oare să fim competitivi pe o piaţă europeană liberă, fără sprijin, fără subvenţii la acelaşi nivel cu cele din UE ?

    Cum este posibil să închidem ochii când copiii noştri primesc la şcoală mere din Polonia, iar noi suntem situaţi în cel mai mare bazin pomicol din ţară, Valea Dâmboviţei?  

    Am înţeles mereu că trebuie să avem răbdare şi am aşteptat ca lucrurile să se schimbe. Când Unde? Şi pentru cine, domnilor guvernanţi?”, se întreabă Florin Nicolae Preda, într-o scrisoare adresată ministrului Agriculturii Adrian Oros și postată pe pagina sa de Facebook. 

    Grindina căzută în urmă cu câteva zile a afectat grav mai multe localităţi din Dâmboviţa. Administraţiile locale din şase comune au solicitat ajutor din partea statului pentru culturile distruse. Printre cele mai afectate sunt culturile de meri din Voineşti.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului