Mistreții terorizează și satele de munte! Au distrus culturile de lucernă și cartofi din trei localități montane!
Angelica Lefter -Mistreții nu reprezintă o problemă doar în zonele de câmpie sau unde agricultura este practicată la un nivel mai mare, ci chiar în vârful muntelui, unde culturile de pe lângă gospodării sunt pur și simplu devastate de animalele sălbatice.
Asta se întâmplă în mai multe sate de la munte, din județul Alba, comuna Șugag. Situate pe culmile munților, la peste 1.000 de metri altitudine, locuitorii din satele Bârsana, Arți și Pleși sunt terorizați constat de porcii mistreți care au distrus culturile oamenilor, fie că sunt de cartofi sua lucernă pentru iarnă, scrie ziarulunirea.ro.
Deoarece turmele de ovine sunt în drum spre pășunile alpine de la Ivăniș și Păltiniș, iarba și lucerna sunt lăsate să crească pentru a fi cosite, uscate și balotate. Aceasta va fi hrana animalelor pentru iarnă, dacă nu ar exista această problemă majoră a mistreților.
Pășunile pentru îngrijirea cărora cei din Șugag primesc subvenții de la APIA, au fost răscolite serios, în căutarea unor viermi, extrem de apreciați de porcii sălbatici însă care viețuiesc la aproape 20 de centimetri în adâncul pământului.
Fânețele arată ca după bombardament după ce vreo 50 de porci mistreți au răscolit pământul. Edilul comunei Șugag, Constantin Jinar, spune că deja comisia de evaluare a pagubelor a sosit în zonă.
”A fost în zonă o comisie de la Direcția Agricolă Alba, de la ITRSV Cluj, pentru constatarea pagubelor. Sunt mai multe hectare afectate. Noi i-am chemat pentru constatarea pagubelor, pentru a avea justificări legale și în fața controlorilor în teren de la APIA. O fată ai căror părinți au gospodărie în zonă a numărat cam 51 de mistreți. Și azi noapte (26/27 mai) au mai râmat în zonă, în satul Arți, la Ilie Gheorghe.
Animalele domestice au fost duse în al doilea hotar, la păscut, iar aici, în jurul gospodăriei, unde au lăsat oamenii iarba să crească, pentru cosit, mistreții le fac pagube. Nu se mai sperie nici de câinii de pază. Caută viermișori, la 20 de centimetri sub stratul vegetal și, cum n-au belciuge puse ca la porcii domestici, râmă destul de adânc. Aici în zonă este fondul 54 de vânătoare Sibiu. Cred că au venit mistreții pe lângă gospodării pentru că cei de la fondul de vânătoare nu au hrănit mistreții, nu au întreținut hrănitorile, nu le aduc de mâncare”, a spus primarul comunei.
Persoanele păgubite, au depus, așa cum este legal, o cerere la primărie, iar în baza acesteia Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor s-a deplasat la faţa locului în vederea stabilirii cuantumului despăgubirilor, precum şi a răspunderii civile pe baza obligaţiilor ce revin proprietarilor culturilor, respectiv gestionarului fondului cinegetic de pe raza comunei.
Pentru a fi despăgubiți, oamenii trebuie să îndeplinească o serie de condiții, potrivit prevederilor HG 1679/2008, anexa 3. La articolul 1 anexa 3 din lege se precizează:
„Pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic, proprietarii culturilor agricole şi silvice au următoarele obligaţii:
a) să declare şi să înregistreze suprafeţele pe care sunt înfiinţate culturile agricole, potrivit legii;
b) să aibă elaborate amenajamente silvice în vigoare, potrivit legii;
c) să solicite în scris persoanei juridice care gestionează fauna de interes cinegetic întreprinderea de acţiuni pentru prevenirea pagubelor la culturile agricole şi/sau vegetaţiei forestiere, în perioadele în care acestea sunt frecventate pentru hrană de exemplare din speciile de faună de interes cinegetic;
d) să amplaseze în culturile agricole sau silvice expuse mijloace de îndepărtat exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic (fixe sau mişcătoare), fizice ori chimice, permise de lege, cu ajutorul cărora vor alunga sau vor împiedica pătrunderea exemplarelor din speciile de faună de interes cinegetic în interiorul culturilor.
La articolul 3 sunt prevăzute „Obligaţiile ce revin proprietarilor de animale domestice pentru prevenirea pagubelor ce pot fi cauzate de exemplarele din speciile de faună de interes cinegetic:
a)să declare şi să înregistreze animalele domestice potrivit legii;
b) să asigure paza animalelor domestice aflate la păşunat sau la diferite munci;
c) să folosească pentru păşunatul animalelor domestice numai acele suprafeţe admise, potrivit legii, la păşunat,
d) să adăpostească, pe timp de noapte, animalele domestice numai în locuri împrejmuite şi păzite;
e) să deplaseze animalele domestice prin pădure spre locurile de păşunat şi adăpat, numai pe traseele stabilite în acest scop, de comun acord, cu persoana juridică ce gestionează fauna de interes cinegetic din perimetrul respectiv şi cu administratorul suprafeţei respective de fond forestier.”